Fotograf Ketil Blom Haugstulen (fra venstre), produsent Jonas Brenna og journalist Anders Veberg går med shorts hos Aftenposten, mens journalist Harald Stolt-Nielsen (med ryggen til) sverger til langbukse.Jan Magnus Weiberg-Aurdal
Steile fronter:
Kan journalister bruke shorts på jobb - ja eller nei? I Aftenposten er det full uenighet
– Jeg stiller meg spørsmålet: Skal jeg på stranda eller oppholde meg i min egen hage? Hvis svaret er nei, så velger jeg lange bukser, svarer stabssjef Morten Andersen.
Det var den store debatten på norske arbeidsplasser under den stekende sommeren i fjor. Meningene var mange og frontene var tidvis steile. Også utenfor Norges grenser. I danske Jyllands-Posten innførte redaktøren rett og slett et shorts-forbud.
– Vi er på en arbeidsplass – ikke på en campingplass, skrev Jacob Nybroe i en e-post til sine ansatte, gjengitt av flere medier – blant annet hos Aftenposten.
Med varme sommerdager over oss og i vente over store deler av landet denne uken er det naturlig å hente opp stridstemaet igjen. Og mer presist: Er det greit for journalister å ha på seg shorts på jobb?
– Man har en profesjonell rolle som journalist
Hos nettopp Aftenposten er dette et hett tema når det er hete dager. For meningene i avishuset er delte.
Aftenpostens stabssjef Morten Andersen har internt i redaksjonen markert seg som en standhaftig shorts-motstander.
– Jeg er blitt utpekt som en vokter av lengden på beinklærne, men det er selvsagt med et glimt i øyet. Vi har ingen spesifikke klesregler i Aftenposten, men heller etiske husregler, forteller Andersen.
– De er tydelige på at man har en profesjonell rolle som journalist, og de setter krav til hvordan man opptrer og hvordan man fremstår. Man må bruke skjønn og gjøre det man kan for å ivareta Aftenpostens interesser. Da må man kle seg på en måte som gjør at klærne ikke kommer i veien for den jobben man skal gjøre, sier Andersen.
Aftenposten-journalist – og leder i NJ Oslo – Kristjan Molstad tilhører også grupperingen som er skeptisk til shortsbruk.
Under shorts-debatten i fjor sommer postet han følgende betraktning på Facebook:
– Å stille i shorts i Aftenpostens lokaler er som å brøle «Jeg har ingen planer om å bevege meg fra pulten i dag, og jeg har i hvert fall ikke tenkt å intervjue noen av betydning».
På spørsmål om hva som skjer hvis en Aftenposten-journalist faktisk dukker opp i redaksjonen med shorts, varer stabssjef Andersen med et smil:
– Dersom vedkommende den dagen skulle ut for å teste den nye vannsklien i Frognerbadet, ville det vært et passende antrekk.
Han mener det er en rekke eksempler hvor det sier seg selv at shorts er en dårlig idé.
– Når du jobber som journalist så kan du havne på hvilket som helst oppdrag. Hvis du blir sendt i en begravelse, eller du skal møte statsministeren, da er det dumt å stille i shorts. Det tror jeg de fleste skjønner, sier Andersen.
– Har alltid med «rykkebukse»
Det siste eksempelet er Aftenpostens kulturjournalist Anders Veberg helt med på. Han utfordrer likevel ledelsen noe på bruken av korte beinklær, og stiller følgelig i shorts når Medier24 besøker redaksjonen.
– Jeg går som oftest med langbukse, men tok på meg shorts i dag for å tulle litt med ledelsen fordi dere kom innom, forteller en lattermild Veberg.
– Alle er nok enige om at når vi representerer avisen, så skal vi se skikkelige ut og ikke gå med frynsete og hullete shorts. Men hvis jeg har dager der jeg vet at jeg skal være i redaksjonen, så ser jeg ingen problemer med å gå med shorts, sier han.
Samtidig påpeker han at han alltid har med en såkalt «rykkebukse» på jobb – hvis han blir sendt på oppdrag som krever tildekkede legger.
Veberg er likevel ikke utelukkende med på at man aldri bør gå med shorts når man er ute i felt.
– Man kan for eksempel bli oppfattet som mindre seriøs i situasjoner det er ordentlig varmt og man blir stående svett, dehydrert og ukonsentrert fordi du er så varm. Man må kle seg etter forholdene, understreker Veberg.
– Det er mer useriøst å sitte med svetteringer i et intervju enn å sitte med litt legghår. Man må prioritere litt, skyter hans journalistkollega Ingeborg Senneset inn.
Hun synes også det er innenfor å vise mer beinhud på jobb.
– Sommertid er shortstid, men det er greit å ha en rykkebukse på lur. Vi har likevel beveget oss ganske langt i verden. Det er innenfor å ha tatoveringer, shorts, skjørt eller til og med lue på jobb. Jeg tenker vi må gå forbi det gammeldagse, korrekte antrekket som egentlig bare gjør at det ser stivt, traust og kjedelig ut, sier Senneset.
Stabssjef Andersen er på sin side krystallklar: Personlig viser han aldri beina på jobb.
– Jeg stiller meg spørsmålet: Skal jeg på stranda eller oppholde meg i min egen hage? Hvis svaret er nei, så velger jeg lange bukser. Det har hjulpet meg, og jeg har aldri havnet i vanskelige situasjoner, sier han med et smil.
– Vi tåler menn i anstendige shortser
Hvis Andersen representerer en av Aftenpostens steileste anti-shorts-fronter, så står produsent Jonas Brenna på andre siden av shortskanten.
Han omfavner shortsbruken til det fulle. Også på jobb.
– Jeg synes definitivt man kan bruke shorts på jobb. Hvorfor skal man gidde å gå med bukse når det er varmt både ute og inne? Jeg starter stort sett sesongen så tidlig som jeg kan. Gjerne med litt lidelse i april og mai, og jeg strekker det så langt det går. Også gjerne med litt ledelse, humrer Brenna.
Han er heller ikke med på at en journalist aldri bør bruke shorts ute på oppdrag. Selv av den seriøse sorten.
– Det en forskjell på shortser. Hvis man er i en rolle hvor man skal møte bedriftsledere eller politikere – på fine steder – så tenker jeg du bør ta på en fin shorts, sier Brenna.
Og understreker:
– Folk må få lov til å kle seg som de vil, med både beinplagg og hodeplagg. Vi tåler også menn i anstendige shortser.
– Kvinner kan selvsagt jobbe i kjole eller skjørt
Men hva så med kvinnelige journalister som går i skjørt eller kjole?
Stabssjef Andersen svarer følgende på spørsmålet om det er greit på jobb i Aftenposten:
– Kvinner kan selvsagt jobbe i kjole eller skjørt. Bar overkropp er ikke greit, uavhengig av kjønn. Dette handler ikke om kropp eller kjønn, men om å opptre profesjonelt, sier han.
Veberg synes det er litt merkelig.
– Jeg synes det er rart at det er så stor forskjell på leggene våre når det er så mye likt mellom oss ellers i arbeidslivet, sier han.
Og får støtte av Senneset – for anledningen ikledd skjørt.
– Kanskje burde mannlige journalister stilt med skjørt? Da kan man ta diskusjonen derfra og se hvor prinsipielle man egentlig er, sier hun.