«17 år og snart milliardær» Simen Vatne har fått Trine Grung på laget. Men hvor blir det av den revolusjonerende annonseplattformen Adsocial?

Adsocial har fått 300.000 kroner i kommunal støtte og massiv medieomtale for gründer Simen Vatne. Så langt er alt de har lansert en Facebook-side med 640 følgere.

Publisert Sist oppdatert

Har du hørt om Simen Vatne, hans store engasjement og flere gründerselskaper?

Sjansen er faktisk ganske stor for det. Kanskje har du hørt eller lest P3s dokumentar fra i vår, med tittelen 17 år og snart milliardær.

17-åringen var nylig også en av ungdommene i Christine Kohts nye TV-serie om dagens unge.

Og så fikk han ikke minst god spalteplass i VG nylig, under overskriften Slik ble jeg millionær.

Men hvordan går det med Vatnes mest omtalte selskap akkurat nå, Adsocial? Selskapet omtaler seg selv som en annonseplattform hvor vanlige folk og bloggere kan dele reklame på sosiale medier, og få betalt for det. 

Vi prøvde å finne svaret.

Trine Grung på laget

Adsocial AS ble registrert i februar 2016, med Simen Vatnes mor Marit Krokstrand som daglig leder og største eier.

En periode var Ole Bastian Søvold Sandok daglig leder, men denne uka byttet selskapet sjef for andre gang:

Nå har sosiale medier-veteran Trine Grung kommet inn som daglig leder i Adsocial AS, ifølge en kunngjøring i Foretaksregisteret.

Grung er blant annet kjent fra tidligere som profilert programleder, og jobber nå som blogger og digital rådgiver, ifølge egen nettside.

På spørsmål fra Medier24 ønsker Trine Grung ikke å fortelle mer om dette engasjement, eller beskrive hva status, planer og ambisjoner er.

Hun begrunner det med at dette er for nytt, og at det er mye å sette seg inn i.

Ei heller på oppfølgende henvendelse ønsker Grung å fortelle om sitt engasjement eller planer for selskapet.

17 år og «senior advisor»

Vatne er engasjert i en rekke foretak, og har blant annet registrert Vatne Gruppen AS, som ifølge hjemmesiden har eierskap i fem forskjellige selskaper.

Det er primært Vatnes mor som er registrert, all den tid 17-åringen ikke kan ha roller i aksjeselskapene før han fyller 18 år senere i år.

Vatne Gruppen AS hadde i 2015 en omsetning på 169.000 kroner, og et negativt driftsresultat på minus 62.000 kroner.

Per 2015 hadde selskapet ingen registrerte investeringer, og heller ingen stor kapital på bok. Sum omløpsmidler var 9000 kroner, og egenkapitalen minus 32.000 kroner.

Simen Vatnes innsats er så langt det kan tyde på nå konsentrert rundt Adsocial AS.

Etter hva Medier24 forstår, ble 17-åringen denne uka ansatt som senior advisor på full tid i selskapet, med arbeidsoppgaver som strategisk rådgivning, implementering av handlingsplaner, budsjetter og strategier. Dette til det som må omtales som en meget nøktern lønn.

Night trips✨?? #out #driving ?:Simenkv

Et bilde publisert av S I M E N V A T N E ® (@simenvatne)

«Har hentet 2 millioner i annonsekroner»

I sosiale medier fremstiller 17-åringen Vatne seg selv med et meget luksuriøst image, og forteller stort sett om fester, dyre biler og flasker med sprudlende vann.

Det samme imaget beholder han i reportasjer som de nevnte fra VG og NRK P3.

Men fra P3 fikk han også kritiske spørsmål. NRK viste til at Simen og Adsocial i flere foredrag ble presentert med «4,5 millioner følgere i sosiale medier».

Dette skal være følgere til kjendiser og profiler som selskapet hadde kontrakt med, men da NRK ringte flere av de navngitte profilene, avviste de at det fantes noen kontrakt.

Til VG i høst snakker Vatne om at Adsocial allerede har stor omsetning og flere kontrakter på plass:

– Det er et utrolig stort potensial i det selskapet, som har gjort at mange investorer har trodd på oss. Vi har hentet inn cirka to millioner i annonsekroner, og jobber akkurat nå med en kontrakt på 750 000 kroner, uttaler 17-åringen.

Vatne snakker også om at styrelederen i Adsocial omsetter for fire hundre millioner i året.

