Fredag skrev Medier24 om at Aftenposten og nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen velgte å ikke dekke det siste varselet om seksuell trakassering mot Arbeiderparti-politiker Trond Giske.
Grunnen til at Aftenposten ikke skriver om saken mener de ikke har nok informasjon om varselet til at det i seg selv kvalifiserer til en nyhetssak.
Strøm-Gundersen understrekte samtidig at kravet om samtidig imøtegåelse i Vær Varsom-plakaten ble sterkt vektlagt da Aftenposten fattet sin beslutning.
– Det blir også vanskelig å imøtegå påstandene for den som blir varslet, om innholdet i varselet ikke er kjent. Da er vi nødt til å kjenne til mer av saken, før en eventuell publisering.
NRK: – Relevant å publisere
Redaktør for NRK Direkte, Espen Olsen Langfeldt sier at NRK anså det som relevant å omtale varselet.
– Dette varselet ble kjent for oss torsdag kveld. Etter at vi fikk en bekreftelse fra partiledelsen om at det var innsendt et varsel, mente vi at det var relevant å publisere dette i lys av debatten om tilliten til Trond Giske i eget fylkeslag, skriver han til Medier24.
Han minner også om de politiske beslutningene som ble tatt innad i Arbeiderpartiet i forkant av NRKs publisering av artikkelen.
– Denne publiseringen skjedde også etter at AUF trakk sin støtte til innstillingen av Trond Giske som ny fylkesleder, sier han.
– Ikke et sentralt poeng i VGs dekning
VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Handlykken, sier at avisen gjorde en vurdering da nyheten om varselet ble kjent.
– VG omtaler ikke varsler på automatikk, men i denne situasjonen var det relevant å formidle at partiledelsen bekreftet at de behandlet et nytt varsel, sier Håndlykken.
Hun minner om at opplysningen kom etter at kvinnelige lokalpolitikere hadde stått frem med sine erfaringer fra Trøndelag, og at et tresifret antall hadde undertegnet et opprop mot Giskes kandidatur som fylkesleder.
– Valgkomiteen var samlet til krisemøte og AUF i Trøndelag hadde trukket støtten til innstillingen som forelå. I denne konteksten var det vektige argumenter for å formidle at det foregikk en formell saksbehandling ved partikontoret, sier hun.
Og legger til:
– Omtalen av varselet var ikke et sentralt poeng i VGs dekning. Da Giske selv gikk ut på Facebook og kommenterte varselet, publiserte vi en sak på hans versjon, som også omfattet hans kritikk av pressen.
– Det har nyhetsverdi
Også Nettavisen lagde en egen sak da det ble kjent at Arbeiderpartiet hadde mottatt et nytt varsel.
Nyhetsleder Carina Bredesen begrunner valget om å dekke saken slik:
– Det er rett og slett fordi det har nyhetsverdi, og det er ute nå. Det har også enorme konsekvenser, og vi har i tillegg dekket historikken i denne saken tett. Det er helt naturlig for oss å jobbe med denne saken nå, sier hun til Medier24.
Samtidig er Bredesen også opptatt av å understreke at Nettavisen også fulgte opp saken om varselet med flere saker - blant en sak der Giske gikk til angrep på pressedekningen av saken.
– Det er også viktig for oss å ha balanse i dekningen vår. En sak om dette alene, er ikke nok. Vi må gjøre mer, og få alle detaljene, både innad i redaksjonen - og det vi kan dele til leserne.
– Synes Giske har et poeng
– Men mediene kjenner jo ikke hele innholdet i varselet enda - er det ikke for tidlig å sak på det da, spesielt med tanke på retten til samtidig imøtegåelse?
– Vi har lagd sak på at Giske synes pressen går for tidlig ut med publisering av det han mener er udokumenterte påstander, og jeg synes han har et poeng i det han sier, svarer Bredesen og legger til:
– Rundt det totale Giske-sakskomplekset har det blitt gjort feil som er blitt beklaget av enkelte medier, om man ser på det over flere år tilbake i tid.
Nyhetslederen mener pressen bør være opptatt av å lære noe av den presseetiske diskusjonen som nå utspiller seg i offentligheten.
– Faglig sett synes jeg bransjen bør ta seg tid til å reflektere over dette, særlig fordi Vær Varsom-plakaten nå skal gjennom en prosess som bunner ut i håndteringen av varsler, udokumenterte påstander og personakarakteristikker, sier hun avslutningsvis.
Trond Giske har ikke ønsket å kommentere denne saken, men uttalte på Facebook at han mener pressen har gjort en elendig jobb.
Han sier også at det ble umulig for ham å stå i en situasjon «hvor verken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder».
«Mediene fortsetter å omtale usanne anklager mot meg uten noen dokumentasjon. Varsler og saker med usanne påstander kommer på trykk uten å vente på saksbehandling. Vanlige presseetiske regler om å kontrollere at opplysninger er korrekte, er lagt bort. Det kreves at jeg må motbevise påstandene. Det er umulig å stå i en situasjon hvor verken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder», skriver han på Facebook.
Valgkomitéen i Trøndelag Arbeiderparti jobber i dag med å lage et nytt forslag til styre. I den forbindelse spekuleres...