Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl i Aftenposten.
Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl i Aftenposten.

SKUP-diplom til Aftenposten etter å ha gransket Stortingets reiseregninger

Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl fikk heder og ære foran kolleger lørdag.

Publisert

Flere hundre jublende journalister tok i mot prisvinnerne fra Aftenposten da de vant SKUP-diplom for å ha gransket politikernes økonomiske virke på Stortinget.

Juryleder Bernt Olufsen leste opp følgende begrunnelse fra scenen:

SKUP-DIPLOM 2018:

«Stortingsregnskapene»

Evnen til å stille spørsmål ved etablerte sannheter er noe av det viktigste vi gjør i journalistikken - også når disse framsettes som påstander av egen politisk redaktør.

Snakker Trine Eilertsen sant når hun påstår at norske politikere ikke jukser med reiseregninger eller misbruker skattebetalernes midler? Det var spørsmålet Aftenpostens journalist Henning Carr Ekroll stilte seg etter å ha hørt en episode av Aftenpodden.

Over 50 publiserte artikler senere er Frps Mazyar Keshvari siktet for grovt bedrageri etter at Aftenposten avdekket systematisk juks med reiseregninger. Stortinget har endret regelverket og skjerpet rutinene for kontroll av reiseregninger, samt varslet full gjennomgang av regelverket for pengeoverføringer til partiene.

Aftenpostens avsløringer av økonomisk rot på Stortinget er resultat av et stort og utrettelig innsynsarbeid. Journalistene har kombinert kvantitative og kvalitative analyser av store datamengder med manuell gjennomgang av regnskapsoppføringer, kreative søk i sosiale medier og tradisjonelt kildearbeid.

Det som likevel kanskje har imponert juryen mest, er den journalistiske observasjonsevnen og nysgjerrigheten som gjennomsyrer dette prosjektet.

Juryen gratulerer Henning Carr Ekroll og Carl Alfred Dahl i Aftenposten med Skup-diplom for 2018.

Powered by Labrador CMS