Ett døgn før fristen går ut i Adresseavisen: For få har søkt om sluttpakke – neste steg kan bli styrte pakker
– Vanskelig å komme i mål, mener klubbleder Kjersti Fikse Ness. – Vi skal gjøre de besparelsene vi har forpliktet oss til å gjøre uansett, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth.
Medier24 erfarer at rundt halvparten av disse kuttene ønskes gjennomført før 2017 er omme.
Fristen for å søke sluttpakke går ut dagen i dag 1. november.
Må uansett spare penger
Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen forteller til Medier24 at de fremdeles håper på frivillighet:
– Situasjonen nå er at vi har begynt å få inn noen søknader på de frivillige pakkene, men vi er nok fortsatt et stykke unna å være i mål.
– Hva betyr det?
– Vi skal gjøre de besparelsene vi har forpliktet oss til å gjøre uansett, og kommer vi ikke i mål med de frivillige tilbudene, er vi nødt til å løse det på en annen måte etter 1. november.
– Aftenposten har hatt to uker frist og dere har hatt seks uker. Er det aktuelt med utvidet frist?
– Nå tror jeg vi skal gjøre en opptelling etter 1. november og se hvordan vi ligger an da. Fristen i Adresseavisen har vært veldig lang, så jeg vet ikke om det å utvide fristen er det største behovet akkurat nå.
Mange AFP-kandidater har, etter det Medier24 erfarer, søkt om sluttpakke. Medier24 har kilder i avisa som forteller at svært mange er i en fase hvor de vurderer å søke sluttpakke, men at de ikke har signalisert det ennå.
Tøffere for alle etter 1. november
– Dere har varslet at 15-20 ansatte i redaksjonen skal ned og opp mot 70 i Adresseavisen innen 2020, kan dere være mer konkret på de tallene nå?
– Nei og det skyldes at vi jobber kontinuerlig med å se hvordan kan vi gjøre innsparinger på andre områder. Når det gjelder tallet 70, har vi vært mest opptatt av å snakke om det som skjer mot 2017, fordi usikkerheten i mediebransjen er så stor. Ut i fra de anslagene vi har nå, har vi satt tallet som et estimat.
– Hvordan er samarbeidet med fagforeningene?
– Jeg opplever det om konstruktivt og godt. Det er selvfølgelig ingen enkel sak for noen av oss, men jeg opplever at vi har en felles virkelighetsforståelse av hva som er situasjonen i mediebransjen.
– Situasjonen oppleves som ganske vanskelig for alle sammen. Vi har vært veldig tydelig på allmøtene, der vi har bedt alle tenke grundig gjennom sin situasjon. Hvis vi ikke kommer i mål med frivillige løsninger 1. november, så blir det enda tøffere for alle sammen. Derfor håper jeg virkelig at vi klarer å komme i mål med frivillige ordninger.
– Vanskelig å komme i mål
Klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen sitter opptatt i møter med ansatte, som lurer på om de skal ta pakke eller ikke. Hun innrømmer at det kan bli vanskelig med ren frivillighet:
– Vi håper selvsagt på størst mulig frivillighet, det er det beste for alle parter. Samtidig kan det se ut til at det blir vanskelig å komme i mål. Helt sikkert vet vi ikke før onsdag.
– Det er en alvorstynget stemning på huset nå, sier hun.
Kan gå mot ufrivillige løsninger i deler av Polaris
Konserntillitsvalgt Ulf Dalheim i Polaris Media forteller at situasjonen er rimelig avklart i de fleste av bedriftene, men at gjenstår en del i de tre største:
– Mange av bedriftene i Polaris er i mål før fristen, men det er utfordringer i de tre største, nemlig Adresseavisen, Polaris Trykk Trondheim og Sunnmørsposten. Det gjenstår å se om man kommer i mål med frivillige tilbud, men det er håp.
– Jeg ser ikke bort ifra at det kan gå mot ufrivillige løsninger, noe som er riset bak speilet her. Det kan bety at ledelsen begynner å vise fram lister over hvem de vil gi sluttpakke eller oppsigelse til, sier han.