Var kvinnen på forsiden av Aftenposten fra Kina eller Vietnam? Det glemte desken å sjekke før avisa gikk i trykken

- Beklagelig, sier printsjef Kristin Kornberg i Aftenposten.

Publisert

- Det var ganske moro, jeg ble ikke fornærmet – men lurer på om de ikke sjekker materialet de bruker når de skriver en så stor sak, sier kineseren Zhongying Kristoffersen.

Tittelen på forsiden av Aftenposten mandag var ”Kina vinner VM utenfor banen”.

Ingressen lyder slik: ”100.000 kinesere er på plass under fotball-VM. Nær halvparten av hovedsponsorene er kinesiske. Kina planlegger å arrangere og vinne VM innen 30 år.”

Men bildet viser en kvinne med et vietnamesisk flagg på kinnet.

REAGERTE: Kineseren Zhongying Kristoffersen sier at hun synes glippen er pinlig. Foto: Privat
REAGERTE: Kineseren Zhongying Kristoffersen sier at hun synes glippen er pinlig. Foto: Privat

- Pinlig

Kristoffersen sier at hun ble skuffet over at Aftenposten ikke gjorde grundigere undersøkelser før avisa gikk i trykken.

- Jeg tar det med humor, men det er pinlig at en så stor avis skriver en så stor sak uten å ha gjort et godt nok forarbeid for å sikre at bildet de bruker er helt riktig, sier hun.

Kristoffersen varslet avisa på Facebook:

- Hei Aftenposten, flagget på kinnet til denne jenta er vietnamesisk, mens denne saken handler jo om Kina! Ta kontakt hvis dere trenger hjelp til å lære litt mer om Kina, skriver hun. 

Flere reaksjoner

Printsjef Kristin Kornberg i Aftenposten forklarer hva som skjedde:

- Vi skulle ha et bilde på førstesiden som illustrerte saken inni – som handler om at Kina vinner fotball-VM utenfor banen med stort antall hovedsponsorer og besøkende. Planen var å ha et bilde av kinesiske supportere, sier Kornberg.

Hun forklarer videre at desken fant et bilde via Scanpix.

- I beskrivelsen til bildet står det omtalt at det handler om kinesiske fans, fotballfans og sponsorer og så videre. Bildet kommer fra et engelsk byrå. Så da tenker desken at dette er en kinesisk supporter, og at flagget på kinnet er en del av landets flagg.

Kornberg sier at flere lesere har reagert, og at Aftenposten har forsøkt å forklare hva som har skjedd.

- Det er slikt som kan skje.

- Er det pinlig?

- Vi liker aldri å gjøre slike feil. Det er noe vi hele tiden jobber for å unngå. Det er kjedelig når det skjer, men samtidig skjønner jeg hva som har skjedd her, sier Kornberg, og legger til at det er beklagelig.

Powered by Labrador CMS