NTB har fått millionstøtte - nå skal 25 millioner bilder digitaliseres

– Dette er et nesten uoppnåelig prosjekt, men at vi nå kan komme i gang er veldig bra, sier NTB-redaktør.

Publisert

Tidligere i høst ble det kjent at NTB, i samarbeid med Aftenposten, VG og Nasjonalbiblioteket, skal digitalisere 25 millioner bilder tatt av norske fotografer gjennom over hundre år.

Det var imidlertid ikke klart når byrået kunne begynne den omfattende jobben,  og hvordan det skulle finansieres. 

Før nå. For denne uken ble det klart at Sparebankstiftelsen DNB og Blommenholm Industrier har bevilget henholdsvis 5 millioner og 500 000 kroner til prosjektet.

Det betyr at arbeidet nå kan starte tidligere enn først antatt, forteller redaktør og leder for NTB visuell, Christina Dorthellinger Nygaard.

– Dette er helt fantastisk. Dette er et nesten uoppnåelig prosjekt, men at vi nå får støtte og kan komme i gang er veldig bra, sier hun til Medier24.

De 5 millionene kronene er fordelt over tre år, mens summen på 500 000 kroner er gitt for ett år. 

– Vi har så vidt begynt arbeidet allerede, men vil starte for fullt fra januar 2021. Vi skal også ansette en eller to personer tilknyttet dette prosjektet, forteller Dorthellinger Nygaard.

Christina Dorthellinger Nygaard.
Christina Dorthellinger Nygaard.

De eldste bildene som skal digitaliseres er fra slutten av 1800-tallet, og samlingen rommer både glassplater, dias, negativer og papirkopier frem til slutten av 1990-tallet.

Bildesamlingen forvaltes av NTB, og oppbevares i et 500 kvadratmeter stort lokale i Oslo.

Dorthellinger Nygaard fremhever samfunnsnytten som prosjektet har. 

– Vi skal hente viktig samfunns- og nyhetsdokumentasjon frem fra glemselen, og få det frem i dagen. At bildene ligger bortgjemt i en kjeller gleder ingen, sier hun.

– Alle bildene som digitaliseres vil også bli synliggjort og tilgjengelig for allmennheten. Dette vil komme alle til gode, sier Dorthellinger Nygaard.

Da intensjonsavtalen mellom NTB, Aftenposten, VG og Nasjonalbiblioteket ble signert i september, sa NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik følgende om hva bildearkivet inneholder: 

– Den favner bredt tematisk: nyhetshendelser, dagligliv, sport, politikk, kulturliv, kongelige og ikke minst en omfattende dekning av andre verdenskrig.

Powered by Labrador CMS