Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen forlater sjefsstolen med umiddelbar virkning.
Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen forlater sjefsstolen med umiddelbar virkning.

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth forlater Adresseavisen. Skal lede splitter nytt selskap som skal «digitalisere Norge»

36-åringen forlater sjefsjobben i mediehuset med umiddelbar virkning etter drøyt to år på toppen. Nå skal han flytte til Oslo og jobbe med digitalisering.

Publisert

Nyheten om redaktøravgangen ble kjent på et allmøte i Adresseavisen fredag morgen.

Mørseth forlater journalistikken for å bli administrerende direktør i det nye selskapet «Digital Norway - Toppindustrisenteret AS».

Den nye jobben til Mørseth er ikke kompatibel med å være sjefredaktør samtidig og dermed måtte han slutte umiddelbart.

Nyhetsredaktør Kirsti Husby blir konstituert som sjefredaktør fram til styret har funnet en permanent løsning.

Kunne ikke si nei

– Jeg har fått en mulighet som var så god at jeg ikke kunne si nei. Det er et stort steg for meg å forlate journalistikken og ikke minst Adresseavisen, men dette var så spennende at jeg måtte hoppe på muligheten, til Mørseth til Medier24.

– Kirsti tar over fra klokken 09 i dag, for jeg får får bindinger i det nye selskapet som gjør at jeg ikke kan sitte som sjefredaktør samtidig. Men det gjør godt å vite at man kan overlate roret til noen som er så dyktig og som kommer til å gjøre en såpass god jobb.

– Hvor lenge har dette vært klart?

Tidligere sjefredaktør Arne Blix overlot stafettpinnen til Mørseth i 2015.
Tidligere sjefredaktør Arne Blix overlot stafettpinnen til Mørseth i 2015.

– Ikke lenge.

Nå skal 36-åringen flytte til Oslo og bygge opp selskapet Digital Norway - Toppindustrisenteret AS, som skal jobbe med å digitalisere norske bedrifter.

Selskapet beskriver seg selv som et nasjonalt, næringslivsdrevet initiativ for å digitalisere Norge. Bak initiativet står mange av Norges største virksomheter sammen med myndighetene og en rekke av Norges ledende universiteter og forskningsinstitusjoner.

Flere av de største norske børsnoterte selskapene på eiersiden - blant annet Schibsted.

Ønsket å løfte journalistikken

– Jeg har hatt en fantastisk tid og fått lov til å være med på utrolig mye spennende i Adresseavisen. Det har vært to år der jeg har følt at jeg kunne videreutvikle mediehuset og jeg tror vi har lyktes på en del områder.

– Hva tar du med deg etter to år som sjefredaktør?

– Det var viktig for meg da jeg kom hit å jobbe med meningsjournalistikken, digitalisere journalistikken og sette dagsorden. Det har journalistene våre lyktes med, men vi er ikke i mål, for det gjenstår mye fremdeles. Jeg skulle gjerne vært her og dratt dette videre, men sånn blir det ikke nå, sier han.

I tiden Mørseth har vært sjefredaktør, har avisen gått gjennom den mest omfattende nedbemanningen i mediehusets historie.

Polaris Media varslet at de måtte spare kostnadsforbedre for rundt 300 millioner kroner mot 2020.

Over halvparten av dette er allerede gjennomført - selv om del to av nedskjæringene er ventet å begynne snart. Mørseth tok over sjefredaktørrollen etter Arne Blix i 2015.

Skal igang fra høsten

Men 36-åringen forlater ikke bare Adresseavisen, men også Trøndelag. Nå skal han på leilighetsjakt i Oslo - samtidig som han skal bygge noe nytt.

– Vi skal gjøre noe så hårete som å digitalisere Norge. Dette er et selskap som er helt i oppstartsfasen og min første jobb blir å ansette et team som skal løfte dette. Det har pågått et forprosjekt som har sett på hvordan dette skal settes opp og man har fått inn eiere og gjort en del vurderinger og tester på hvilke tjenester som skal tilbys fra dette senteret. Selskapet skal være i drift fra høsten, sier han til Medier24.

Den gang da: Tor Olav Mørseth presenterte sin nye ledergruppe. Fra venstre: Tor Olav Mørseth, Ingeborg Volan, Tone Sofie Aglen, Sondre Mikal Alvær og Kirsti Husby.
Den gang da: Tor Olav Mørseth presenterte sin nye ledergruppe. Fra venstre: Tor Olav Mørseth, Ingeborg Volan, Tone Sofie Aglen, Sondre Mikal Alvær og Kirsti Husby.

– Hva kan du om digitalisering?

– Vi i mediebransjen vet litt om hva som skjer når verden endrer seg og ny teknologi endrer spillereglene i bransjen vår. Det kommer vi til å se i mange flere bransjer fremover.

– Hvordan blir det å forlate journalistikken som du har jobbet med siden du var 14 år?

– Det har jeg tenkt veldig mye på og jeg vet ikke hvordan det blir, men jeg er veldig spent på det, for dette er noe jeg har bestemt meg for å gjøre. 

– Har det vært et enkelt valg?

– Nei, det har vært vanskelig, for journalistikken har vært en såpass stor del av livet mitt i så mange år. Jeg har elsket det jeg har holdt på med og har ikke mistet troen på hvor viktig mediene er. Men så er jeg opptatt av å fortsatt ha et samfunnsoppdrag i det jeg driver med. Digitaliseringen er en av de største utfordringene i Norge og nå kan jeg være med å trygge og bygge arbeidsplasser og det ser jeg på som et stort samfunnsoppdrag.

Koch: Han har gjort en god jobb

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media forteller i en pressemelding at Mørseth har gjort en god jobb.

– Tor Olav Mørseth har gjort en meget god jobb som sjefredaktør i Adresseavisen og han har sammen med adm.dir. Tove Nedreberg og de ansatte bidratt til at Adresseavisen har styrket sin posisjon som et av landets ledende mediehus, sier han.

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media.
Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media.

Koch er også styreleder i Adresseavisen.

– I denne perioden har Adresseavisen hatt en betydelig vekst i antall abonnenter og bruken av betalt digitalt innhold har økt kraftig. I tillegg ble Adresseavisen i 2016 kåret til Årets avis, og vant senest i mai i år prisen for Årets innovasjon i mediebransjen.

– Skal bli et virtuelt Silicon Valley

DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret AS er et næringslivsdrevet initiativ for å digitalisere norsk næringsliv.

I en pressemelding skriver selskapet at «initiativet sikter mot å bli et "virtuelt Silicon Valley" som bygger, knytter sammen og sprer digital kompetanse og driver digitaliserings-prosjekter på tvers av selskaper og bransjer over hele landet».

«Toppindustrisenteret AS er kraftsenteret og navet i flere ekspertnettverk og er lokalisert i Forskningsparken på Blindern i Oslo. Selskapet er et ideelt, (non-profit) aksjeselskap med 15 ledende norske selskaper som eiere, og med store offentlige brukere som strategiske medlemmer», heter det i meldinga.

Powered by Labrador CMS