Overlege ved medisinsk avdeling, Torgun Wæhre (t.h) og fagutviklingssykepleier Marte Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr snakker til pressen på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme.Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHeiko Junge
Økt beredskap hos norske medier: NRK, VG, Dagbladet og NTB iverksetter koronavirus-tiltak
Norske medier forbereder seg på at koronaviruset også kan ramme deres ansatte.
Onsdag ettermiddag kom den første bekreftelsen på at koronaviruset har nådd Norge – og etter det har det kommet meldinger om folk i karantene i Sauda, Mo i Rana og Oslo.
Folkehelseinstituttet har gått ut og advart mot at en stor andel av den norske befolkningen kan bli smittet at koronaviruset.
– Vi tror nok at vi før eller senere får en større spredning i Norge. Og får vi først en epidemi, vil det ramme en stor del av befolkningen. Om det er 20, 30, 40, 50, 60 eller 70 prosent, vet vi ikke, sa overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til VG onsdag.
NTB: Har fått ansatt sjekket for smitte
Også i norske redaksjoner iverksettes det ulike tiltak for å forhindre smitte eller spredning av smitte.
NTB-sjef Mads Yngve Storvik sier til Medier24 at de har gjennomgått sine beredskapsplaner og at de er forberedt på en større epidemi.
– Vi har laget en beredskapsplan, hvor vi blant annet ser på hva gjør vi hvis vi kommer i en situasjon hvor noen som har vært på reise må settes i karantene – eller noen hos oss blir smittet, sier han til Medier24.
Han understreker at de hadde en ansatt som kom hjem fra VM i skiskyting i italienske Anterselva og var syk, som ble sjekket for koronavirus-smitte. Det viste seg at personen ikke var smittet, ifølge Storvik.
Han sier at ansatte oppfordres til å tenke på tiltak som kan begrense eventuell smitte.
– Vi har gjort alt fra de veldig grunnleggende tiltakene, som at det alltid er Antibac tilgjengelig og at ansatte oppfordres til å desinfisere tastaturene sine daglig. I tillegg har vi lagt planer for at hele redaksjonen skal ha muligheten til hjemmekontor, om det blir skikkelig ille. Det er viktig for oss å ha planer for å kunne opprettholde produksjonen, selv om mange blir syke, sier han.
På spørsmål om hvor omfattende smitten i redaksjonen må være før alle henvises til hjemmekontorer, svarer Storvik at det per nå ikke er satt noen fasit på det.
– Det finnes ikke noe ja/nei-svar på det akkurat nå. Vi har i alle fall økt beredskapen vår. I tillegg er vi obs på at det kan komme nasjonale retningslinjer, som overstyrer våre interne retningslinjer, sier han.
– Iverksetter tiltak
Hos Schibsted jobber de nå med en felles tiltaksplan for alle sine redaksjoner – blant annet VG, Aftenposten og E24. Kommunikasjonsdirektør Camilla Kim Kielland opplyser til Medier24 at det handler om å følge retningslinjene til CDC, det amerikanske Center for Disease Control and Prevention.
– Samt at rådene fra lokale myndigheter skal følges, skriver Kielland i en melding til Medier24.
Fungerende kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Atle Lessum, opplyser til Medier24 at de ved 11.00-tiden har sendt ut en mail til alle ansette med link til en artikkel på intranettet som oppdateres fortløpende med informasjon.
Lessum sier følgende råd gjelder per nå:
– Vi fraråder reise til Kina og Sør-Korea. Dersom reise til Iran, Japan og Italia skal man jobbe hjemmefra i 14 dager når man returnerer til Norge. Ellers oppfordrer vi alle våre ansatte å holde seg oppdatert på råd fra sine lokale helsemyndigheter - tilsvarende helseinstituttet i Norge. For ansatte i redaksjonene må disse rådene og håndteringen av dem tas i direkte dialog med nærmeste leder, skriver han i en melding til Medier24.
VGs organisasjonsdirektør Stina H. Røsjø opplyser til Medier24 at de følger de sentrale retningslinjene til Schibsted og at de i tillegg gjør løpende vurderinger rundt det redaksjonelle.
– Vi følger tett med på helsemyndighetens anbefalinger og handler i tråd med dem. Når det gjelder den redaksjonelle virksomheten gjør VG vurderinger rundt dekningen av denne saken og utreise til steder hvor det er risiko for smitte. Når de som har reist til Italia kommer hjem, vil vi forholde oss til karantenetider og råd fra myndighetene, sier hun.
Dagbladet følger også situasjonen tett og er i gang med tiltak.
– Vi overvåker situasjonen løpende og jobber med eventuelle beredskapstiltak, skriver sjefredaktør Alexandra Beverfjord i en melding til Medier24.
Hun opplyser at Dagbladet har flere journalister ute i korona-berørte deler av verden.
NRK: Oppfordres til å vise aktsomhet
NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier til Medier24 at de følger tett med på korrespondentene som er ute for å dekke krisen på vegne av NRK.
– Vi tar en risikovurdering rundt alle reiser vi gjør – også disse koronareisene. Denne situasjonen er spesiell og det er en annen type risiko enn vi er vant til, så det må vi ta hensyn til, sier han.
Han opplyser at de er på plass en rekke steder hvor det er påvist koronasmitte.
– Dette er en stor global krise, og det er viktig at vi dekker den på en skikkelig måte. Vi har en korrespondent i Beijing, i Genève og på plass i Italia. Vi er også i Iran i forbindelse med valget, men det har også utviklet seg til å bli en del av vår koronadekning, sier han til Medier24.
Han forteller at de oppfordres til å vise aktsomhet.
– Vi passer på at korrespondentene er utstyrt med så mye beskyttelsesutstyr som de trenger. De oppfordres også til å vise aktsomhet i felt og vise fornuftig skjønn.
Han forteller at de ikke har noen planer om å hente alle korrespondentene hjem med det første, og understreker at det er viktig å ha tilstedeværelse.
– Vi tar løpende vurderinger av risikobildet, men slik det er nå mener vi at vi er på de stedene det er riktig å være. Hvis sykdomsbildet skal forverre seg betraktelig må vi ta nye vurderinger, sier han.
NRKs organisasjons- og HR-direktør Olav Hypher skriver i en sms til Medier24 at de har iverksatt beredskapstiltak i NRK.
– Vi har opprettet en beredskapsgruppe som følger situasjonen og gir råd til ledelsen når det gjelder tiltak. Vi har innført flere smittevernstiltak og vurderer fortløpende om vi skal utvide disse, blant annet når det gjelder reisevirksomhet, skriver han.
Fakta om covid 19-viruset:
* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.
* Samme dag meldte italienske medier at en norsk student bosatt i Firenze har fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden.
* Folkehelseinstituttet ber norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.