Hanna Marcussen (MDG), byråd for utvikling i Oslo kommune.
Hanna Marcussen (MDG), byråd for utvikling i Oslo kommune.

Oslo kommune brøt loven, mente redaktørforeningen. Byrådet vil ikke svare på kritikken eller la seg intervjue om saken

- Vi er glad for at alle lokalaviser har samme engasjement, skriver byrådssekretær Rasmus Reinvang. Bekrefter at man valgte å gi kommuneplanen eksklusivt til Aftenposten, fordi de «kanskje er Oslos største lokalavis».

Publisert

Medier24 omtalte tidligere fredag hvordan Oslo kommune og byrådet ga Aftenposten eksklusiv tilgang til byens nye kommuneplan - som også Akersposten, Nordre Aker Budstikke (og søsternettstedet Sagene Avis) hadde bedt om.

Byrådsleder Raymond Johansen har ønsket seg mer lokaljournalistikk i Oslo. Men de nye lokalavisene fikk ikke skrive om byens kanskje viktigste sak under like vilkår som Aftenposten.
Byrådsleder Raymond Johansen har ønsket seg mer lokaljournalistikk i Oslo. Men de nye lokalavisene fikk ikke skrive om byens kanskje viktigste sak under like vilkår som Aftenposten.

Lokalavisene har fulgt temaet tett, og de har til sammen publisert nær 300 saker om byutvikling og fortetting det siste året.

- Helt uhørt at byrådet behandler oss på denne måten. Dette er ikke en privat bedrift, som kan gjøre som de vil. Oslo kommune må forholde seg til loven og behandle alle likt, uttalte journalist Vidar Bakken i Akersposten.

- Lovbrudd, kalte generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening oppførselen. 

 

Svarer med selvfølgeligheter

Siden før lunsj fredag i arbeidet med denne saken har Medier24 forsøkt å få tilsvar og intervju med Oslo kommune og / eller byrådet som svar på kritikken, via Kristine Langfjord, pressekontakt for utviklingsbyråd Hanna Marcussen.

Fire timer etter vår første henvendelse har vi fått et skriftlig svar hvor byrådet ikke svarer på selve kjernen i kritikken.

Byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG).
Byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG).

Svaret er signert byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG), og gjengis under.

Vi har gjentatt vår henvendelse om å få et intervju og stille spørsmål til det kritikken faktisk handler om, så langt uten respons. 

 

Dette svarer MDGs byrådssekretær Rasmus Reinvang:

«Alle medier fikk tilgang til forslaget til kommuneplan (samfunnsdel og byutviklingsstrategi) da det ble publisert etter behandling i byråd på torsdag. Aftenposten fikk tilgang til materialet noe tidligere, da dette er en sak av byomfattende interesse, som Aftenposten selv ønsket å dekke utførlig.

Da nåværende kommuneplan ble vedtatt, var det mange som ikke fikk med seg detaljene. Det var et menighetsblad i Bydel Nordre Aker som fikk frem for de lokale at deres område var pekt ut til utvikling i planen.

Vi har nå vært opptatt av å sikre at alle byens innbyggere får informasjon om det nye forslaget som nå ligger til høring. Aftenpostens nedslagsfelt er omfattende og dekker hele byen og er kanskje i praksis Oslos største lokalavis, sier byrådssekretær Rasmus Reinvang.

Det er viktig å understreke at dette kun er et forslag til kommuneplan og startskuddet for en høringsprosess og debatter går nå og fram til 30. juni. Vi er glad for at alle lokalaviser i Oslo, i likhet med Aftenposten, har samme engasjementet for å dekke innholdet i høringsrunden. Vi ser fram til de områdevise møtene som arrangeres i løpet av mai og håper at lokalavisene er like engasjerte i å dekke disse. Byrådet stiller seg selvfølgelig til disposisjon til intervjuer, spørsmål og bakgrunn om denne saken. Byrådet ønsker en god og nær dialog med lokalavisene framover, avslutter han.»

 

Powered by Labrador CMS