Arkivfoto: Henning Carr Ekroll, her fra et SKUP-foredrag om Panama Papers-avsløringen til Aftenposten.

Slik avslørte Aftenposten reiseregning-jukset på Stortinget

– Hvem som helst kunne egentlig ha gjort det, sier Henning Carr Ekroll. Bak avsløringen ligger blant annet et krav om innsyn i reiseutgiftene til alle stortingsrepresentantene i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Midt under den svenske valgkampen publiserte Aftonbladet en rekke avsløringer om reiseregningene til de svenske riksdagspolitikerne. 

– Da jeg så det tenkte jeg at noen burde gjøre det samme i Norge, det er sikkert ikke så annerledes her, sier han til Medier24. 

Han ba ganske enkelt om å få innsyn i reiseutgiftene til alle landets stortingsrepresentanter.

I går fikk offentligheten presentert første del av resultatet: Avsløringen om Frp-politiker Mazyar Keshvaris falske reiseregninger og misbruk av offentlige midler.

Mazyar Keshvari, her på FrPs landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Keshvari selv har lagt seg flat. Han har også trukket seg som leder av Oslo Frp etter avsløringen. 

– Gjennomgående likheter

På telefon fra Stavanger, hvor Carr Ekroll tilfeldigvis er og holder et foredrag om tvilsom offentlig pengebruk, forteller han at de nå er et team som jobber for å gå grundig gjennom det omfattende materialet de har fått utlevert.

Og at det egentlig ikke er så lenge siden de fikk tilgang til dokumentene. 

Når det gjelder avsløringen rundt Keshvaris reiseregninger, forteller Carr Ekroll at det var flere ting som gjorde at de så grundigere på nettopp hans reiseregninger. 

– Det var flere ting som var påfallende. Han hadde høyere refusjoner enn mange andre representanter. Mange representanter har høye reisekostnader, fordi de reiser hjem til fylkene de er valgt inn fra, men Keshvari er Oslo-representant, sier han og legger til:

– I tillegg var det gjennomgående likheter med måten reiseregningene var ført på. Det var få kvitteringer eller bilag og lite spesifisert hvem han hadde møtt på reisen, sier Carr Ekroll. 

Først oppdaget han mønsteret, så begynte arbeidet med å gå gjennom og forsøke å finne ut hvor Keshvari befant seg på de tidspunktene han hadde oppgitt at han var på reise. 

– Vi så blant annet på tidligere mediesaker, voteringsoversikter fra Stortinget og poster i sosiale medier. Ganske raskt fant vi dokumentasjonen vi trengte, sier han. 

– Hvem som helst kunne ha gjort det

Han forteller at det foreløpig er uklart hvor stort sakskomplekset blir til slutt, men at de jobber med å gå grundig gjennom det de har fått. 

På spørsmål om hvorfor ingen har bedt om dette tidligere, tror Carr Ekroll det kan ha sammenheng med for lav kompetanse rundt offentlighetslovgivningen til Stortinget. 

– Hvem som helst kunne egentlig ha gjort denne jobben. Det er mulig mange har hatt fokus på å gjøre denne typen større innsyn i forvaltningen, og at mange kanskje ikke er kjent med at det er et bredt offentlighetsregelverk som omfatter Stortinget, sier han. 

Torsdag ettermiddag har politiet sagt til Aftenposten at de ønsker å se på reiseregningene til Keshvari. Samtidig har Frp-leder Siv Jensen vært klar på at det får konsekvenser for Keshvaris karriere og statsminister Erna Solberg vært ute og sagt at slike saker «svekker tilliten til politikere». 

Carll Ekroll er fornøyd med å se at journalistikken får konsekvenser. På grunn av foredraget i Stavanger har han ikke fått lest hele saken om politiet, kun sett pushvarselet fra fra Aftenposten. 

– Det er det vi ønsker når vi utfører samfunnsoppdraget vårt. Det er viktig at de som forvalter tillit, som tillitsvalgte i nasjonalforsamlingen gjør, blir sett i kortene og tar denne typen avsløringer på alvor, sier han. 

Powered by Labrador CMS