Prosjektredaktør i Dagens Næringslivet Tor M. Nondal (øverst fra venstre), utenrikssjef i NRK Sigurd Falkenberg Mikkelsen, VGTVs team i Oslo og USA: Stig Øystein Schmidt, Natalie Remøe Hansen, Patrik Eian Fjeldstad, Kristina Kinne, Espen Moe Breivik og Matteus Ketner, og utenrikssjef i Aftenposten Per Kristian Aale.

Korona skaper problemer for dekningen av USA-valget: – Det har vært krevende

Pandemien legger begrensninger på både bevegelsesfriheten og sikkerheten til norske journalister: – Sikkerheten til reporterne kommer først, sier NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den 3. november strømmer amerikanerne til valglokalene for å velge USAs neste president. 

Tradisjonen tro sender norske medier store delegasjoner med journalister for å rapportere hvem som skal styre det mest innflytelsesrike landet i verden de neste fire årene.

Men årets valg blir en større utfordring for landets utenriksredaksjoner enn i tidligere valg. Koronapandemien som herjer i hele verden legger begrensninger for bevegelsesfriheten og sikkerheten til journalistene.

Medier24 har snakket med de som er ansvarlige for dekningen i VG, Dagens Næringsliv, NRK og Aftenposten, og alle bekrefter at denne høsten blir vanskelig.

Nyhetssjef Siri Eggen er ansvarlig for VG sin dekningen av valget i USA. Hun legger ikke skjul på at det har vært krevende.

– Det har vært krevende i den grad at alt har vært så usikkert, både med tanke på å folk til USA - og hvor de kan reise innad i landet. Vi følger nøye med på smitteutviklingen, og forholder oss selvsagt til lokale smittevernsregler, sier hun til Medier24.

Ambisiøs dekning

VGs fotograf Thomas Nilsson og reporter Jostein Matre (t.h.) er allerede på plass i USA. Her fra Mosinee, Wisconsin, under et valgmøte til Donald Trump. .

Eggen sier at den usikre situasjonen i USA gjør at de må planlegge ruten til reporterne slik at de ikke utsetter seg for ekstra smittefare.

Planene blir laget uker frem i tid. Men om smittetallene skulle øke drastisk i en delstat, må de snu seg rundt og se etter andre muligheter.

Hun mener det likevel er på sin plass at VG er ambisiøse i sin dekning av valget i USA

– Det viktigste for oss er å være først og best på det som skjer i det løpende, men også vise hva som rører seg bak: Vi må forklare og gi innsikt om hva som skjer, og gjøre folk klokere på hvorfor, sier Eggen og legger til:

– Da må vi naturligvis ut å snakke med folk fra ulike steder og ulike samfunnslag. Så tror jeg det er helt sentralt å hjelpe folk med å få oversikt, som med spesialene på politivold, rasisme og vippestatene.

Prosjektredaktør Tor Nondal i Dagens Næringsliv sier til Medier24 at deres første team er straks på vei til USA.

– Ambassaden har sammen med andre amerikanske ambassader i Europa presset på for at journalister skal få unntak fra innreiserestriksjonene. Nå ser det ut til at vi får over de teamene vi ønsker. Det første teamet er snart på vei og de har en god plan for hvor de skal dra og hvordan de skal gjennomføre dekningen, sier han til Medier24. 

– Pandemien er en dimensjon av valget

En stor utfordring for de norske redaksjonene er at reiserestriksjonene og karantenereglene blir praktisert på ulike måter av statene i USA.

– Det er selvsagt en stor fordel å kunne bevege seg og reise rundt noenlunde fritt. Vi forsøker å unngå å reise til delstater med karantene. Men vi reiser dit vi mener det er journalistisk interessant å dra for å få de beste historiene, sier Nondal og legger til:

– Samtidig er pandemien og denne helt spesielle situasjonen en viktig dimensjon av valget. Det påvirker både utfallet, stemningen og gjennomføringen av dette historiske valget.

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier at de har en stor satsing på dekningen av valget i USA, men at den nåværende situasjonen har gjort det vanskeligere å planlegge.

Han understreker at sikkerheten til reporterne alltid kommer først og at den sosiale uroen og pandemien som rammer USA også vil preger dekningen til NRK.

– Selv om vi skal ut å treffe folk, så tar vi forhåndsregler. Vi vil ikke lenger bryte oss frem i store folkeforsamlingen. I stedet vil vi gjøre flere intervjuer i friluft, hvor det smitter mindre, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Han sier at dekningen vil bli omfattende, selv om den blir annerledes. Falkenberg Mikkelsen påpeker at USA-korrespondentene blir sentrale for NRK.

Utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier at NRKs utenrikskorrespondenter er ryggraden i NRK sin dekning av valget i USA. USA-korrespondent Anders Magnus er en del av den. 

– Korrespondentene er viktig for oss i en slik krisesituasjon, og er ryggraden i dekningen vår. Vi skal få ut de amerikanske stemmene og speile samfunnet, slik at vi i Norge forstår bedre, sier han.

Lange bilturer

Utenrikssjef i Aftenposten Per Kristian Aale sier at de satser hardt på dekningen ettersom det er stor interesse for artikler om amerikansk politikk blant deres lesere.

Samtidig påpeker også han at det er en krevende jobb å planlegge.

– Det blir mye mer jobb. Vi må gjøre grundig research om karantenebestemmelser og smittehensyn. Hvis vi havner i karantene, så vil vi velge bort det, sier Aale til Medier24.

Aftenposten hentet tidligere i år tilbake sin USA-korrespondent, og Aale sier at de har brukt lang tid på å få ham tilbake.

Øystein Kløvstad Langberg er nå tilbake som USA-korrespondent for Aftenposten

– Øystein Langberg kom seg over på FN-akkreditering. Vi har slitt med å få over fotograf og en ekstra USA-korrespondent, men klarte det til slutt. De er nå på plass i USA.

Christina Pletten og Kjetil Hanssen vil også være i USA for Aftenposten under valgkampen.

Aale forteller at de kom inn med en spesiell klausul som sier at det er i USAs interesse at utenlandske journalister dekker valget.

Han sier at reporterne vil måtte belage seg på flere lange bilturer for å nå ut til folk og understreker at det er viktig at de føler seg komfortable.

– Vi vil reise mye rundt i vippestatene der presidentvalget i praksis blir avgjort. Vi ønsker å lage reportasjer som gjør at leserne skjønner litt mer om hvordan amerikanerne tenker og handler som de gjør, sier Aale.

Powered by Labrador CMS