- ERIK TORNES, debattredaktør i Aftenposten
Det har knapt vært mulig å unngå å høre NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens messing om at norgesmesterskapet er avlyst.
For gjengen på Marienlyst er det det verdensmesterskapet som gjelder, og konkurrentene er Google, Netflix og Facebook.
Retorikken fungerer kanskje overfor politikerne, hvem vet? Men i klassen Raushet og kreditering er NRK langt unna verdensklasse. Tre eksempler fra de siste fem dagene viser at NRK trolig vil slite stort selv i et kretsmesterskap:
Opphav unevnt
Debatten, torsdag 19. november: Temaet er terroren i Paris, og både Åsne Seierstad og Kristian Tonning Riise er hentet inn til panelet på grunn av det de har skrevet i Aftenposten. Programleder Ingunn Solheim nevner ikke Aftenposten.
Ekko Helg, lørdag 21. november: Ett av innslagene er basert på utspill fra Gisle Roksund «legen som skriver i avisen». Avisen er Aftenposten, men det får ikke lytterne beskjed om.
Dagsrevyen, mandag 23. november: Atle Bjurstrøm bruker fem minutter på å intervjue Mina Gjerde, men det kommer ikke på noen måte frem, hverken i tekst, lyd eller bilde at det er hos Aftenpostens Si ;D at Gjerde har skrevet om sine bekymringer for hvordan et stort antall flyktninger vil innvirke på lokalmiljøet Bolkesjø.
Elendig kundeservice
Spiller det noen rolle? Ja, av minst fire grunner:
1. Det er elendig kundeservice ikke å fortelle leserne / lytterne / seerne hvor de kan skaffe seg mer informasjon om temaet som debatteres.Lenking og kreditering er sånn sett ikke en fin ting du gjør for en kollega eller konkurrent. Nei, det er minstekravet for journalistikk i 2015 – og har vært det lenge. (Her skal det i en parentes nevnes at NRK ikke er alene om ikke å være gode nok – de har for ofte selskap av mange av oss. Kanskje bare Dagbladet fortjener hederlig omtale, de har vært norgesmester i lenking siden 2000.)
2. Bransjestandarden er at du skal være opplyse om hvor du har hentet saken eller debatten din. I eksemplene ovenfor har NRK tre ganger hentet saker fra Aftenpostens debattredaksjon. Vi er glade for at NRK ofte gjør nettopp det. Det er en god mulighet for debattantene og skribentene våre, og det er med på å gjøre Aftenposten til en enda mer attraktiv debattarena.
Men det er ikke bra kun for oss. NRK følger opp journalistisk bare når de selv vurderer sakene eller debattene som interessante. Sånn sett er det av stor verdi for NRK at Bergens Tidende, Klassekampen, VG, Aftenposten eller de mange andre bruker sine redaksjonelle ressurser på å initiere debatt som kan følges opp av Marienlyst.Hva hadde Dagsnytt18 eller Aktuelt vært uten store og små mediehus rundt omkring? Vi har gjensidig nytte av hverandre, og da kler det NRK ganske dårlig når de gang på gang fremstiller det som om de har funnet en kronikk et sted du ikke trenger å kreditere.
Det er svært tøffe tider i Medie-Norge, og det er viktig for oss å få kundene til å forstå at journalistikk koster. Debattjournalistikk koster også. Dette vet NRK, siden de har brukt store ressurser på å bygge opp en dyktig stab i NRK Ytring.
3. Dette er toppen av isfjellet. NRK har i mange år vært sett på som en versting når det gjelder sitering og kreditering.
Det er NRK selv klar over, og de jobber med saken.Utvalget mitt gjelder manglende kreditering av saker kun fra Aftenpostens debattredaksjon over fem dager.
I dag tidlig hadde Nyhetsmorgen (klokken 8.42) en sak basert på en kronikk NTNU-forsker Morten Welde har skrevet i Dagens Næringsliv. Tror du DN ble nevnt?
4. NRK deltar også i et norgesmesterskap. For Aftenposten og mange andre er NRK en direkte konkurrent, både i nyhetssaker og når det gjelder debatt. I alle mesterskap er fair play et greit utgangspunkt.
Rubler vs. dollar
Jeg skylder å nevne at de tre jeg har vært i kontakt med hos NRK de siste fem dagene har vært høflige og ryddige i etterkant. Men unnskyldninger på Twitter og pr. mail er rubler, kreditering på TV-skjermen er dollar.
Det er håp for NRK. Noen av NRKs redaksjoner er gode og ryddige på kreditering, for eksempel er det sjelden at Dagsnytt18 unnlater å nevne kilde.
Kringkastingssjefen selv skrev i en kronikk (i Aftenposten, jeg bare nevner det) i august at NRK skal jobbe for å bli rausere. Kronikken har tittelen Et åpent, raust, og moderne NRK, og Eriksen skriver der at NRK vil invitere til idédugnad om hvordan NRK kan bidra til mediemangfold.
I den dugnaden bør jo også vertskapet NRK delta.
Så får vi ønske lykke til i både krets- og verdensmesterskap!
- PS! Jeg oppfordrer selvsagt alle til å ta kontakt med oss dersom du opplever at Aftenposten siterer eller lenker for dårlig.