MediaPuls episode 86: Good Morning Vietnam - om Facebook, sensur, Aftenposten og Tom Egeland

PODKAST: Mediebransjen og Facebook har de siste dagene i stor grad handlet om hvordan de redigerte mediene la press på Facebook, og bruken av det ikoniske krigsbildet fra Vietnam-krigen.

Publisert Sist oppdatert

Det startet med forfatteren Tom Egeland som for et par uker siden la ut bildet av den ni år gamle jenta som i 1972 løp naken i gatene i Vietnam, etter et amerikansk napalmangrep. Egelands post ble slettet, og til slutt ble Egeland «utvist» fra Facebook i 24 timer.

Torsdag kveld, 8. september, skrev sjefsredaktøren i Aftenposten, Espen Egil Hansen et brev til Facebook-sjefen, Mark Zuckerberg, og fredag kveld, 9. september, ga Facebook etter – etter massivt press fra Norges statsminister, og et tilnærmet globalt redaktørkorps, og tillot bruk av det ikoniske bildet.

Marius og Hans-Petter diskuterer i denne episoden Facebook sin rolle. En rolle som et teknologiselskap, som en global plattform og som verdens største redaktør. Har Facebook et samfunnsansvar? Er det algoritmer eller mennesker som sensurerer og fjerner innhold?

Når norske medier velger å bruke Facebook til å kommentere sakene de publiserer, fordi de ikke klarer å håndtere det selv, kan de da forvente at Facebook skal klare det? Kan de kreve det? Har de redigerte mediene selv skyld i at Facebook har fått den posisjonen de har, og hva nå? Har Facebook endret sine retningslinjer, eller kun godkjent bruk av ett enkelt bilde som inneholder nakenhet?

Hør på MediaPuls via 

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/282421536" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

Nyttige lenker:

MediaPuls presenteres på Medier24 i samarbeid med podkasterne Hans-Petter Nygård Hansen og Marius Karlsen. Besøk også mediapuls.no.

Powered by Labrador CMS