Styreleder (og eneste styremedlem) i Adsocial AS er ifølge foretaksregisteret fortsatt Ole Bastian Søvold Sandok, men slik Medier24 forstår det har investor Arne Marthinsen nå overtatt styreledervervet. Overfor Medier24 sier Marthinsen at dette er under registrering i Brønnøysund nå. 

Marthinsen omsetter nok ikke for 400 millioner kroner, men han er blant annet daglig leder for Einar Øgrey Farsund AS, som omsetter for 186 millioner kroner.

Arne Marthinsen (46) er gjennom Lundevågen Invest AS en av investorene i Adsocial, og gikk i sommer inn med 300.000 kroner for 3 prosent av selskapet.

På telefon fra Medier24 bekrefter Marthinsen hans engasjement i Adsocial, og mener selskapet er svært nært lansering:

- Plattformen er i utgangspunktet ferdigbygget. Så er det noen småting som skal rettes opp som gjør at den ikke er sluppet ennå, sier Marthinsen til Medier24.

- Hvorfor involverte du deg i Adsocial?

- Jeg involverte meg i dette fordi jeg har stort tro på plattformen, og konseptet. Dette er noe nytt som ikke fins i dag, og er et spennende produkt som jeg har tro på, som vil påvirke og revolusjonere annonseringsmåten i sosiale medier.

- Hva er det unike?

- Såvidt meg bekjent er det ikke noen som gjør det på samme måte. Det handler blant annet om måten det er bygget opp på, om bruken av influencere, og hvordan annonsørenes produkter markedsføres, sier Marthinsen.

- Og hva er denne måten, som er så unikt og spesielt?

- Det vil vi se når plattfomren slippes. Jeg tror det kommer til å bre om seg på en måte som vil gjøre at annonsørene har stor effekt av de pengene man bruker. Og de som er med å spre annonseringen vil se at det er en effektiv måte å skape inntekter på, sier Marthinsen.

Han understreker at han er styreleder og ikke involvert i den daglige drifta, men følger med fra sidelinjen.

Daglig leder er som nevnt Trine Grung. Valget av henne beskriver Marthinsen slik:

- Hun skal bringe inn kompetanse på sosiale medier, kompetanse på annonsemarked og skal bruke sin bakgrunn til å drive selskapet godt videre. 

- Simen Vatne har uttalt til VG at selskapet har solgt annonser for flere millioner kroner - kjenner du til en slik omsetningsvekst i selskapet?

- Hvor har han sagt det? Til VG? Det har jeg ikke lest, og som sagt følger jeg ikke drifta i det daglige - så det kan jeg ikke kommentere, sier Marthinsen.

Kommunalt fond gikk inn med 300.000 kroner

Adsocial AS er langt fra det første eller eneste selskapet Simen Vatne er involvert i.

I 2014 og 2015 snakket han mye om planene for å starte Nord-Norges største nettbutikk, men nettbutikken ble aldri noe av.

I den omtalte P3-dokumentaren kom det fram at Vatne den gang fikk offentlig støtte på 300.000 kroner til den feilslåtte nettbutikken. 

– Jeg syns på ingen måte det har vært bortkasta penger, uttalte Espen Maruhn i Meløy utvikling til NRK:

– Det er ingen andre i Meløy med så stort nettverk. Han har jo til og med egen PR-agent som booker møter for ham. Som 17-åring. Det er jo galskap, sier næringsutvikleren imponert.

Også denne gang har 17-åringen fått med seg offentlige tilskudd til prosjektet sitt.

Før sommeren utvidet Adsocial AS aksjekapitalen i selskapet med 1,2 millioner kroner, gjennom transaksjoner som ifølge tegningsdokumentet da verdsatte selskapet til 10 millioner kroner.

Blant investorene var Meløy Kapital AS, et utviklingsfond hvor Meløy kommune er største eier. Selskapet gikk inn med 300.000 kroner, for 3 prosent av aksjene i Adsocial AS.

Når Medier24 snakker med styreleder Nils Røv i Meløy Kapital, beskriver han investeringen slik:

- Bakgrunnen for oss er jo at vi tror dette kan bli en lønnsom investering.

- Hva er investeringen gjort på grunnlag av, har du sett noe ferdig verktøy fra Adsocial?

- Vi kjenner godt til produktet, og er positiv til nye bransjer som vil prege framtida. Vi kan ikke bare holde på med tradisjonell industri, men må også se på nye næringer. Og så ser vi jo at reklamebiten kommer mer over på nett og Instagram og Facebook og sånt. 

