Universitas og Aftenposten lagde sak fra samme «sexfest». Studentavisa publiserte først - og reagerte på manglende sitering
Nå har Aftenposten lagt inn en referanse i sin sak. – Når de reagerte og tok kontakt, så tilbød vi selvsagt å henvise, sier featureredaktør i Aftenposten, Lillian Vambheim.
Det var i forrige uke at Aftenpostens lesere kunne få innblikk i «Oslos skjulte sexfester», gjennom en fyldig featuresak som omhandlet flere hemmelige fester der unge, norske kvinner samles for å ha sex med hverandre.
I mars hadde studentavisen Universitas saken «Sofia (27) arrangerer sexfester for kvinner» – med en av de samme kildene som i Aftenpostens sak og med en lignende vinkling – fra det samme sexfest-konseptet.
Til tross for at Universitas publiserte en lignende sak flere måneder i forveien inneholdt ikke Aftenpostens reportasje noen form for henvisning til Universitas.
Universitas-redaktør Selma Joner forteller til Medier24 at de gjerne skulle sett at Aftenposten-reportasjen inneholdt en referanse til deres sak. Hun mener det handler om manglende raushet fra Aftenpostens side.
– Vi vet ikke hvordan Aftenposten har tenkt eller jobbet, men vi reagerte i utgangspunktet på manglende raushet. Vi er en studentavis, og plukker ofte opp trender og miljøer før «voksenavisene» gjør det. Det er helt naturlig at flere vil skrive om spennende ting som dette, men vi mener man generelt bør sitere raust når noen andre er først ute. Vi er en liten studentavis som delvis drives frivillig, og det er av stor betydning for oss å nettopp bli sitert av større medier, sier hun til Medier24.
Ba om å få på plass en henvisning
Universitas-redaktøren tok derfor kontakt med Aftenposten så snart hun så saken.
– Jeg sendte en mail en redaktøren i A-magasinet, som ga en ordentlig forklaring på hvorfor det ble som det ble. Men når saken, vinklingen og kildene er såpass like, synes vi uansett en anerkjennelse av det er på sin plass – noe Aftenposten har tilbudt seg å gjøre gjennom å legge inn en lenke til vår sak, forteller Joner.
Mandag ettermiddag ble følgende henvisning lagt til i bunnen av saken:
«Også studentavisen Universitas har skrevet om konseptet Juicebox», med dyplenke til avisens sak.
Vil ha et ryddig forhold
Featureredaktør i Aftenposten, Lillian Vambheim, sier til Medier24 at de to mediene jobbet parallelt med saken.
– Vi er opptatt at et ryddig forhold til andre medier. Vi registrerte at Universitas publiserte sin sak først, men vi hadde jobbet parallelt med samme sak. Vi ventet bare med publiseringen til vi skulle slippe vårt eget sexmagasin før sommeren, forklarer Vambheim.
– Hvorfor lå det ikke en henvisning i saken fra starten av?
– Vi kunne sikkert ha lenket til de, men siden vi hadde jobbet parallelt med samme sak, og ikke hentet fra eller latt oss inspirere av Universitas-saken, så så vi ingen grunn til det. Men når de reagerte og tok kontakt, så tilbød vi selvsagt å henvise, sier Vambheim.
For ordens skyld: Aftenpostens sak omhandler flere sexfester i Oslo, og ikke bare den ene som Universitas-saken omhandler.
– Universitas omtaler et åpent konsept. Vi løste saken på en annen måte, mener Vambheim.
– Sunt med en diskusjon om sitering
At den opprinnelige manglende henvisningen handler om at Universitas «bare» er en studentavis, og ikke en større konkurrent som VG eller Dagens Næringsliv, avviser Vambheim på det sterkeste:
– Nei, raushet i mediebransjen er viktig. Hvis en henter fra andres saker, eller lar seg inspirere av en sak, så må en selvsagt kreditere. Men i dette tilfellet jobbet vi altså parallelt med samme sak uten å være klar over hverandre, sier hun.
Joner påpeker at hun naturlig nok ikke har kjennskap til når Aftenposten begynte å jobbe med saken, men hun synes avisen uansett burde hatt henvisningen med en gang.
– Heldigvis opplever vi som oftest at «voksenavisene» siterer oss raust. Det setter vi pris på. Universitas har færre folk og mindre penger, likevel klarer vi å levere kvalitetsjournalistikk hver eneste uke, og utdanner folk som senere får jobb i for eksempel Aftenposten. Det koster dem lite å være rause i tvilstilfeller som dette, særlig når vinklingen er såpass lik, fortsetter hun.
Og legger til:
– Så får det være opp til leserne å avgjøre hvilken sak som er best.
Joner understreker at hun ikke ønsker å rase mot Aftenposten, og at hun setter pris på dialogen med avisen.
Samtidig synes hun problemstillingen er såpass interessant at den fortjener oppmerksomhet.
– Det er sunt med en diskusjon om sitering av saker som ikke er nyhetssaker. I Universitas tenker vi at ingen tar skade av litt raus siteringsskikk, selv om det selvfølgelig er irriterende når noen andre har en god sak først, sier Joner.