Vinjournalisten Ulf Dalheim på en kafe i Trondheim sentrum.
Vinjournalisten Ulf Dalheim på en kafe i Trondheim sentrum.

Ulf tok sluttpakke etter 44 år i Adresseavisen. Nå gjør han comeback og blir mediegründer - med nisjeavis om mat og vin

(TRONDHEIM): – Jeg har allerede slått Adressa på en nyhet om en restaurant som ble nedlagt - og den var i samme bygget som dem, ler 66-åringen. Vinpuls.no har vekket både konkurranseinstinktet og skrivekløen.

Publisert

Ulf Dalheim (66) har jobbet i Adresseavisen siden 1973 - og har gradvis blitt en ekspert på både mat, vin og restaurantlivet. 

Siden 90-tallet har han skrevet faste vinspalter og ellers har han dekket alt fra utelivet til kultur og næringsliv i byen.

Nå har han tatt steget ut av Adresseavisen.

Og etter 44 år som journalist lanserte han nettavisen Vinpuls.no - som skal ta pulsen på vin-, restaurant- og matbransjen - både i Trondheim og nasjonalt.

– Jeg sitter på for mye kunnskap om dette til at jeg kan gi meg nå, ler han og kommer med et eksempel:

– Jeg lanserte nettavisen på ferie i Spania nå i juni og fikk kjapt inn tips om at en restaurant i Trondheim skulle legge ned. Denne restauranten var en av Nordens beste, så det var naturligvis et kjempetips. Jeg skrev saken og la den rett på nett. Det var ganske moro at den restauranten var i samme bygg som Adresseavisen, så den burde de tatt, ler han.

Verste nedbemanning på 250 år

Medier24 møter Dalheim i kafé-, restaurant- og vinbaren Sellanraa i Trondheim sentrum.

Da journalisten kommer inn i lokalet, slipper kokken det han har i hendene for å hilse på 66-åringen. De aller fleste i denne bransjen vet hvem han er.

Redaktør og daglig leder Ulf Dalheim i Vinpuls.no - her på Bybroa i Trondheim..
Redaktør og daglig leder Ulf Dalheim i Vinpuls.no - her på Bybroa i Trondheim..

– Det gjelder å være ute og snakke med folk. Da plukker man opp litt av hvert.

Dalheim var konserntillitsvalgt i Polaris Media og journalist i Adresseavisen i fjor, da de sto i den verste nedbemanningen i avisens 250 år gamle historie.

Han husker at kolleger kom innom tillitsmannskontoret og var usikre på hva de skulle gjøre i fremtiden – si opp, ta sluttpakke eller bli igjen i avisen.

For 65-åringen ble det etter hvert tydelig for ham at han måtte gå først. Og skrivekløen kom raskt etter førtidspensjoneringen var igang:

Vinpuls blir en videreføring av det jeg har holdt på med på siden i Adresseavisen siden 1991 - nemlig å skrive om vin og mat og slike ting. Jeg føler at jeg har såpass mye «guts» i meg enda, så skrivekløen skal få mat fremover, sier han.

Nettstedet skal være journalistisk, det skal være forbrukerrettet saker om vinpriser, nyheter fra bransjen, det skal være temperatur i debattstoffet og mye annet, lover han.

– Dette blir ikke bare en kosesyssel samtidig som du er pensjonist?

– Ånei. Jeg har startet aksjeselskap og har planer om å vokse. Allerede teller Facebook-gruppen snart 5.000 medlemmer og jeg driver en vinklubb med 3.000 medlemmer - så markedet er der.

Har blitt sitert i Adressa

– Hvordan blir det å konkurrere med sin gamle arbeidsgiver da?

– Nei, det er med litt blandet følelser. Ofte kan jeg se saker som Adressa burde skrevet, men så gjør de ikke det og noen må jo fortelle historien før NRK eller noen andre tar den. Men når det er sagt, så skal jeg være noe mer enn et Trondheims-nettsted. Allerede ligger det ute restaurantanmeldelser fra Spania og Italia, sier han og fortsetter:

Skjermdump fra Vinpuls.no
Skjermdump fra Vinpuls.no

– Jeg har jo allerede hatt et par nyhetssaker som de har måttet sitere meg på og det er utrolig morsomt. Jeg har fått høre fra en tidligere kollega at de ikke klarer å konkurrere med meg på utelivsstoffet og de er hundre journalister, så det er litt gøy da.

Men helt konkurrenter blir de ikke, for Dalheim viderefører vinspalten sin i UkeAdressa hver lørdag - som også blir distribuert til de andre avisene i Kysten Rundt-samarbeidet (Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad).

Og han hører mye på byen som han tipser gamle kolleger i nettopp Adressa om. Han er jo lojal etter 44 år i avisa, forteller han lurt.

I tillegg til å være en nettavis med rene nyheter, så skal Dalheim arrangere kurs, foredrag og vinturer rundt omkring. Allerede har han hatt 27 vinentusiaster på vinsmaking jorda rundt i 27 dager tidligere i år.

– Alltid journalist

Målet er at avisa blir stående på egne føtter økonomisk og at Vinpuls blir plassen folk drar når de skal få med seg nyheter fra denne bransjen, sier Dalheim.

– De aller fleste mediene har sluttet å ha egne folk på slike spesialistfelt. Jeg husker at vi hadde egne medarbeidere på Forsvaret, landbruk, helse og andre ting, men det er det mindre eller ingen av i dag. Da åpner det seg muligheter for slike som meg, smiler han.

66-åringen har sier han har skrevet 7-8 bøker om blant annet om trønderske gründere og flere tusen artikler om vin- og matstoff.

Nå skal han kombinere det han kan. Og drivkraften - den står det ikke på:

– Er man én gang journalist, så er man alltid journalist. Når jeg ser eller hører noe som kan bli en sak, så blir jeg utrolig engasjert. Det håper jeg å kunne bruke til noe fornuftig også fremover, ler han.

Powered by Labrador CMS