- For oss er risikoen liten her. Vi har ikke gått inn med stort beløp, og håper jo at han kan få det til. Og kanskje skaper arbeidsplasser også i Meløy, sier Røv.

? @mariafphoto ?Simenkv

Et bilde publisert av S I M E N V A T N E ® (@simenvatne)

Mener image er viktigere enn produkt og hardt arbeid

Som nevnt er image viktig for Simen Vatne.

Til NRK P3 mente han at image også er viktigere enn produkt og hardt arbeid:

– Hvor mye koster dressen?

– 10.000 kroner.

– Har du mange dresser?

– Ja, eller, jeg har to dresser. Jeg har fått kommentarer på at jeg går i den samme dressen.

– En til 10.000 kroner og konfirmasjonsdressen?

– Nei, den ser ut som pose. Men hvorfor skal en snekker bruke dårlig hammer og sag? Utstyret til en forretningsmann er klærne.

– Er ikke analogien med snekkerens hammer det produktet han selger?

– Nei, hammeren brukes til å komme til det han vil. Hammeren til forretningsfolk er image, PR og branding.

Men hva består Adsocial av, og fins det en annonseplattform klar for lansering - eller er dette bare branding og image?

Medier24 har flere ganger gjennom sommer og høst vært i kontakt med Simen Vatne og andre kontaktpersoner for Vatne Gruppen og Adsocial.

Senest torsdag denne uka forespurte vi om et intervju for å stille spørsmål rundt selskapet, eiersituasjonen, verdien - og ikke minst selskapets plattform og teknologi.

  • Se undersak for hva Vatne svarte da vi fikk kontakt med ham.

Ifølge reportasjen i VG 2. september skal tre investorer ha kjøpt 2,5 prosent hver av selskapet, noe som skal ha verdsatt selskapet til 20 millioner kroner - og Vatnes eierandel til 13,5 millioner kroner.

Vi har også spurt Vatne hvem disse er, og bedt om innsyn i den offentlige aksjeeierboken.

adsocial.no kan du nå registrere deg for å få mer informasjon og early access, og tilgang til en visning neste uke. Før sommeren skulle alle som registrere seg, bli kontaktet i løpet av juli.

Muligheten til å «registrere seg» på Adsocial er i dag i praksis å skrive seg opp på et nyhetsbrev. Den tidligere linken fra Facebook-siden om å registrere seg for å tjene penger på å poste reklame i sosiale medier, var fredag helt død.

Adsocial postet forøvrig ingenting på Facebook fra 26. juli til 11. september.

Nå har imidlertid aktiviteten tatt seg opp igjen, med tradisjonelle lik dette bildet og denne siden-konkurranser for å bygge følgere.

Du kan blant annet vinne Nidar sjokolade og gratis produkter fra Joe & the juice.

De 4,5 millioner følgerne selskapene skal by på er det heller ikke så mye å se til.

Torsdag formiddag hadde Adsocials Facebook-side 640 følgere.

For ordens skyld: Simen Vatne er 17 år og således per definisjon fortsatt et barn. Men han har tatt en voksen rolle som profilert gründer, og har i høyeste grad også søkt offentlighetens oppmerksomhet selv. Når han også fyller 18 år om kort tid, mener vi han i denne sammenheng må behandles som en voksen.

Simen Vatne vil ikke svare på spørsmål før neste uke. Men så ombestemmer han seg, litt

Medier24 kontaktet Vatne på e-post denne uka, med forespørsel om intervju - og spørsmål rundt status og planer for Adsocial AS.

Ikke minst i lys av at det i vår ble varslet lansering i sommer, mens det foreløpig ikke har skjedd.

Og videre hva status for Adsocials annonseplattform er.

Vatne svarte ikke på vår forespørsel før vi kontaktet ham på telefon igjen fredag. Da var han meget ordknapp.

- Kan dere si noe om planene for selskapet og status for Adsocial?

- Ikke før neste uke. Da kan vi komme med noe.

- Vil dere si noe om at Trine Grung nå har gått inn som daglig leder i selskapet?

- Nei, vi vil ikke si noe før neste uke.

- Dere snakker til VG om at dere har «hentet inn cirka 2 millioner i annonsekroner, og jobber akkurat nå med en kontrakt på 750.000 kroner». Kan dere si noe om hvem disse kundene er?

- Nei, ikke før neste uke.

