Aftenposten-kommentator Therese Sollien og Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen.

Aftenposten-kommentator ut mot Se og Hør: «Ufine metoder»

– Betaler man kilder, risikerer man at de gjør eller sier ting de ikke ellers ville ha gjort og sagt, skriver Therese Sollien i Aftenposten. Se og Hør-redaktøren svarer at de følger vanlig journalistisk praksis.

Publisert Sist oppdatert

VG har siden søndag publiserte flere saker som omhandler Se og Hør sitt forhold til Durek Verrett og hans familie, og om betalingsjournalistikk.

VG skriver blant annet at Verretts mor er på kontrakt med Se og Hør. Hun har tidligere stilt opp i Se og Hør med uttalelser som «Sønnen min har hjernevasket Märtha».

Aftenposten-kommentator Therese Sollien skriver i en kommentar mandag kveld at Durek Verretts uttalelser og handlinger er av offentlig interesse og må tåle pressens kritiske blikk.

«Derfor er det synd at Se og Hør ikke lar ufine metoder ligge. Verretts mor skal ikke tjene penger på å si fæle ting om sønnen sin. Og journalister bør ikke ha bindinger som kan skape tvil om motivasjon for å skrive saker.» skriver hun.

Se svar fra ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen lenger nede i saken.

Bør ikke få betalt

Sollien slår fast at Verretts mor ikke bør få betalt.

– Betaler man kilder, risikerer man at de gjør eller sier ting de ikke ellers ville gjort og sagt, skriver hun i en e-post til Medier24.

– Er det forskjell på å betale for bilder og å betale for intervjuer?

– Etter mitt syn er det ingen vesentlig forskjell i en sak som dette. Om det står "honorar for bilde" eller "honorar for intervju" på lønningsposen, blir resultatet det samme når akkurat denne kilden ser ut til å ha inngått en avtale om eksklusivitet, skal man tro det som kommer fram av VGs sak, svarer Sollien.

– Hvis det har vært en transaksjon her, med penger, er det noe Se og Hør burde opplyst om? Er det noe du vurderer som bakenforliggende forhold? Eller er kontrakten det?

– Åpenhet er aldri feil, men det ville likevel ikke gjøre det greit å betale kilder. 

Hun viser til at Ulf André Andersen ble hentet inn for å rydde opp etter tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs ga ut boken «En helt vanlig dag på jobben».

– Etterpå ble det lovet at Se og Hør skulle rydde opp. Heretter skulle de jobbe etter vanlige presseetiske prinsipper. Men dersom det er riktig at Verretts mor er på lønningslisten til Se og Hør, så ligner det veldig på arbeidsmetoden som Melnæs beskrev i 2007, sier Sollien.

– Vanlig journalistisk praksis

I et intervju med VG mandag er sjefredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, klar på at avisen ikke betaler for intervjuer, men for bilder. 

– Det jeg har vært helt ærlig på, som jeg kan si på generelt grunnlag, er at vi betaler for bildereportasjer og eksklusive bilderettigheter, sier han til avisen. 

Medier24 har forelagt kritikken for sjefredaktør Ulf André Andersen. Han svarer slik på påstandene:

- Se og Hør opererer ikke med ufine metoder, men vanlig journalistisk praksis.

Han viser videre til sin lederartikkel som ble publisert i Se og Hør søndag kveld. Der skriver han blant at betalingsjournalistikk ikke er så ille som det høres ut som, og at det i hans verden handler om å kjøpe rettigheter og eksklusivitet.

Han drar paralleller til Premier League-rettigheter som eksempel.

– Og hvis det viser seg at Märtha og Durek selger fotorettighetene til bryllupet sitt til et amerikansk glossy magasin, blir vi i Se og Hør grønne av misunnelse. Men det er helt fair, alt sammen, skriver han.

– Det er en mannsalder siden Se og Hør ble beskyldt for å betale kilder for intervjuer. I dag betaler vi kun for bilder. Det er ikke mer komplisert enn det. Eksklusive TV-, video- og bilderettigheter i mediene, er like vanlig som snø på Østlandet, står det videre.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS