Debatt

Klamydia i 1968, Aftenposten? Nei, den kom først på 70-tallet

«At Stubberud ikke gjør nok research til å se at tittelen på boka er historisk ukorrekt, får så være. At Aftenposten ikke gjør det, viser bare hvor utdatert og kravløs lanseringsjournalistikken er», skriver Trygve Aas Olsen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Forfatter Tore Stubberuds nye roman Klamydiakroken, handler om «sjekking, sex og utsvevende livsførsel i studentmiljøene for et halvt århundre siden» og «en del overgrep som ikke skulle snakkes om».

I dag lanserer han boka i et særs ukritisk Aftenposten-intervju. 

Tittelen Klamydiakroken kommer fra vaktmesteren i Fredrikkebygningen på Blindern, sier Stubberud, som måtte rydde opp etter studentenes seksuelle utskeielser. Han skal angivelig ha kalt området ved toalettene i første etasje for «reneste klamydiakroken».

Skjermdump fra Aftenpostens papiravis onsdag 6. februar.

I så fall var vaktmesteren langt forut for sin tid: 

Klamydia ble først anerkjent som en kjønnssykdom på 1970-tallet, ifølge Folkehelseinstituttet. Ikke før i 1983 ble det mulig å teste seg for sykdommen. «De frigjorte» som gikk «ut og inn» på helsekontoret på Universitetet i Oslo, slik Stubberud beskriver det i Aftenposten, gikk altså ikke dit for å bli behandlet for klamydia. 

At Stubberud ikke gjør nok research til å se at tittelen på boka er historisk ukorrekt, får så være. At Aftenposten ikke gjør det, viser bare hvor utdatert og kravløs lanseringsjournalistikken er:

Kulturpersonen sier akkurat det som faller ham inn, og journalisten deltar jovialt i praten.

Selv ikke når Stubberud beskjedent avkrefter at han er «en norsk Houellebecq», men at han «har et par venner som mener at» han er det – kommer det et kritisk kremt fra journalisten. 

Stubberud lanserer boka som et #metoo-oppgjør med 68-erne, han «speider mot taket» og «ser liberale dilemmaer overalt».

Jeg ser bare de samme gamle presseetiske dilemmaene ved lanseringsjournalistikken.

Powered by Labrador CMS