Cecilie Asker, kulturredaktør i Aftenposten

Cecilie Asker ny kulturredaktør i Aftenposten

– Jeg har veldig lyst til å jobbe med å få kulturjournalistikken til å bli moderne og til å fungere på digitale flater, sier Asker til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Aftenposten melder torsdag i en pressemelding at Cecilie Asker blir ny kulturredaktør etter at Sarah Sørheim sluttet og ble nyhetsredaktør i NTB i vår. Frank Rossavik, som allerede jobber som utenrikskommentator i avisen, blir kulturkommentator.

– Aftenposten får en kulturredaktør med bred kjennskap til fagområdet, og med en sterk gjennomføringskraft. Jeg tror det er avgjørende for kulturjournalistikkens fremtid at den klarer å bli relevant også for nye grupper. Her har Asker vist at hun har en særlig styrke, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten.

Se liveintervju med Asker og Rossavik her: 

– Journalistikk og musikk har mye til felles

De siste to årene har hun ledet kulturavdelingen. Hun har også 25 års erfaring som trommis i bandet The Launderettes – og er svært fornøyd med å ha fått jobben.

– Jeg er opptatt av kultur, og var allerede i huset, så det er praktisk. Jeg har veldig lyst til å jobbe med å få kulturjournalistikken til å bli moderne og fungere på digitale plattformer, sier hun.

– Hvordan skal du gjøre det? 

– Vi har begynt jobben allerede. Vi har gjort ganske mye med det digitale meningsstoffet. De to siste årene har vi jobbet systematisk med å utvikle kulturjournalistikken til å fungere på digitale plattformer. Nå kommer vi til å se nærmere på nyhetsjournalistikken – og prøve å få kultur og verdidebatt inn på nyhetsplass, sier hun til Medier24. 

Asker har jobbet i mediebransjen i over 20 år, med erfaring fra Dagbladet, Avis 1 og Aftenposten. De siste 15 årene har hun jobbet i Aftenposten, som nyhetsreporter, anmelder, kommentator, nyhetsleder og avdelingsleder.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten.

Nå skal hun løfte kulturdekningen til avisa ytterligere. 

– Kulturstoff har tradisjonelt sett handlet om kulturopplevelser eller kulturprodukter – noen gir ut en bok eller plate. Vi kommer til å se at kultur er hektet på resten av nyhetsbildet, og at det handler like mye om kulturdebatt og kulturtrender i større grad, sier Asker. 

I etterkant av at Sarah Sørheim forlot jobben som kulturredaktør, gikk det en debatt om hvorvidt Aftenposten kom til å fortsette å ha en egen kulturredaktør eller ikke. 

Asker forteller at de internt ikke var spesielt bekymret for at redaktørstillingen skulle forsvinne. 

– Den diskusjonen tror jeg først og fremst var utenfor huset, og ikke så mye i huset. Espen Egil Hansen er veldig god på endringsledelse, så hans naturlige utgangspunkt når det skjer endringer er at han kaster kortene litt opp i lufta og ser på hvordan de kan lande best – at han gjorde det også i dette tilfellet, tenker jeg er helt naturlig, sier hun. 

 

Fra utenriks til kultur

Frank Rossavik har også lang erfaring fra norsk mediene, og har jobbet i både Bergens Tidende, Morgenbladet og Vårt Land. I Aftenposten har han hatt hovedansvar for utenrikskommentarene siden 2016. 

Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten.

– Jeg håper jo jeg kan bidra med litt forskjellig. Jeg er veldig opptatt av at kultur er en helt integrert del av samfunnet, kanskje mer enn noen gang tidligere, sier Rossavik til Medier24. 

Han viser til at han ønsker å skrive om temaer som ytringsfrihet, ytringskultur, populisme. 

– I tillegg vil jeg forsøke å forstå mer og skrive mer om det som skjer i kulturlivet, sier han. 

Han tror det vil skje forandringer i Aftenpostens kulturjournalistikk. 

– Det er mye kulturstoff i Aftenposten, men nå blir det kanskje på en litt annen måte enn før. 

Espen Egil Hansen har stor tro på Rossaviks potensiale som kulturkommentator. 

– Kombinasjonen kultur og politikk er sentral for å forstå de store debattene, som verdidebatten i Europa. Rossavik har en interesse for og innsikt i Europa, politikk og verdidebatt som gjør ham særlig egnet til å løfte temaene fra et norsk ståsted. Slik speiler han Aftenpostens ønske om å knytte sammen utviklingstrekk, analysere og forstå, sier Hansen.

Rossavik har en master i internasjonale relasjoner og en bachelor fra Universitetet i Bergen, med fagene administrasjon og organisasjon og sammenlignende politikk. Han er også styremedlem i Fritt Ord.

Powered by Labrador CMS