Tomm Kristiansen (til høyre) er nå blitt pensjonist og har forlatt NRK. Her er han avbildet sammen med Christian Borch da Cappelen Damm la fram sin høstliste i 2018.Terje Pedersen/Scanpix
Etter 53 år har NRK-veteran Tomm Kristiansen (70) blitt pensjonist. Det er to ting han mener har forandret seg mest
«Stemmen fra Afrika» forteller til Medier24 om sin lange karriere, hva som bekymrer han mest i Presse-Norge anno 2020 – og ikke minst hva han nå skal gjøre.
Etter 53 år i bransjen og 41 år etter at han hadde sin første dag i NRK er det nå slutt. NRKs mangeårige journalist og korrespondent Tomm Kristiansen (70) er blitt pensjonist.
Kristiansen hadde sin siste dag på Marienlyst 31. januar og brukte bare to dager før han reiste rett til sitt andre hjem: Cape Town i Sør-Afrika, der han har både kone og leilighet.
Men 70-åringen – også kjent som «Stemmen fra Afrika» – lever ikke late pensjonistdager. Enn så lenge.
– Jeg har faktisk ganske mye å gjøre. Jeg holder på med flere bokprosjekter og mye podkast. Jeg har ikke helt kjent på den store roen, forteller han til Medier24 på telefon fra den sørafrikanske byen.
– Men jeg liker friheten. Nå kan jeg gjøre akkurat som jeg vil. Foreløpig minner det mest om en ferie. Så får vi se om jeg klarer å finne ut av kunsten å være pensjonist etter hvert, sier Kristiansen.
Journalistveteranen innrømmer at det var veldig spesielt å legge fra seg NRK-mikrofonen for godt.
– Jeg må si at jeg har vært litt bekymret for å ikke daglig leve i det fantastiske fellesskapet som nyhetsavdelingen i NRK er. Det er et så godt samarbeid med gode kollegaer der, og det er så mye kunnskap og kreativitet. Jeg har jobbet i over 40 år på hovedscenen for norsk journalistikk. Nå er jeg overlatt til meg selv, sier Kristiansen.
– Den eldste i hele NRK
Kristiansen har ikke jobbet kontinuerlig i NRK siden 1979. Mellom 2006 og 2008 var han blant annet kommunikasjonsrådgiver for den sørsudanesiske lederen Salva Kiir, som senere ble landets første president. Kristiansen var også kommunikasjonssjef for den humanitære alliansen ACT Alliance mellom 2008 og 2010.
Nærmere 40 år i statskanalen er likevel ikke småtteri. Selv ikke for Kristiansen.
– Jeg synes det høres litt uvirkelig ut. Alderen 70 år er også uvirkelig. Men det var enda mer uvirkelig da jeg takket av. Da var jeg den eldste i hele NRK, sier han.
– Jeg husker jeg så meg rundt og tenkte «Nå har jeg ingen å spørre om hvordan det var å jobbe i NRK før». Det er faktisk jeg som er den eldste her, sier Kristiansen.
Tilbakemeldingene har ikke overraskende vært mange siden han ble pensjonist. Både ros og hilsninger som kom overraskende på Kristiansen.
– Det har vært enormt mange tilbakemeldinger. Det er bra dette ikke kom tidligere, for da kunne jeg lett fått et selvbilde mine kollegaer ikke hadde likt, humrer Kristiansen.
– Men det går virkelig opp for deg når du takker av at mange åpenbart har satt pris på det jeg har gjort. All oppmerksomheten kom veldig overraskende på meg. Jeg kjenner på en forlegenhet og sjenanse, men samtidig er det veldig hyggelig, innrømmer han.
– Kunnskapsnivået om Afrika er veldig lavt
Og det er engasjementet han har for – og historiene han har fortalt fra – Afrika som går igjen i tilbakemeldingene.
Som NRKs korrespondent på kontinentet i to perioder har det vært viktig for Kristiansen å fortelle om mer enn bare krisene og nøden.
– Det å holde Afrika interessant for folk i Norge er blitt en oppgave jeg har gått helt inn i. Afrika fortjener mer oppmerksomhet, sier han.
– Norske medier er fortsatt veldig euro-amerikansk-orienterte, og kunnskapsnivået om Afrika er også i dag veldig lavt. Dekningen i mediene er tilfeldig og retter seg hovedsakelig mot konfliktområdene. Dermed går man glipp av den fantastiske utviklingen som Afrika faktisk har vært gjennom, forteller Kristiansen.
Og sørlendingen kommer til å fortsette engasjementet for Afrika. Også som pensjonist.
– Jeg håper fortsatt jeg kan bidra til samfunnsoppdateringen. Jeg kommer til å fortsette å bo både i Cape Town og i Norge, og kommer til å holde foredrag og delta på festivaler. I tillegg til bøker og podkast. Det er flere prosjekter på gang, sier han.
