Frode Hansen i Dagbladet, Knut Magnus Berge i NRK og Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten om hvordan deres mediehus dekker Forsvaret.
Bør norske medier dekke Forsvaret tettere? Slik tenker Dagbladet, NRK og Aftenposten
– Med færre ressurser har vi rett og slett ikke den samme kapasiteten til å drive journalistikk og kritisk journalistikk på like mange sektorer, sier nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
Fredag publiserte Medier24 en oversikt, som viser at Forsvaret får færre innsynsforespørsler enn mange andre offentlige etater. For mens Forsvaret kun har fått 2700 innsynskrav på sju år, har Arbeidstilsynet fått over 85.000.
Samtidig tok tidligere forsvars-journalist og nå Faktisk-redaktør, Kristoffer Egeberg, til orde for at redaksjonene må ruste opp dekningen sin av nettopp Forsvaret.
– Man får noen blindsoner
Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, sier til Medier24 at Aftenposten dekker Forsvaret på en rekke måter.
– Journalistene våre har som regel et spesialfelt de følger med på, og vi har også en journalist som følger Forsvaret spesielt. Det betyr ikke at han er den eneste som følger Forsvaret hos oss, vi prioriterer flere folk og mer ressurser når det skjer store hendelser eller vi vet at store ting skal skje, sier hun.
Samtidig utelukker hun ikke at nedbemanninger og ressursmangel i redaksjonen kan bidra til at de ikke dekker Forsvaret like tett og systematisk som tidligere.
– Ideelt sett skulle jeg ønske at det til enhver tid var ressurser og muligheter for oss til å holde på med den typen innsynsbegjæringer i alle sektorer, men konsekvensene av ressurskutt kan være at man får noen blindsoner, sier hun og legger til:
– Med færre ressurser har vi rett og slett ikke den samme kapasiteten til å drive journalistikk og kritisk journalistikk på like mange sektorer. Forsvaret er en av sektorene hvor vi ikke nødvendigvis har like mye ressurser, sier hun.
På tross av knallharde prioriteringer redaksjonelt, er målet uansett å gjøre leserne klokere. Det mener hun de lykkes med.
– Men selv om vi kanskje ikke skriver like høyt antall artikler som før om ulike temaer, mener jeg resultatet av våre prioriteringer er at vi går mer i dybden med forklarende og analyserende journalistikk om for eksempel Forsvaret. Hensikten er å gjøre leserne klokere ved å gå grundigere inn i sakene, sier hun.
– Skaper engasjement
Samtidig forteller Strøm-Gundersen at forsvarsstoff blir godt lest hos Aftenposten, og trekker fram en reportasje fra forrige uke, hvor man så på norske soldater som patruljerer grenseområdene mellom Norge og Russland.
– Vi ser at det er en stor målgruppe som har interesse for Forsvaret og forsvarsstoff. Gode saker som går i dybden på disse områdene skaper engasjement hos leserne våre, og er også med på å generere nye abonnenter, sier hun.
Hun er klar på at selv om det skaper engasjement hos leserne, så har de måttet justere ambisjonene sine som konsekvens av ressursmangel.
Nyhetsredaktøren forteller at Aftenposten nå har begynt å diskutere hvorvidt de har behov for en kartlegging av sine journalistiske blindsoner.
– Det kan være det blir nødvendig å identifisere hvor vi har journalistiske blindsoner på et tidspunkt. Vi har så vidt begynt å diskutere dette på ledernivå internt, sier hun.
Videre tror hun bevissthet rundt at det kan oppstå blindsoner som konsekvens av ressurskutt er viktig å være bevisst på i redaksjonene.
– Generelt tror jeg det er viktig at vi er bevisst på dette ute i redaksjonene, sier hun.
NRK: – Behov for nyanser
Fagredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, forteller at de jobber med Forsvaret på samme måte som de jobber med andre fagfelt.
– Vi dekker Forsvaret etter vanlige journalistiske kriterier og har jevnlig saker både om Forsvaret her hjemme og operasjoner ute – senest denne uka, skriver fagredaktør i NRK, Knut Magnus Berge til Medier24.
Selv om NRK ikke har en egen forsvarsredaksjon, så har de ifølge Berge flere dedikerte forsvarsjournalister - både sentralt på Marienlyst og ute i distriktene.
Berge gir Egeberg rett i at det kan finnes behov for å ruste opp dekningen av Forsvaret, men mener likevel det er større rom for nyanser i diskusjonen av norske redaksjoners forsvarsdekning.
– Egeberg har sikkert rett i at vi og andre norske redaksjoner kunne prioritert Forsvaret enda sterkere. Det gjelder både Forsvaret her hjemme og operasjoner ute. Men vi bruker altså jevnlig ressurser på større prosjekt, i skrivende stund vurderer vi en reportasjetur til norske styrker i Irak. Så mener jeg vi bør nyansere litt her. Når det gjelder sikkerhetspolitikk mer generelt har vi bred og hyppig dekning, ikke minst gjennom det store korrespondentnettet vår, skriver han.
Dagbladet: – Viktig
Frode Hansen er nyhetsredaktør i Dagbladet, og skriver i en epost til Medier24 at deres dekning av Forsvaret hovedsakelig er en del av den daglige nyhetsdekningen, som avisa nå jobber med å styrke ytterligere.
– Norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk er viktig. Dagbladet skal selvsagt også dekke dette området innenfor den løpende nyhetsjournalistikken, skriver han.
De har ikke spesifikke journalister som jobber med Forsvaret, men Hansen trekker fram at de har samarbeidspartnere med bred og sterk forsvarskompetanse.
– Vi har ikke reportere i redaksjonen som kun dekker dette området. Men vi har journalister som er gode på Forsvaret, og vi har også f.eks et godt samarbeid med The Independent Barents Observer som har meget god kompetanse på forsvars- og sikkerhetspolitikk, skriver han.