Forrige uke publiserte Aftenposten et Si ;D-innlegg signert en ung kvinnelig samfunnsdebattant på 16 år, som problematiserer hvor grensen går for å vise frem og publisere Mohammed-karikaturer.
Forfatter John Færseth var en av dem som reagerte da han leste innlegget.
– Her har vi en ung jente som fronter en svært kontroversiell sak der antakeligvis store deler av Norges befolkning er uenig med henne, sier Færseth til Medier24.
Medier24 har vært i kontakt med 16-åringen og hennes foresatte før publisering av denne saken. De ønsket ikke å kommentere saken.
Han er klar på at den unge skribenten er voksen nok til å kunne ha egne meninger, og synes unge bør få kunne ytre seg på lik linje med andre.
Samtidig er han bekymret mottakelsen hun kan komme til å få.
– Jeg er redd dette kan bli ganske stygt. Det håper jeg Aftenposten har tenkt over på forhånd, inkludert hvordan de skal håndtere dette i så fall. Hun er tross alt ikke myndig, sier han.
– Stikker hånden i et vepsebol
Færseth mener dette er et avveiningsspørsmål, og påpeker at det er en menneskerett å ytre seg slik at man kan ha en fri debatt.
Mange er politisk engasjert i ung alder, og for Færseth blir det et dilemma om hvorvidt man kan nekte noen å si sin mening for beskytte dem mot hets og trusler.
Han mener likevel at man må tenke nøye over konsekvensene av å ytre seg i offentligheten.
– Vi vet at kvinner, og særlig unge kvinner og jenter er veldig utsatt for hets og trakassering når de ytrer seg offentlig. Det virker som om en del mennesker, stort sett på høyresiden, nærmest mener at de skal tie i samfunnsdebatten. Og i tillegg er det mange som har sterke meninger om islam og om muslimer, sier han.
– Er det uansvarlig av Aftenposten?
– Jeg vet ikke hvordan de har vurdert dette her, så jeg har ikke lyst å si at det er uansvarlig. Men hvis jeg var debattredaktør så vil jeg advart henne, forklart nøye hva hun risikerte og foreslått bruk av pseudonym, svarer Færseth og legger til:
– Hun stikker hånden i et vepsebol.
– Debatten har vært saklig og god
I en epost til Medier24 skriver debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes, at Aftenposten har gjort det Færseth håper de har gjort.
– Vi har vurdert og diskutert innlegget, vi har snakket med debattanten før publisering om at det kan komme kritikk, vi har fulgt kommentarfeltet ekstra tett, og vi har snakket med henne etter publisering, skriver Tornes.
Han påpeker at han er helt enig i at det er særlig viktig å følge opp unge debattanter, noe han mener Si ;D-redaksjonen har mye erfaring med.
Når det gjelder kommentarfeltet, skriver Tornes at debatten stort sett har vært saklig og god.
– Mange er uenige med skribenten i denne saken. Men hun får en del støtte - og ikke minst får hun ros fra både med- og motdebattanter for at hun velger å skrive det hun mener i denne saken. Det synes jeg er fint.
Tornes påpeker at de av og til publiserer anonyme innlegg på Si ;), men at de ønsker at mest mulig skal skrives under fullt navn.
– Det å pålegge en debattant anonymitet ville være et signal fra oss om at saken ikke kan eller bør debattere under fullt navn. Det er et alvorlig signal å sende. Vår vurdering har vært, og er, at også dette kan debatteres under fullt navn.