Men selve kallenavnet «Stemmen fra Afrika» har han et noe ambivalent forhold til.
– Når folk sier de har vokst opp med meg som «Stemmen fra Afrika», da skjønner du virkelig hvor gammel du er. He he. Men det er veldig hyggelig. Jeg har stort sett sittet alene i et studio og snakket alene inn i en mikrofon. At det finnes folk på den andre siden som har fått med seg ting, og kanskje lært noe, er veldig fint, sier han.
– Ikke bekymret for norsk journalistikk i 2020
Man la oss gå litt lenger tilbake i Kristiansens journalistkarriere. For på spørsmål om hva som har forandret seg mest siden han begynte som journalist i 1967, svarer han kjapt:
– Det er primært to ting. Det ene er at kvinnene nå er kommet til. I dag er det like mange kvinner som menn i journalistikken. Det har gjort noe med bohempreget som var over journalistikken da jeg begynte. Nå er det blitt mer orden på oss, sier han.
– I tillegg er det nå et mye høyere intellektuelt og akademisk nivå over journalistene. De er bedre utdannet og har mye mer faglig tyngde – allerede fra ung alder. Den etiske bevisstheten er også skyhøy, sier Kristiansen.
Han har merket dette spesielt godt i NRK.
– Den etiske standarden og kravene til etikken er helt annerledes nå. Man ser også at den kommer nedenfra i mye større grad – fra de unge journalistene, sier Kristiansen.
På spørsmål om hvordan han vil vurdere tilstanden til norsk journalistikk i 2020 er derfor Kristiansen veldig klar:
– Den er veldig bra. Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, sier han.
– Det skjer mye bra i NRK, og det kommer helt oppe fra nyhetsdirektør Helje Solberg. Den konstruktive journalistikken skal være løsningsorientert, og man skal ha en håpsdimensjon i den. Det er akkurat det unge mennesker nå etterlyser i media. De orker ikke all denne elendighetsbeskrivelsen. Det er NRK nå i ferd med å ta konsekvensen av, sier han.
– Så får vi se om det når ned til vaktsjefene på desken. Det er det siste hinderet, sier Kristiansen.
Han er for øvrig heller ikke bekymret for etterveksten blant NRK-korrespondentene. Kristiansen skryter stort av den nåværende korrespondenten i Afrika, Ida Titlestad Dahlback.
– Ida har gått en slags korrespondentskole hos meg. Da jeg var korrespondent sist i Cape Town, så var hun her nede og studerte. Vi har snakket mye sammen, og jeg er veldig optimistisk med tanke på det hun kan få til, sier han.
– Vi kommer fortsatt til å prate sammen og ha faglige diskusjoner. Men jeg skal ikke være en sjuende far i huset, påpeker Kristiansen med et smil.
Det er likevel ett aspekt i Presse-Norge som bekymrer veteranen:
– Stillingsvernet i media er blitt mye dårligere. Jeg har i hele mitt liv kun jobbet i faste stillinger. Nå går flere ansatte i skumle vikariater, og kastes inn og ut etter redaktørenes forgodtbefinnende. Det er bekymringsverdig, sier Kristiansen ettertenksomt.
Utenrikssjefen: – En gudbenådet journalist
Medier24 har bedt NRKs utenrikssjef, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, om å si noen ord om Kristiansens betydning for kanalens utenriksjournalistikk.
Mikkelsen får ikke fullrost Kristiansen nok.
– Tomm har gjennom hele sin lange karriere vist en utrolig fortellerevne og fortellerglede som er sjelden i NRKs historie. Han har noe etisk ved måten han forteller på, og man hører etter hver gang han forteller – fordi man føler det er viktig og at noe står på spill, sier Mikkelsen til Medier24.
– Han har også vist hvor viktig det er å være til stede, reise rundt og treffe folk. Han er en menneskekjenner og møter folks på deres egne premisser, samtidig som han legger vekk forutinntattheten. Det er mange innen journalistikken som kan lære noe av det, sier han.
Mikkelsen peker også på et annet unikt aspekt ved Kristiansens journalistiske gjerning.
– Han er en nysgjerrig journalist. Og det er dette – kombinert med den unike fortellerevnen og evnen til å møte mennesker – som har gjort han til den gudbenådede journalisten han er blitt, sier Mikkelsen.
Utenrikssjefen legger også til:
– Noe av det fineste med Tomm er også at hans aktivitet og engasjement bare har økt med årene. De siste årene han var her hjemme i vår utenriksredaksjon spilte han en utrolig viktig rolle. Han kom inn på alle morgenmøtene og deltok i de daglige diskusjonene med den samme gløden – også i møter med yngre kollegaer. Det har vært utrolig fint å se – og ikke minst være en del av, sier han.
– Ingen er selvsagt uerstattelige i NRK, men det blir søren meg vanskelig å erstatte Tomm, understreker Mikkelsen.