Reporter Kjetil Iden i TV 2 rapporterer fra Thailand.

- Historien berører hele verden, sier reporter Kjetil Iden i TV 2. Slik dekker han og de andre mediene dramaet i Thailand

Slik dekker TV 2, NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet det utrolige dramaet med guttelaget i grotten. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I over to uker har et fotballag bestående av 12 unge gutter vært innesperret i en grotte i Tham Luang i Thailand.

Nyheten spredte seg raskt til hele verden og mange journalister måtte hive seg rundt for å forsøke å ankomme stedet på kort tid.

Én av dem var reporter Kjetil Iden fra TV 2. Han kastet seg rundt på tre timer og rakk flyet til Thailand onsdag. Torsdag morgen landet han og få timer senere var han på direkten på TV 2.

- Rokker ved det menneskelig i oss

Han beskriver det som skjer i Thailand for et utrolig drama.

- Det er fascinerende å sitte på første rad og være vitne til et drama som hele verden følger med på. Alle kan kjenne seg igjen i hvor vanskelig det må være å bli fraskilt fra ungene sine, så dette berører verdens befolkning på mange måter, sier han til Medier24 fra Thailand og fortsetter:

- Dette er en historie berører oss alle -og som rokker ved det mest menneskelige i oss. Og for pårørende og redningsmannskaper er det en følelsesmessig berg- og dalbane - om man lykkes eller ei med redningsaksjonen.

- Men selv om jeg forsøker å ha en profesjonell distanse til de, så må jeg medgi at jeg også kjenne litt på dette.

Iden dro ned alene som videojournalist. Reporteren er vant til å rapportere fra store hendelser – både nasjonalt og internasjonalt, men dette er første gang som VJ alene.

Men det er ikke det verste, innrømmer han.

- Det er en stor fysisk utfordring å jobbe her og man må ha en god fysisk form for å holde det gående. Det er veldig høy luftfuktighet og man er konstant gjennomvåt, for det er også regntid inni jungelen her. Det er både varmt og slitsomt.

Rundt ham er det mye gjørme, «ok» logistikk og det tekniske «går som det går». Men lokalbefolkningen stiller opp for journalistene, sier han.

- De frivillige fra lokalbefolkingen er utrolig vennlige, kommer med mat, drikke og hjelper til med mye annet.

Lokale TV-selskap har uoppfordret stilt opp og låner villig vekk strøm, lys og ikke minst informasjon bare de har tilgang til, forklarer han.

Reporteren sier at noe at det mest utfordrende med å jobbe der, er tidsforskjellen.

Thailand ligger nemlig fem timer foran oss, noe som påvirker arbeidsforholdene når man skal rapportere hjem til det norske folk med siste nytt.

- Det er utfordrende, for det gjør det vanskelig å få mer enn tre timer søvn.

- Alle strekker seg langt

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 bekrefter at de sendte Iden alene, uten fotograf til Thailand. 

Hun sier at de ikke har bemannet opp ekstra på grunn av hendelsen, men har utvidet åpningstiden på Nyhetskanalen noe, nå når selve redningsoperasjonen er igang.

- Dette gjøres av folk som allerede er på jobb, og jeg må si alle strekker seg langt og gjør en fantastisk jobb.

- Hvorfor er dette en så viktig sak for dere?

- Dette er et drama under utvikling hele verden følger med på. Det er åpenbart at saken har nyhetens interesse. Det er ikke vanskelig å sette seg inn i verken barna, foreldrenes eller trenerens situasjon. Og når starten av redningsoperasjonen har vært vellykket, er det ekstra godt å kunne melde gode nyheter, sier Solbrække.

Flere medier med reporter på stedet

 Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten forteller at avisen dekker nyheten bredt og at de har sendt utenrikskorrespondent Tor Arne Andreassen fra Istanbul til Thailand, samt at de bruker én til to andre på vakt.

De har ikke sendt egen fotograf.

- Dette er først og fremst en stor nyhetshendelse. Den skiller seg ut, fordi den handler om barn og fordi det er særlig dramatisk at de 12 barna det gjelder har vært og er innesperret i en grotte. Hendelsen berører og engasjerer leserne våre. Den skiller seg også ut, fordi dette er en spesielt stor og krevende redningsoperasjon.

Konstituert nyhetsdirektør Marius Tetlie i NRK forteller at dette er den saken statskanalen bruker mest ressurser på akkurat nå. 

- Vi dekker hendelsen fyldig på nett, TV og radio, og vi har hatt flere timer med direktesending på TV og radio, både lineært og digitalt. Dette arbeidet involverer en rekke personer i vårt nyhetsrom.

- Har dere reporter og fotograf på stedet?

- Vi rykket relativt tidlig med én reporter til Thailand. Han står på og gjør en kjempeinnsats, og dekker denne saken løpende til alle våre plattformer.

Tetlie sier at dette er en svært dramatisk og pågående nyhetshendelse som engasjerer NRKs publikum stort.

- Jeg tror alle får sympati med de unge guttene som er innesperret i grotten, og mange ønsker å følge det intense arbeidet med å få dem ut. I likhet med en rekke av de største mediene i Skandinavia og verden for øvrig, dekker vi dette fyldig og grundig.

VG har opp mot seks reportere på saken 

Nyhetsredaktør Tora B. Håndlykken i VG sier at de har totalt fem til seks journalistiske ressurser med grottesaken - fra desken i Oslo eller i Thailand.

- Vi er nå til stede i Thailand med reporter Ådne Husby Sandnes og fotograf Cicilie S. Andersen. I tillegg har vi har knyttet til oss frilanseren Georg Mevold, som har jobbet med saken for VG siden saken startet. 

Hun sier at saken er et menneskelig nyhetsdrama som har engasjert en hel verden, også VGs lesere.

- Saken er i konstant utvikling, vi har tilgang til å vise bilder fra redningsaksjonen løpende og det er satt inn store ressurser med internasjonal bistand for å redde guttene. Det er en konkret situasjon som leserne våre kan relatere til, og som igjen gjør at engasjementet blir stort.

- Saken er viktig fordi den handler om faktiske mennesker som er satt i en umenneskelig situasjon der utfallet er uvisst. Saken er også et eksempel på at verden ikke lenger er så stor, der det som skjer på andre siden av jordkloden blir minst like viktig som det som skjer her hjemme.  

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet sier at de bruker en del ressurser på den daglige dekningen, men at de foreløpig ikke har noen egen reporter til stede i Thailand.

- Hvorfor er dette en viktig sak for dere?

- Det er ikke overraskende at det er stor interesse for et slikt menneskelig drama, der det også er tilgang til løpende informasjon og bilder. Det er en krevende og dramatisk redningsoperasjon som involverer barn, sier Hansen.

Han mener at saken er aktuell og har uten tvil nyhetens interesse.

- Det er en kamp mot klokka. I tillegg er det en nærhet i den forstand at Thailand er et land mange nordmenn har et forhold til. Men interessen var forøvrig også stor i forbindelse med gruvedramaet i Chile i 2010.

Reporter Kjetil Iden i TV 2 rapporterer fra Thailand.
Faksimile fra medienes dekning mandag.
Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.
Konst. nyhetsdirektør Marius Tetlie i NRK.
Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.
Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.
Powered by Labrador CMS