Rettssaken mot WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange er blitt gjenopptatt etter en lengre koronapause. Assange risikerer 175 års fengsel, hvis han blir sendt til USA for å møte i en ny rettssak der.
Den australske journalisten sitter i høysikkerhetsfengselet Belmarsh utenfor London, og tilgangen for journalister som vil følge saken er begrenset til videolinker med dårlig kvalitet og store tekniske problemer.
Klassekampen er en av dem som har brukt mye tid på å følge rettssaken.
Utenrikssjef i avisen, Mari Eifring, ser på dette som en av de store pressefrihetsskandalene i vår tid.
– Hvis han blir utlevert til USA og dømt, så er det første gang en publisist blir dømt på grunnlag av amerikansk spionasjelov. Det er veldig skummelt da det bygges en presedens hvor amerikanske myndigheter kan gå etter alle, sier hun Medier24.
Eifring synes imidlertid at det er liten interesse fra andre norske medier når det gjelder dekningen av rettssaken.
– Jeg mener at dette er en helt avgjørende sak å følge for alle som interesserer seg for pressefrihet og demokratiske prinsipper. Men jeg synes det er lite interesse og lite dekning av dette, sier hun.
– Norske medier burde kjenne sin besøkelsestid
Eifring sier at det har vært vanskelig å følge rettssaken grunnet store tekniske problemer rundt sendingene fra Storbritannia.
Hun tror likevel ikke at det er mange norske medier som har prøvd å følge den. Eifring mener at alle norske medier burde kjenne sin besøkelsestid og peker spesielt på Aftenposten.
– De har riktignok gått ut på lederplass og sagt at de mener at han ikke burde dømmes. Men jeg synes likevel at det er påfallende stille. Det er veldig lite dekning av rettssaken og problemstillingene knyttet til den, sier hun.
Hun mener Aftenposten har en spesiell rolle da de har publiserte saker basert på lekkasjer.
– Flere vi har snakket med påpeker at hvis Assange blir dømt, så vil aviser som Aftenposten og andre som har tatt imot materiale og publiserte det, stå i faresonen. Det er i Aftenpostens interesser å sloss for at de journalistiske prinsippene fortsatt skal vernes.
– Vi dekker saken
Ansvarlig redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, er ikke enig i premisset i kritikken fra Klassekampen.
– Klassekampen mener at alle som ikke dekker saken slik de gjør, forsømmer seg. Det synes jeg er et merkelig ståsted å ha. Vi følger saken jevnlig og har dekket og kommentert den, sier hun til Medier24.
Hun mener Aftenposten dekker rettssaken i større grad enn mange andre medier, og påpeker at det er naturlig at Aftenposten og Klassekampen har ulik dekning.
Hun stiller seg spørrende til hvorfor Klassekampen ofte retter kritikken mot Aftenpostens dekning.
– Jeg lurer på hva de tror ligger bak at vi dekker det på en annen måte. Vi har kommentatorer med et annet utgangspunkt enn Klassekampen sine. De får dekke det på sin måte, og vi får dekke det på vår måte, sier hun.