Aftenposten-profil Ingeborg Senneset gjester denne uken Pressepodden.
Aftenposten-profil Ingeborg Senneset gjester denne uken Pressepodden.

Pressepodden

– Det er visse kampsaker journalister må stå for. Hvis ikke forstår jeg ikke hvordan de kan være journalister

Ingeborg Senneset snakker om utfordringene ved å være meningsbærende journalist i Pressepodden i Medier24.

Publisert

Hun er en av Aftenpostens mest synlige profiler og tydelige stemmer i den offentlige debatten.

Men Ingeborg Senneset understreker at hun først og fremst er journalist. Selv om kombinasjonen mellom journalist og meningsbærer er vanskelig, innrømmer hun.

– Det er en veldig krevende balansegang. Men det er samtidig en interessant utfordring, sier hun i den nyeste episoden av Pressepodden.

Pressepodden:

En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.

Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.

Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.

Senneset mener det må være lov for journalister å ha meninger, så lenge det ikke går ut over den journalistiske integriteten.

– I journalistrollen så skal man ikke mene noe om saker man kan risikere å lage redaksjonelt stoff på. Jeg kommenterer på noen områder, men da er jeg også inhabil på det, sier hun.

– Jeg ville for eksempel ikke redigert eller skrevet en sak om vaksiner, som er noe jeg ofte kommenterer på, sier Senneset.

Hun mener også journalister må få vise samfunnsengasjement i det offentlige rom. Tidligere i sommer skrev hun et debattinnlegg her hos Medier24 om dette under tittelen «Det er mulig å beholde sin journalistiske integritet uten å være taus».

Dette innlegget fikk virale bein å gå på i Presse-Norge.

– Det er visse kampsaker som journalister må stå for. Hvis de ikke gjør det, så forstår jeg ikke hvordan de kan være journalister, sier Senneset.

– Du må for eksempel stå for likestilling. At alle - uavhengig av etnisitet, kjønn elle seksualitet - skal ha samme rett på ytringsfrihet. Hvis man ikke mener det, så er man ikke objektiv i valget av kilder, sier hun.

Senneset forteller også podkasten hvor mye hun irriterer seg over at folk ofte fokuserer mer på utseende hennes enn meningsinnholdet i det hun sier. Det førte blant annet til en spesiell caps-historie i NRK-programmet Dagsnytt 18.

I tillegg snakker Senneset om hvordan koronapandemien har påvirket hennes hverdag og hvilke klestriks hun har for å gjøre opplevelsen i TV- og radiodebatter mer behagelig.

  • Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.
Powered by Labrador CMS