SV-politiker Marian Hussein er kritisk til medienes fremstilling av innbyggerne i Groruddalen. Her er hun avbildet i Stortinget.

SV-politiker ut mot medie­dekningen av Oslo øst: – Jeg er umåtelig lei

Marian Abdi Hussein reagerer på medienes dekning av Groruddalen i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

SV-politiker Marian Abdi Hussein ble denne uken innstilt til en plass på Stortinget for Oslo SV. 

I den anledning sendte hun også et stikk til mediene på Twitter, der hun blant annet skrev:

«Har et spm til nettavisene, skal jeg sende pressemelding hver gang j møter ungdommer som søker jobb, går på skole er aktive i idrett og frivillighet? Eller gjelder det bare kriminalitet?» 

Nå utdyper lokalpolitikeren kritikken ytterligere.

– Grunnen til at jeg la ut tweeten handler om at jeg er umåtelig lei av at denne ene historien om krim i Groruddalen blir fortalt, sier Hussein til Medier24.

Hussein er selv vokst opp i Groruddalen, og har i dag mange venner som bor i området.  

– Felles for oss er at vi ønsker oss en fremtid. Mange ungdommer i Groruddalen ønsker å studere eller jobbe, men de sliter med å få disse jobbene, fordi de er arbeiderklasseunger, sier hun.

Og legger til:

– De får ikke ting servert, og har ikke foreldre som skaffer dem jobb i konsernene sine. Derfor er det viktig at historiene om ungdommer i Groruddalen som studerer, jobber, stiller opp for frivilligheten, nabolaget, for unge og eldre blir fortalt.

Samtidig poengterer Hussein også at Groruddalen er et område med mange innbyggere, og at det ikke finnes én særskilt historie om dem som bor der, men at området er mangfoldig, med folk fra alle samfunnslag. 

 

Vil ha mer lokaljournalistikk om korona

På spørsmål om hva hun ønsker at Oslo-avisene Vårt Oslo, Avisa Oslo og Aftenposten skal skrive mer om fremover, svarer Hussein:

– Jeg skulle ønske at de skrev mer om hvor bekymringsfullt pandemien kan treffe Groruddalen, ikke bare helsemessig, men også hvor negativt det har slått ut på arbeidsledigheten.

Hun peker på at mange i Groruddalen jobber i serviceyrker, og dermed er blitt permitterte eller sagt opp som følge av koronapandemien.

– Jeg er redd for at de som bor i Groruddalen betaler den høyeste prisen. Ikke bare blir de smittet, men de havner også varig utenfor arbeidslivet, uten å kunne komme tilbake til jobbene sine.  

– Hvilke konsekvenser kan medienes fremstilling av Groruddalen få? 

– Denne fremstillingen gjør kanskje at ungdommer må forklare til venner i andre lag at nabolaget deres ikke er farlig, og at folk ikke blir skutt ned, slik som man ser i amerikanske actionfilmer, sier Hussein.

– Fordommene holder folk utenfor 

Hussein mener også at folk fra Groruddalen risikerer å bli møtt med mer negativitet som jobbsøkere, på grunn av fordommene som oppstår, grunnet fremstillingen av stedet de kommer fra. 

– Fordommene mot Groruddalen holder folk utenfor det gode selskap. De må bli inkludert, og få lov til  å vise hvem de er. Navnet ditt og adressen din definerer ikke hvem du er, sier Hussein.

– Men er det ikke viktig at man setter søkelys på hvilke utfordringer som finnes i Groruddalen og andre steder?

– Jo, men vi snakker uforholdsmessig mye om det negative. Om Groruddalen kun er lik negative nyheter, blir det feil.  Det er kun negative bilder som får florere uten at de blir motsagt, svarer Hussein.

Og legger til:

– Folk i Groruddalen er arbeiderklassefolk, de nileser ikke debatter, eller skriver tilbakemeldinger på disse. Det rommet har de ikke i sin hverdag. Da er det viktig at vi som får mikrofonstativet foran oss, og kan sette perspektivene på dagsorden, gjør det,  og våger å stille opp for naboene våre.

Powered by Labrador CMS