Tirsdag bekrefter politiet til Medier24 at de har anmeldt et mediehus etter å ha publisert en drapsvideo fra Karmøy. Medier24 kjenner til at det er iNyheter det er snakk om.
De opplyser at de mener det er brudd på straffelovens paragraf 267a, om deling av krenkende bilder.
Helge Lurås, redaktør i iNyheter, forteller til Medier24 at de ikke har planer om å avpublisere videoen.
Medier24 har tatt kontakt med flere mediehus for å høre hvordan de stiller seg til en publisering av videoen, og hva de tenker om politiets anmeldelse.
– Kan innskrenke ytringsrommet
Breakingsjef Geir Arne Kippernes forteller at VG kjenner til videoen, men har valgt å ikke publisere av presseetiske hensyn.
– Vi har ikke for vane å vise drap. Det er også tidlig i prosessen og videoen er veldig grafisk og brutal. Det handler blant annet om å ta hensyn til hvem som er på videoen, sier Kippernes til Medier24 og presiserer at standpunktet om å ikke publisere deler av videoen eller stills kan endre seg i fremtiden.
– Hva tenker du om at iNyheter har publisert videoen?
– Jeg tenker Lurås selv må svare for iNyheters vurderinger. Men så har jeg registrert saken, og mener den ikke har noe i rettsvesenet å gjøre. Jeg mener det kan innskrenke ytringsrommet om politiet prøver å stanse publiseringer som dette, svarer Kippernes.
Overfor Aftenposten uttaler Lurås at han mener mediene, myndighetene og politiet tildekker en alvorlig kriminalitetsutvikling i Norge.
–Hva tenker du om at Lurås mener mediene tildekker det han kaller en alvorlig kriminalitetsutvikling i Norge?
–Jeg er uenig i at vi tildekker. Vi dekker krim veldig tett. I dette tilfellet så rykket vi ut til Karmøy og dekket saken med flere oppslag, og følger saken videre. Men det betyr ikke at du kan publisere alt stoff du har tilgjengelig til enhver tid.
– Skeptisk
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 opplyser at deres vurdering per nå er å ikke publiserer videoen av drapet, av presseetiske årsaker.
– Det er tidlig i forløpet, og vi skal være varsomme med å publisere bilder av drapshandlinger – av hensyn spesielt til offeret, sier Solbrække til Medier24.
På spørsmål om hva hun tenker om politiet anmeldelse svarer hun dette:
– Prinsipielt er jeg skeptisk til at politiet tar på seg rollen som redaktør i vurderingen om dette har offentlig interesse eller ei. Generelt publiserer media jevnlig bilder som kan vurderes som krenkende, men som vi likevel mener har offentlig interesse.
– Lurås mener mediene, myndighetene og politiet tildekker det han kaller en alvorlig kriminalitetsutvikling i Norge. Hva tenker dere om det?
– Dette er kjent kritikk og fremstår lite konkret. TV 2 har ved gjentatte anledninger både omtalt enkelthendelser, og har løpende saker om kriminalitetsbildet og strukturell utvikling, svarer nyhetsredaktøren.
– Avsporing
Det var Aftenposten som først meldte nyheten om at politiet har anmeldt iNyheter for publisering av drapsvideoen.
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen forteller at Aftenposten ikke kommer til å publisere videoen.
– Slik jeg vurderer så er det å vise den videoen ikke i tråd med Vær varsom-plakaten, sier Strøm-Gundersen til Medier24.
På spørsmål om hva hun tenker om iNyheters publisering, mener nyhetsredaktøren at det er noe Lurås må svare på selv.
– Vår oppgave her er å dekke det journalistisk, blant annet anmeldelsen og eventuelle konsekvenser og reaksjoner på publiseringen av videoen.
– Hva tenker du om at politiet anmelder et nettsted for publisering av en video?
– Det har jeg heller ingen formening om. Jobben til Aftenposten er å skrive om det, forklare hva som skjer, og eventuell konsekvenser av det. Det er vanlig nyhetsjournalistikk som jeg skal sørge for at vi har, men jeg kan ikke gi noen vurdering eller synspunkter utover det.
– Lurås uttaler til din avisen at mediene, myndighetene og politiet tildekker det han kaller en alvorlig kriminalitetsutvikling i Norge. Hva tenker dere om det?
– I diskusjonen om denne videoen så mener jeg det er en avsporing. Når det er sagt, så er det mange måter å dekke kriminalitetsutvikling på som er i tråd med VVP. Det er en kjempeviktig oppgave for redaktørstyrte medier. Hele tilliten til redaktørstyrte medier bygger på at vi klarer å drive med journalistisk virksomhet som er i tråd med VVP.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, er kritisk til at politiet forsøker å overstyre redaksjonelle vurderinger, skriver Journalisten.
– Jeg forstår at publiseringene vekker reaksjoner. Men politiet skal ikke opptre som redaktør noe sted. Heller ikke hos iNyheter. Det er prinsipielt problematisk, sier hun til fagbladet.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no