Aftenposten Junior satser for tiden på podkaster for unge i alderen 9 til 13 år.
Den siste tiden har avisen, som skriver for noen av de yngste mediebrukerne i samfunnet, hatt stor suksess med podkastene «Juniorrådet» og «Korona i verden.»
Til sammen har de to podkastene nærmere 100 000 avspillinger i skrivende stund. Går ting som planlagt, blir et nytt konsept lansert før nyttår, forteller redaktør Mari Midtstigen.
– Vi har lyst til å prøve å lage en podkast som er enda mer aktuell, altså med et tydelig nyhetspreg. Det er jo nyheter vi lever av på print og nett, sier hun til Medier24, og legger til:
– Derfor vil vi også forsøke å gjøre noe av det samme, i en podkast for barn.
Etterlyser flere podkaster for barn
Midtstigen mener det er på høy tid at også de yngste blant oss, får sine egne favorittpodkaster.
– Jeg tenker at grunnen til at barn ikke har lyttet på podkaster før nå, er at det ikke har vært noe særlig utvalg for denne målgruppen i Norge.
Hun viser til at bransjen har kommet mye lengre på dette feltet i blant annet USA, og at man vet at mange barn hører på lydbøker.
– Hadde vi hatt et større podkasttilbud for barn og unge, ville de nok også lyttet mer, konkluderer redaktøren.
Korona skapte podkastsuksess
Da koronapandemien meldte sin ankomst i Norge, fikk journalistene i Aftenposten Junior en idé. Hvorfor ikke lage en podkast om situasjonen for barn?
Dermed tok det ikke lang tid før podkasten «Korona i verden» gikk fra å kun være en tanke til å bli en realitet.
– De to programlederne i serien er selv barn, og snakker med norske jevnaldrende som bor i utlandet om hvordan koronasituasjonen er i landet de er i. Det har fått gode tilbakemeldinger, sier Midtstigen.
Som et eksempel, sier hun at mange lærere har gitt elevene sine hjemmelekser der de blir bedt om å høre på episoder av begge Aftenposten Juniors podkaster, og så skrive ned refleksjonene sine.
–Selv om podkasten i hovedsak handlet om koronasituasjonen, fikk barna også å lære om de ulike landene.
– Veldig viktig
I «Juniorrådet» snakker en Aftenposten Junior-journalist med barn om temaer som opptar dem. Det kan være å ha fremføring foran klassen, sladring, å være mørkredd, å engste seg, å være forelsket og hva man kan gjøre om man blir uvenner med noen.
Per Arthur Andersen, som omtaler seg selv som helsebror, har vært spaltist i Aftenposten Junior siden 2018 - og er også med i podkast-episodene i en ekspertrolle.
Han håper det kan være med på å snu negative tanker og trender hos barn og unge.
– Jeg håper at det at jeg er med i «Juniorrådet» har en positiv effekt. Alle kan ikke bli blidgjort eller være enige i det som blir sagt, men jeg håper det vil bidra til å gi barna større grunnlag for refleksjon, og til å snakke med de rundt seg, sier Andersen til Medier24.
Samtidig mener 33-åringen at Aftenposten Junior utgjør en forskjell i barn og unges hverdag, spesielt fordi barn og unge har en helt annen tilgang på internett og sosiale medier enn det han hadde da han vokste opp.
– Jeg tror det er veldig viktig. Den voksenverden som var der da vi vokste opp var lettere å bli skjermet for, og det var lettere å skjule nyheter skumle for barn. Det er mye vanskeligere nå, sier han før han legger til:
– Derfor er det veldig viktig at de får et forum der de kan lese om disse sakene, og få det presentert på en forståelig måte.