Smiler for fortsatt abonnementsvekst: Kommersiell direktør Tor Jacobsen, COO Siv Juvik Tveitnes i Schibsted Norge og sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende. Her utenfor Grieghallen i Bergen under Nordiske Mediedager denne uken.

Nå har Schibsteds regionaviser 119.000 heldigitale abonnenter. Det er dobbelt så mange som for ett år siden

Veksten har ikke stoppet opp - heller tvert i mot: Så langt i år har Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen solgt 40.000 helt nye abonnement.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Samtidig som Schibsted fredag legger fram tall for første kvartal, slår abonnementsavisene fast at veksten fortsetter:

– Aldri har vi jobbet mer iherdig med produktutvikling og eksperimentering enn nå. Resultatene viser at journalistikken har en fremtid, sier Tor Jacobsen.

Han er kommersiell direktør for Schibsted Norge Abonnementsmedia, og opplyser at de fire regionavisene solgte totalt 40.000 helt nye abonnement i første kvartal i år.

Ser vi på den digitale veksten spesielt, har antallet abonnenter nær doblet seg det siste året. Ved utgangen av mars i år hadde mediehusene 119.00 digitale abonnenter, mot 65.000 på samme tid i fjor.

– Dette er gode nyheter, som viser at den bratte vekstkurven som tok form i høst vokser videre inn i 2017, sier Jacobsen.

Slik er utviklingen for Schibsteds digitale abonnementssalg.

 

Aftenposten har snudd kurven

Og Jacobsens gode nyheter bekreftes også av opplagstallene som Schibsted rapporterer om i kvartalsrapporten fredag morgen: Der har flere av de fire abonnementsavisene økning. 

Særlig Aftenposten imponerer med et stort hopp:

Fra drøyt 210.000 i opplag fjerde kvartal i fjor, til hele 221.000 nå etter første kvartal, for morgenutgaven. Søndagsavisen vokser også fra 207.000 til 218.000 aviser.

Dette er altså samlede tall for både papir, komplett og digital. Og viser en økning Aftenposten ikke har sett på over to år.

Avisa fikk en solid vekst da brukerbetalingen ble innført på vei inn i 2014, men siden har tallene gradvis sunket igjen. Fram til nå.

 

Eksperimenterer med pakker - og selger på serier

Foruten journalistikken har Schibsted også eksperimentert med forskjellige pakker og bundling, opplyser Jacobsen. Ett av grepene er Fotballpakka på Sørlandet, hvor du får innhold om fotballklubbene Jerv, Start og Arendal, noe Fædrelandsvennen nå tester ut.

– Å selge abonnement på denne måten, så spisset mot interesseområder, har vi aldri gjort før. Det er litt for tidlig å si noe om effekten, men vi tror dette er en av flere måter å knytte til oss abonnementskunder på; å tease dem med rendyrket, engasjerende innhold, sier Jacobsen. 

Schibsted jobber også videre med utvikling av «kjøpsflyten», kommunikasjon med brukere og nyhetsbrev.

– Med enorme endringer i bransjen de siste årene har det i jakten på nye forretningsmodeller naturlig oppstått en kultur for testing og læring. Det er sunt og helt nødvendig. Vi tar små skritt hver eneste dag, men vi ser at det nytter. Det er givende, sier Jacobsen.

Og det er ikke bare avissaker som selger for mediehusene: TV-serier på nett gir meget godt salg, noe Aftenposten har opplevd med dokuserien «Stuck».

Den handlet om 25 år gamle Emilie som reiser til Kambodsja, Vietnam og Bangladesh for å undersøke konsekvensene av barneekteskap.

Serien er nominert til årets Gullruten i 2017, og har så langt hatt over 700.000 videovisninger.

- Dette er den enkeltsaken som har solgt flest abonnement hittil i år, og seerne har en snittalder på 29 år – og består av 90 prosent kvinner, sier Tor Jacobsen.

 

Her mottar Stavanger Aftenblad SKUP-diplom for saken Glassjenta, laget av Thomas Ergo, Rune Vandvik og Hans Petter Aass.

«Glassjenta» har solgt 1600 nye abonnement

Stadig mer av det digitale innholdet til mediehusene er lukket, mens løpende nyheter er åpent tilgjengelig. Ifølge Jacobsen opplever mediene at saker som hjelper med å forklare hvordan verden ser ut, og saker som er tett på folks skjebner, gjerne forløser i et salg. 

En av disse sakene og tette skjebnene er utvilsomt Aftenbladets spesielle sak «Glassjenta». Den kom som et eget magasin på 64 sider - og ikke minst en omfattende digital presentasjon. 

Og saken skaffer stadig nye abonnenter:

– Totalt har saken alene bidratt til 1600 nye salg, og den selger fortsatt - selv om det snart er halvannet år siden den ble publisert for første gang, sier Tor Jacobsen.

Nå blir neppe alle med videre, og snittprisen er gjerne lav de første månedene. Men hvis vi regner 1500 abonnenter og 2000 kroner per år, så kan man i teorien si at den ene saken kan ha gitt 3 millioner kroner i brukerinntekter - alene. For ordens skyld; dette er et regnestykke som stor for Medier24s regning og ikke offisielle tall.

 

 

Powered by Labrador CMS