Mandag meldte Aftenposten, som det første store riksmediet, at straffedømte Arfan Bhatti hadde et forhold til TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække for 16 år siden - da hun var journalist i mediehuset.
Tidligere har kun mindre nettaviser omtalt dette tilbake på 2000-tallet.
Bhatti er i dag aktuell igjen i etter å ha hatt kontakt med den terror- og drapssiktede etter masseskytingen i Oslo, Zaniar Matapour.
Til Medier24 forklarer nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten hvorfor de valgte å omtale forholdet nå.
– Som følge av at Bhatti er sentral i nyhetsbildet etter masseskytingen i Oslo har det kommet en del berettigede spørsmål om habiliteten til TV 2s nyhetsredaktør, og dermed TV 2s dekning, spesielt av Bhatti, sier hun.
– Naturlig å omtale
– Man kan også si at saken med Fredrik Græsvik forsterket diskusjonen om TV 2 ytterligere. Vi gjorde en del undersøkelser og hadde en del diskusjoner før vi vurderte at vi hadde all informasjon og at vi kunne publisere saken.
Hun trekker også fram at Solbrække informerte selv TV 2 internt i løpet av helgen som en del som teller med i vurderingen.
– I utgangspunktet skal mediene være åpne om mulige bindinger og habilitet. Derfor er det naturlig å omtale dette, fordi nyhetsredaktøren har en svært sentral rolle i utformingen av nyhetsjournalistikken, sier Strøm-Gundersen.
– Nå når relasjonen var aktuell igjen, var det naturlig å omtale. At det er lenge siden spiller også inn, fortsetter hun og legger til at Aftenposten ikke har noen indikasjoner på at det har påvirket journalistikken til TV 2.
Tar likevel selvkritikk
Tilbake på 2000-tallet var Solbrække journalist i TV 2. I 2017 fikk hun stillingen som nyhetsredaktør i mediehuset.
– Jeg mener vi burde hatt den grundige diskusjonen da hun fikk rollen som nyhetsredaktør, sier Strøm-Gundersen.
Hun trekker fram at forholdet var godt kjent da Solbrække vitnet i rettssaken mot Bhatti i 2008 da hun var journalist for TV 2, men mener likevel at omtalen burde kommet da Solbrække fikk rollen som nyhetsredaktør.
– Vi er gode til å stille spørsmål om habilitet når folk får ledende roller og har bindinger. Her kunne vi nok vært mer opptatt av det. Det er en viktig påminnelse å hele tiden være bevisst på at vi er kritiske til oss selv og hverandre. Det handler om tilliten til medier, at vi er åpne og at vi ettergår hverandre.
Har forståelse
Medier24 er ett av flere medier som i etterkant har omtalt forholdet - etter Aftenposten.
Til Medier24 sier Solbrække at hun forstår hvorfor saken kommer opp nå.
– Jeg har forståelse for at dette kommer opp. Jeg gjorde en stor tabbe for 16 år siden, som jeg beklager den gangen. 11 år senere fikk jeg tillit av sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes. Den tilliten har jeg forsøkt å forvalte på en god måte, skrev hun til Medier24 mandag kveld.
Solbrække la også til at hun har vært åpen om saken i TV 2, men har valgt å ikke snakke om det offentlig av hensyn til sine barn og øvrig familie.
Hun ønsker ikke å utdype saken noe mer utover de skriftlige sitatene.
Mandag gikk TV 2-sjef Olav T. Sandnes ut i Aftenposten og sa at de ikke har vurdert Solbrække som inhabil i saker der Bhatti omtales.
– Jeg vurderte uavhengigheten og habiliteten til alle mine redaktører på tidspunktet de ble ansatt. Det er ingenting ved den siste tidens hendelser som endrer på de habilitetsvurderingene jeg gjorde da Karianne Solbrække ble ansatt. Jeg har ikke hatt grunn til å betvile hennes vurderinger, sa Sandnes til avisen.