Da Taliban tok over hovedstaden Kabul på søndag, var NRK og TV 2 de eneste norske mediene med journalister på innsiden av landet.
TV 2-sjef Olav T. Sandnes og kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, har ikke håndtert situasjonen direkte, men forteller at de har fulgt den tett.
Sandnes forteller at Græsvik nå er på en sikker lokasjon.
– Det har vært viktig for oss. Så seint som i går (tirsdag, journ.anm.) var han i sentrum av Kabul for å rapporterte fordi situasjonen endrer seg så hurtig. Men vi opplever at vi har så god kontroll som mulig fordi vi har gjort gode sikkerhetsvurderinger i forkant, sier Sandnes til Medier24.
Han påpeker at Græsvik har et godt apparat rundt seg, men er klar på at situasjonen gjør inntrykk.
– Det er viktig å ha folk på stedet som kan rapportere med egne øyne, det er en del av oppdraget. Men samtidig er det med en klump i magen at man har en kollega der. Man tenker på vedkommendes familie og den usikkerheten som er der, sier Sandnes.
NRK-sjef Erikser forteller at Wolasmal nå befinner seg på i trygghet på flyplassen.
Han påpeker at avgjørelsen om å sende inn Wolasmal til Kabul ble tatt sist fredag da forutsetningene var helt annerledes.
– Da trodde amerikanerne at det skulle ta et halvt år før Kabul falt, men det tok omtrent et halvt døgn. Situasjonen endret seg enormt, men det har ikke vært løsnet mye skudd eller vært voldelig i Kabul. Nå er situasjonen litt roligere.
– Var det riktig å sende dem inn?
– Ut ifra det man visste da var det en riktig avgjørelse. Det var en veldig grundig vurdering. Hadde vi visst at det skulle bli så kaotisk som på søndagen, så ville vi kanskje vurdert det annerledes, svarer Eriksen.
NRK-sjefen peker på at det er viktig for NRK å kunne rapportere direkte fra landet så lenge det ikke er en fare for liv.
– Man skal ikke sende folk inn i livsfare. Samtidig så må vi kunne ta noe risiko fordi tilstedeværelse og uavhengig rapportering er så utrolig viktig, sier Eriksen.
Også Sandnes mener det var riktig avgjørelse når man nå sitter delvis med fasiten.
– Ut ifra den informasjonen vi hadde da, så mener jeg at vi absolutt kan rettferdiggjøre den beslutningen. Det er en beslutning som innebærer en risiko, og det er risiko å drive journalistikk fra risikoområder, sier Sandnes og fortsetter:
– Hvis vi skulle velge å ikke sende, så mener jeg en viktig del av mediemangfoldet ville vært tapt. Konflikten i Afghanistan har vært en viktig del av samfunnsdebatten i 20 år som følge av Norges deltakelse. Det å ikke ha journalister tilstede er også et hensyn som vi skal ta når vi gjør slike vurderinger.
Vil sende journalister tilbake
At Taliban igjen har fått kontroll over Afghanistan etter 20 år har stor betydning for befolkningen i landet.
Kringkastingssjefen håper det fortsatt blir mulig å dekke utviklingen med tilstedeværelse i landet.
– Vi håper vi kan lage reportasjer og drive uavhengig journalistikk. Ikke minst håper vi menneskene i landet er i en situasjon hvor de kan fortelle om sin situasjon. Akkurat nå ser det bedre ut enn for 20 siden, men dette vet vi ikke, sier Eriksen.
Han bekrefter at det kan bli aktuelt å sende inn journalister i landet igjen i nærmeste fremtid.
– Det vil jeg si ja til. Men man vil gjøre en vurdering da. Det er ikke slik at vi dekker Afghanistan for siste gang nå. Vi håper det blir mulig, sier Eriksen.