Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten, sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen, nyhetsredaktør Tora Bakken Håndlykken og Se og Hør-redaktør Ulf Andre Andresen.
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten, sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen, nyhetsredaktør Tora Bakken Håndlykken og Se og Hør-redaktør Ulf Andre Andersen.

Pressen er splittet om publisering av de alvorlige anklagene mot Marius Borg Høiby

TV 2, Nettavisen og Se og Hør har publisert alvorlige anklager mot Marius Borg Høiby. NRK, VG og Aftenposten vurderer det annerledes. Dette er begrunnelsene:

Publisert Sist oppdatert

Marius Borg Høiby, sønn av kronprinsesse Mette Marit, er siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en voldshendelse på Frogner i Oslo.

Høiby har i en uttalelse til NRK og andre medier innrømmet vold i kokainrus.

I etterkant av siktelsen har to ekskjærester av Høiby kommet med alvorlige anklager mot han i sosiale medier.

Norske medier har vært delt i omtalen av disse. Se og Hør, TV 2, Nettavisen, Dagbladet og Tønsberg Blad har publisert anklagene. Samtidig har VG, NRK og Aftenposten valgt å ikke publisere.

Samtlige av mediene som har publisert skriver at de har vært i kontakt med Høibys advokat om anklagene, men ikke fått svar. Medier24 har vært i kontakt med Høibys forsvarer Øyvind Bratlien. Han har så langt ikke benyttet seg av muligheten til å kommentere saken.

De gjeldene punktene i VVP:

3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.

4.14. De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Torsdag ettermiddag har Medier24 tatt kontakt med flere mediehus, for å høre hvilke vurderinger de har tatt rundt en publisering. Medier24 tar høyde for at vurderingene kan endre seg etter at denne saken har blitt publisert.

Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen viser til andre ledd i Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Den sier at man ikke kan hindre pressedekning ved at man ikke benytter den retten.

– Som det fremgår av saken har vi etterspurt kommentarer. Anklagene er fremmet offentlig, det er en pågående straffesak, og vi har forsøkt å få partene i tale uten at de har benyttet anledningen, skriver Stavrum til Medier24.

– Sterke påstander

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG forklarer at de ikke har fått tak i de to som har lagt ut anklagene.

– Dermed har vi ikke kommet i posisjon til å stille utdypende spørsmål eller gjøre en grundig journalistisk vurdering av det som deles av informasjon, skriver Håndlykken.

Hun mener det åpenbart en krevende situasjon, når så mange kjenner innholdet i anklagene gjennom sosiale medier. 

– Det er likevel viktig for oss å gjøre de samme presseetiske avveiningene som vi gjør i alle saker.

VG vurderer fortløpende og jobber journalistisk videre med saken, opplyser hun.

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen Aftenposten viser til at begge anklagene som er publisert på sosiale medier er sterke anklager rettet mot en enkeltperson.

– Vi har et regelverk å forholde oss til i VVP, sier Gundersen og viser til punkt 3.2 om opplysninger som et særlig viktig punkt her.

Selv om de ikke har publisert noe, betyr ikke at Aftenposten ikke jobber med det, forklarer hun.

– Når noen publiserer sterke påstander om andre personer på sosiale medier, så er jobben vår å ettergå påstandene, og kontrollere påstandene så langt det lar seg gjøre, før vi eventuelt vurderer å publisere dem.

Hun trekker også frem punkt 4.14.

– Det er et arbeid som har vært viktig for oss, og som vi har jobbet med siden den første saken.

Også NRK har valgt å ikke publisere anklagene. Fagredaktør Marius Tetlie forteller at de har registrert anklagene i sosiale medier, og velger å jobbe med dette på en vanlig journalistisk måte.

– VI prøver å skaffe oss mest mulig informasjon for å dannet et bilde rundt faktaene, sier Tetlie.

NRK har som andre medier navngitt Høiby i siktelsen. Fagredaktøren forklarer at de må vurdere hvilke andre opplysninger de skal knytte opp navnet hans.

– Vi gjør løpende vurderinger av dette, men foreløpig har vi valgt å ikke publisere disse opplysningene. En publisering i sosiale medier er ikke lik en publisering i redaktørstyrte medier. Der må vi gjøre journalistiske vurdering, i tråd med kravene i VVP.

– Løpende nyhetssak

Se og Hør-redaktør Ulf Andre Andersen er i Sverige og holder foredrag. Han viser til sine kommentarer om hvorfor de skriver om siktelsen og anklagene fra de tidligere eksene.

– Vår vurdering er at taushet fra Marius selv og hans forsvarsadvokat ikke kunne forhindre omtale av disse, skriver Andersen.

- Hvor lang svarfrist ga dere Borg Høiby og hans advokater før dere publiserte?

–  Dette er en løpende nyhetssak. Vi mener at motparten har fått nok tid til å svare før publisering. Vi ønsker selvsagt at motparten svarer på anklagene. Men hittil har de ikke benyttet seg av denne muligheten. Våre henvendelser har blitt møtt med taushet, svarer Andersen.

Medier24 har også stilt spørsmål til Nettavisen-sjef Stavrum om punkt 3.2.

– Redaktører vi har snakket med som ikke har publisert anklagene, viser til at de ikke har fått stilt utdypende spørsmål til dem det gjelder, og derfor ikke fått ettergått opplysningene godt nok. Hvordan vurderer dere publiseringen opp mot 3.2?

– Vi er uenige i den vurderingen.  Men det er alltid verdifullt at kilder svarer på spørsmål, svarer Stavrum.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 mener det var riktig å omtale de nye anklagene, etter at Høiby gikk ut med en uttalelse der han innrømmet å ha begått kroppsskade mot den fornærmede kvinnen. 

Hun forklarer at de har jobbet med saken knyttet til det omtalte anklagene over tid.

– Vi har forelagt Høibys forsvarer kvinnenes påstander og hva de selv har formidlet på sosiale medier. Vær varsom-plakaten sier at nyhetsformidling ikke må hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt, skriver Solbrække tli Medier24.

– TV 2 ønsker svært gjerne Høibys kommentarer til påstandene, slik at vi kan formidle alle perspektiver ved saken, legger hun til.

Tønsberg Blad har skrevet om anklagene fra en av eksene til Høiby.

Nyhetsredaktør Erik Wold Aunemo forklarer at eksen er fra dekningsområdet og en kjent influenser.

Han legger til at de ikke har navngitt Høiby, da navnet hans aldri ble nevnt i posten på sosiale medier.

– Innlegget var en såpass sterk sak i seg selv, hvor hun forteller om en dramatisk hendelse. Vi har forsøkt å få kontakt med forsvareren og influenseren, uten å lykkes, sier Wold Aunemo og legger til at det er en pågående nyhetshendelse.

  • Medier24 har vært i kontakt med Høibys forsvarer Øyvind Bratlien, men har ikke fått noen kommentar til saken.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS