Maren fikk pris for journalistikk fra Afrika. Det skal hun fortsette med - og «skape noe nytt».

SKUP2015: Men akkurat hva det blir, er fortsatt litt hemmelig.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld fikk Maren Sæbø, avtroppende redaktør i Verdensmagasinet X, journalistprisen fra organisasjonen Internasjonal Reporter.

Prisutdelingen fant sted under SKUP-konferansens festmiddag i Tønsberg. En pris hun delte med Dagbladets dobbeltvinner lørdag, Kristoffer Egeberg.

Sæbø fikk prisen for en reportasjereise til Nigeria, som i stor grad var finansiert via såkalt «crowdfunding».

Juryen skrev blant annet om Sæbøs innsats:

Sæbø har med små midler våget å ta skrittet vekk fra den slagne journalistiske landeveien og klart å skaffe seg tilgang til miljøer og stemmer som vi sjelden møter i norske medier. Sæbø viser dermed at god utenriksjournalistikk ikke er avhengig av ”den norske linken”, og at man ikke må ha en stor redaksjon i ryggen for å gjøre en forskjell

Dro dit ingen reiste

Søndag formiddag på SKUP-konferansen fortalte prisvinneren om reportasjereisen, og hvorfor hun ønsket å dra dit.

- Utgangspunktet var en tanke om hvorfor ingen norske journalister reiser dit, sa Maren Sæbø.

Takket være crowdfunding samlet hun inn 26.000 kroner fra privatpersoner. Hele turen med fly, reise, overnatting, sjåfører og andre utgifter kom på 38.000 kroner. For å møte og fortelle hvordan folk har det i det Boko Haram-pregede landet.

Og for å fortelle om noe annet fra Afrika enn historien til vestlige hjelpearbeidere.

- Det vanlige når vi reiser til Adrika, er å havne i en humanitær boble. Nigeria har ikke vært noe bistandsland, det er et ganske rikt land med en velutdannet middelklasse. Så vi har alle den typen kilder vi har i et europeisk land, fortalte Sæbø.

Hun fortalte om alt fra vanskeligheter med flybilletter, å tilpasse seg islamsk kultur, guider og sjåfører - og sikkerhetsvurderinger. I et land der deler av befolkningen ikke lenger lever et normalt liv.

- Uka før jeg var i Kano, var det fem kvinnelige selvmordsbombere i byen, fortalte Sæbø.

Skal skape noe nytt

Maren Sæbø er som nevnt avtroppende redaktør i Verdensmagasinet X, hvor andre tar over når åremålet hennes går ut. Men hva skal hun gjøre nå?

Det har hun svart litt kryptisk på i både media, sosiale medier og sist på SKUP. Også etter at hun fikk 100.000 kroner fra Fritt ord til et prosjekt titulert «Afrikaportalen».

En ting er sikkert, slår hun fast: Akkurat dét skal prosjektet ikke hete.

- Nå skal jeg bli ferdig i den jobben jeg har 1. april, ta litt ferie og så kan jeg si litt mer senere. Men vi skal skape noe nytt, og det skal handle om Afrika, sier Sæbø til Medier24 etter foredraget hennes søndag.

Med hundre tusen fra Fritt Ord og nå i tillegg 20.000 i prispenger fra Internasjonal Reporter, har hun i hvert fall en startkapital til det som skal komme. Blant annet er det allerede planlagt en tur til Angola, sier Sæbø. 

Og crowdfunding kan det også bli mer av.

- Vi vil nok prøve slik finansiering flere ganger. Avisene har jo i alle år tatt betalt for abonnement - dette blir bare annen type leserfinansiering, sier Sæbø.

Powered by Labrador CMS