Onsdag meldte Medier24 at Sarah Sørheim forlater jobben som kulturredaktør i Aftenposten, for å bli nyhetsredaktør i NTB.
I den forbindelse laget Klassekampen saken «Hun kan bli siste redaktør». Saken handler om både Sørheims avgang som kulturredaktør, at Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen er usikker på om han skal ansette en erstatter og endringer Aftenposten gjør sin egen kulturdel på papir.
«Skapes et inntrykk av sammenheng»
Torsdag ettermiddag går Sørheim ut på Facebook med kritikk av undertonen i artikkelen. Hun skriver:
«Klassekampen har en sak i dag der det skapes et inntrykk av at det er en sammenheng mellom min avgang som kulturredaktør og kulturjournalistikkens kår i Aftenposten. Det er altså så feil som det kan få blitt, så jeg må nesten rydde litt:
Fra første stund har sjef Espen Egil Hansen vært krystallklar på at Aftenposten skal være en kulturavis. Og det er han fortsatt. Jeg er veldig glad for å ha jobbet under en redaktør som er en så tydelig forsvarer av dette feltet. Og ikke minst for at vi har lyktes med å etablere kulturinnholdet vårt som en sentral og velfungerende del av Aftenpostens digitale portefølje. Det er av avgjørende betydning for denne journalistikkens framtid.
Jeg blir helt matt av at endringer i organisering, titler eller i papiravisen i visse kretser nærmest på autopilot leses som et forsøk på rasering av kulturjournalistikken. Særlig fordi sannheten er det motsatte: om vi ikke endrer oss, dør vi.
Med andre ord: jeg forlater Aftenposten i trygg forvissing om at kulturjournalistikken er frisk, rask og i de aller beste hender med Cecilie Asker som fungerende leder når jeg nå går ut».
– Behov for å klargjøre
Overfor Medier24 utdyper Sørheim:
– Det er ikke slik at faktaopplysningene som står i den saken er feil hver for seg. Slik jeg leser den saken, så virker det som at jeg har sluttet fordi det er endringer i kulturjournalistikken til Aftenposten og at Espen er usikker på satsingen på kultur videre. Det mener jeg er det etterlatte uttrykket i den saken, og det har jeg et behov for å si at er feil, sier Sørheim.
Hun understreker at hun ikke anklager Klassekampen for verken sitatfusk eller uriktige faktaopplysninger, men å etterlate et inntrykk av sammenhenger som Sørheim selv mener ikke eksisterer.
Når det kommer til bakgrunnen for endringene som gjøres eller vurderes, er Sørheim opptatt av at et moderne mediehus, som er opptatt av innovasjon, også bør tørre å tenke nytt rundt ledelse og organisering.
– De som er opptatt av at kulturjournalistikken skal ha best mulig kår, burde egentlig applaudere at vi ser på slike endringer. Det gjelder for eksempel hvordan vi organiserer sjefer: Jeg mener det er riktig å spørre seg om man for eksempel heller skal ansette en journalist, spør hun, og fortsetter:
– Når det gjelder papiravisen, så er det viktig å spørre seg: Er det viktigste å ha like mange saker hver dag – eller er det viktigere å kunne lage en mer fleksibel avis, som gjør at vi kan prioritere å lage én omfattende sak en dag, og kanskje åtte mindre omfattende saker den neste. Vi må tilpasse de fysiske rammene til journalistikken vi lager, ikke journalistikken til de fysiske rammene, sier hun.
Basert på åpne kilder
Sjefredaktør i Klassekampen Mari Skurdal sier til Medier24 at hun ser på deres sak som en helt ordinær nyhetssak, hvor de har brukt åpne kilder og baserer seg på faktaopplysninger kildene deres har gitt dem om hvorvidt det skal ansettes ny kulturredaktør eller ikke i avisa, og hvordan kulturstoffet skal organiseres på papir.
– Sørheim sier: «Det skapes et inntrykk i saken av at det er sammenheng». De faktaopplysningene vi videreformidler er basert på åpne, og svært gode kilder: blant annet Sarah Sørheim selv og sjefredaktør Espen Egil Hansen, sier Skurdal til Medier24.
Skurdal sier også at hun ser hvorfor Sørheim skriver det hun skriver, men at hun ikke har noe behov for å kommentere Sørheims utsagn mer enn det.
I Klassekampens sak er Hansen sitert på at han er usikker på hvorvidt det vil bli ansatt en erstatter for Sørheim, og Sørheim sitert på hva hun mener om at Aftenpostens separate kulturbilag forsvinner fra 1. april og at hun ikke er bekymret for at avisa kanskje ikke skal ha noen egen kulturredaktør etter henne.
– Jeg er ikke veldig bekymret for det, og tror Espen gjør lurt i å tenke seg om før han tar en avgjørelse om dette. Mediebransjen endrer seg såpass fort at vi må passe oss for å låse oss til organisasjonsmodeller som kan gjelde for alltid, sa Sørheim til Klassekampen.