- Det er helt ok å bli oppfattet som litt unorsk

Et par timer etter vår første samtale med Vatne og at han fikk tilsendt et tidlig utkast av manus til denne saken, kommer det noen uttalelser til, formidlet via PR-rådgiver Ole Idar Bråthen i Maestro Communication:

Simen Vatne sier altså følgende til saken:

- Jeg er klar over at jeg er i manges øyne uproporsjonalt ung i forhold til ambisjoner og karrieremessige status. Jeg har hittil opplevd mye hard læring og kommet styrket ut av det. Også i kontakt med media. Jeg tror det alltid – for alle gründere – vil være snakk om en læringskurve. For meg er den kanskje spesielt bratt, men det er sånn jeg liker det. Derfor ser jeg også behov for å styrke teamet med eldre og mer rutinerte ressurser. Jeg har ingen grunn til annet enn å se veldig positivt på fremtiden, både med tanke på nye ansatte, markedsverdi og produktkvalitet.

Og til spørsmålet om image er viktigere enn produkt og hardt arbeid:

- Jeg mener dette er et triangel – image – hardt arbeid – produkt, som naturligvis til enhver tid henger sammen. For meg er det helt naturlig å være imagebevisst, som en del av markedsføringen. Det handler ikke om "fake it till you make it," men å ta steget utenfor komfortsonen, modellere og lære ved hjelp av forbilder. Slik kan jeg tiltrekke meg de ressursene jeg trenger for å kunne fortsette å utvikle meg og foretaket i den retning jeg ønsker. Det tror jeg de fleste andre som driver en bedrift vil kunne kjenne seg igjen i. Det er helt ok for meg å bli oppfattet som litt unorsk i tilnærmingen."

OPPDATERING FREDAG KVELD: Fredag kveld (23. september) har Adsocial oppdatert sine nettsider adsocial.no med det som omtales som en betaversjon.

Nå går det tilsynelatende an å registrere seg. men man får ikke gjort noe mer enn det - og kommer foreløpig ikke opp noe som minner om en plattform for å kjøpe og selge annonser. 

Adsocial og Vatne har fått massiv medieomtale. Har mediene sjekket historien? - Vi har gjort en grundig jobb og sett dokumentasjon, sier VG

17-åringen Simen Vatne har fått massiv omtale - både fra lokalpressen, Avisa Nordland, NRK Nordland - og rikspressen.

I vår fikk den omtalte P3-dokumentaren mye oppmerksomhet. I den fikk også Vatne flere kritiske spørsmål og innfallsvinkler.

2. september var det VG sin tur å intervjue Simen Vatne. Her presenteres han som en som kan bli Norges neste store finansgigant, en som sluttet på skolen og begynte på et millioneventyr.

 

- Vi har gjort en grundig jobb

Medier24 kontaktet denne uka VG for spørsmål til denne reportasjen, og fikk svar fra redaksjonssjef Espen Olsen Langfeldt.

- Dere skriver at Simen Vatne er millionær på bakgrunn av denne annonseplattformen, og at aksjene er verdsatt til 13,5 millioner kroner basert på siste salg. Har dere sett dokumentasjon på dette salget, og på at disse aksjonærene finnes - eller tar dere her Vatnes egne ord for god fisk?

- Ja - vi har gjort en grundig jobb med dokumentasjon her. Grunnlaget for de tallene er en verdiberegning basert på siste aksjekjøpsavtale mellom Vatne Gruppen og en investor. Denne avtalen ba vi om dokumentasjon på, og den har vi kopier av, sier Langfeldt.

Vet ikke om annonsemillionene faktisk fins

I avisa siteres Vatne blant annet på at han har hentet inn cirka to millioner i annonsekroner, og jobber akkurat nå med en kontrakt på 750.000 kroner.

- Har dere sjekket dette, eller er det en påstand fra han?

- Dette er et direkte sitat allokert på ham, og vi har ikke dokumentasjon på at dette er korrekt. Det er således en påstand, som det også går frem av artikkelen, svarer Espen Olsen Langfeldt.

– Har dere sett denne annonseplattformen, og vet dere om verktøyet eksisterer?

– Denne saken dreide seg om personen Simen Vatne  - og ikke spesifikt om Adsocial. På tidspunktet saken ble publisert, var ikke plattformen lansert, som det også går frem av saken. Da er det også vanskelig å vurdere reelle produkter.


 

Under: Informasjon for Adsocial AS og Vatne Gruppen AS. For ordens skyld: Regnskapstall og informasjon eiere er basert på 2015-regnskapene.

Powered by Labrador CMS