«Det er en dag med mange følelser. Først og fremst takknemlighet for å ha fått lov til å være del av det sterke felleskapet i Aftenposten. Og så stolthet over det vi har fått til sammen. Og vemod. Masse vemod. Jeg skal være sjefredaktør frem til en ny er på plass, så denne dagen handlet først og fremst om å fortelle akkurat det. Jeg deler talen jeg holdt klokken 9.30 i dag, og så gleder jeg meg til å se dere alle i ukene frem mot jul. Espen», skriver Espen Egil Hansen i en intern e-post til ansatte i Aftenposten.
Espen Egil Hansen har vært sjefredaktør i avisen siden 2013, og gikk fra stillingen som nyhetsredaktør for VG Nett.
– Dette føles vemodig. Men samtidig er det noe fint med å gi seg på et tidspunkt der avisen man er så glad i er i godt skikk. Vi ansetter folk og satser journalistisk. På det personlige planet er jeg 54 år gammel, og skal jeg gjøre noe helt nytt så er dette et godt tidspunkt, sier Hansen til sin egen avis.
Jakter arvtager
Aftenposten skriver at styreleder Siv Juvik Tveitnes i avisa sier at Espen Egil Hansen før sommeren ga beskjed om at han mente tiden snart var inne til å gå videre. Han går nå over til en direktørstilling i Schibsted, konsernet som eier Aftenposten.
– Espen har vært en toneangivende leder i Schibsteds medievirksomheter i en årrekke. Han var sentral i å bygge opp VG Nett og har stått bak den digitale transformasjonen i Aftenposten. Det har gitt ham en unik kompetanse som Schibsted ønsker å utnytte på konsernnivå. Derfor er jeg veldig glad for at han nå tar ansvar for å utforske og meisle ut strategien for nye mediekonsepter i Schibsted, ingen i våre rekker er bedre egnet enn ham til å lede dette arbeidet, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund.
Hansen har flere ganger gjort seg bemerket som sjefredaktør i avisen, blant annet da han skrev et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg, med forsidehenvisningen «Dear Mark Zuckerberg», i forbindelse med at et bilde fra Vietnamkrigen ble sensurert.
Brevet, og den påfølgende kampanjen, vant prisen «best in show» under prisutdelingen til International News Media Association i 2017.
Styreleder Tveitnes skriver i en pressemelding at Aftenposten har håp om å kunne annonsere Espens etterfølger relativt snart. En kilde sier til Medier24 at det under allmøtet ble sagt at man vil lete etter en etterfølger internt i Schibsted.
Kritikk fra klubben
Men Hansen får ikke bare ros etter at avgangen ble kjent. I Aftenpostens sak om avgangen uttaler klubbleder Gunnar Kagge seg om omstillingene Aftenposten har gjennomgått siden Hansen tok over sjefstolen.
– Han er en karismatisk person, med sterk tro på seg selv. Det har hjulpet ham til å få med redaksjonen på vanskelige omstillinger. Men han har til tider trodd så sterkt på seg selv at han ikke har hørt på råd fra andre. Omstillingen har vært nødvendig, men de kunne vært mindre smertefulle om han hadde lyttet til gode råd fra ansatte, sier Gunnar han.
Kagge nyanserer kritikken overfor Medier24:
– Vi har vært gjennom veldig tøffe sparerunder og har ikke lyst til å gå mer i deltalj på kritikken, ettersom det dreier seg om personalpolitikk. Men klubben hadde innspill til ham om hvordan prosessen skulle foregå, som ikke nødvendigvis ble lyttet til. Vi har vært gjennom tøffe tak, som jeg tror kunne vært mindre tøffe om han hadde lyttet litt mer til klubbens innspill.
Hansen på sin side kjenner seg ikke helt igjen i kritikken.
– Det tror jeg en klubbleder alltid skal si – at vi skulle lyttet enda mer. Min opplevelse er at vi har, og har hatt, tett kontakt med klubben formelt sett og med alle ansatte i Aftenposten. Vi har gjort store endringer, og også noen feil som vi har lært av, sier han til Medier24.
Tidligere har Hansen og Aftenposten – slik de fleste medier får fra tid til annen – fått kritikk fra eksterne stemmer. Tidligere redaktør i Medier24 Gard Michalsen, gikk blant annet hardt ut mot avisas dekning av sitt eget kommersielle arrangement, da Aftenposten i 2018 arrangerte en omkamp i fotball mellom Norge og Brasil.