Norges største avis nord for Dovre står uten nyhetsredaktør etter at Husby inntok sjefredaktørstolen tidligere i juni.
For en avis med betydelig ambisjoner er det uholdbart å stå uten en så viktig rolle over lengre tid.
Rask, men grundig prosess
Adresseavisen har de siste årene blitt kåret til Årets avis og Årets innovasjon og har markert seg med SKUP-diplom, for å nevne noe.
Skal denne satsingen videreføres, må avisen få på plass en nyhetsredaktør som forstår avisen, regionen og hvilke muligheter som finnes i 250-åringen.
Avisen har tatt kontakt med hodejegerne i Visindi for å finne en god match og mener alvor med ambisjonene.
Sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen henviser til stillingsannonsen for å se hvilke kvalifikasjoner hun ønsker i en nyhetsredaktør. Om prosessen sier hun:
– Jeg tenker at vi skal jobbe raskt, men grundig for å finne den beste kandidaten. Nå har vi satt en frist til august og jeg er sikker på at vi får en god prosess, sier Husby.
Vil ha en sterk, klar og tydelig leder
Klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen forteller at de ønsker en bred og åpen prosess.
– Vi ansatte er fornøyd med at det har blitt en ekstern utlysning når vi hadde et internt opprykk til sjefredaktør – som vi støttet. Da er det fint å ha en ekstern prosess som går riktig for seg, sier hun.
– Hvilken nyhetsredaktør ønsker dere?
– Vi vil ha en nyhetsredaktør som er sterk, klar og tydelig og som vil være i stand til å utnytte momentet vi har opplevd de siste årene. Det har skjedd mye bra i Adressa i det siste og vi har mange spennende prosjekter, så derfor vi trenger noen som kan tenke utenfor boksen og gjøre nye ting. Gjerne noen som er uredd for å være utradisjonell.
Hun sier at det sier seg selv at nyhetsredaktøren må ha nyhetsteft og etisk ryggrad. Men de har ingen preferanser om det blir en intern eller ekstern ansettelse.
– Vi har ingen prinsipiell holdning om intern versus ekstern ansettelse. Det er mange bra folk her på Adressa, men vi er opptatt av å få en bredest mulig prosess, så vi får sett flest mulig kandidater og målt dem opp mot hverandre, sier Fikse Ness.
Basert på kjennskap til mediehuset, bransjen og samtaler med folk som kjenner Adresseavisen, tror vi avisas neste nyhetsredaktør kan være en av disse:
Blir det en av disse?
Erlend Hansen Juvik, tidligere nyhetsredaktør i Adresseavisen, nå sjef for nyhetsavdelingen og leder i Trøndelag redaktørforening. Flere i og rundt avisen mener han er en av de sterkeste navnene til å få jobben - om han søker.
Ingrid Høsøien Indseth, nyhetsredaktør i E24 og vikarierer som leder for nyhetsavdelingen i VG. Nevnes som et solid valg dersom hun lar seg lokke «hjem» (hun er fra Tynset, men har studert i Trondheim) til regionen igjen. Omtales som trygg i rollen og en tydelig nyhetsleder.
Atle Bersvendsen, kommersiell innholdssjef i Adresseavisen, tidligere redaktør for Adressa.no og avdelingsleder i avisen. Har også bygget opp Trd.by og er digital. Har de siste årene stått utenfor den journalistiske produksjonen, men regnes som tung i faget og får dermed en relativt enkel vei tilbake i journalistikken.
Bjørn Tore Grøtte, P3-sjef i 10 år og nå radiosjef for P3 og mP3 med betydelig personalansvar. Hadde tidligere ansvar for samfunnsjournalistikken i kanalen og var utviklingsleder for P3Dokumentar. Har tidligere vært journalist i Adresseavisen og regnes som et godt valg av flere i og utenfor Adresseavisen.
Ingeborg Volan, utviklingsredaktør i Adresseavisen. Kom i 2015 fra stillingen som redaksjonssjef i NRK Beta og spesialrådgiver for sosiale medier i NRK. Volan har jobbet med nettjournalistikk siden 1999, og har arbeidet i en rekke mediehus. Har også vært konsulent, men ikke så mye nyhetsbakgrunn. Omtales som en dyktig strateg og leder.
Heidi Kulturp, kulturleder i Adresseavisen og har tidligere ledet nyhetsavdelingen i samme avis. Har betydelig etisk og journalistisk erfaring og har jobbet mye med krim- og helsestoff.
Alexander Killingberg, redaktør i Fosna-Folket og tidligere journalist i Adresseavisen. Blir omtalt som et arbeidsjern som er solid i faget. Ung, digital og får ting til å skje og nevnes av flere som en mulighet.
Bjørn Lie Rønningen, sjefredaktør i Hitra-Frøya (som eies av Adresseavisen Gruppen) har imponert med sin digitale forståelse og regnes som en svært kompetent medieleder. Kan være et «wild card» som overrasker positivt, ifølge flere.
Merete Verstad, distriktsredaktør NRK Trøndelag. Tidligere nyhetssjef, programleder og høster mye skryt fra folk rundt seg. Ble kåret til årets leder i NRK i 2012 og har betydelig publisistisk erfaring. Omtales som en teambuilder av de rundt seg.
Joar Elgåen, redaksjonssjef NRK Trøndelag. Er tung i faget og har jobbet med et betydelig antall «vanskelige» saker. Har bred etisk og publisistisk forståelse og har de senere årene utviklet seg som personalleder i NRK. Blir nevnt av flere i og rundt Adresseavisen som en mulig kandidat
John Arne Moen, sjefredaktør i Trønder-Avisa. Var politisk redaktør i Trønder-Avisa i 10 år før han ble sjefredaktør i avisen i 2015. Tidligere samfunnsredaktør i Nationen, vaktsjef i Aftenposten og var i 93-95 informasjonssjef i Senterpartiet.
Kim Riseth, sjefredaktør i Namdalsavisa. Jobbet 15 år som reporter og utenriksmedarbeider i VG før han begynte som toppleder i Namdalsavisa i 2010. Regnes som innovativ, digital og har betydelig journalistisk og etisk erfaring.
Kjell-Ivar Myhr, debattansvarlig i Adresseavisen og tidligere sjefredaktør i Stjørdalens-Blad og Malvik-Bladet. Har lang fartstid fra Dagbladet etter 20 år som Trondheims-reporter for avisen. Har også erfaring fra kommunikasjonsbransjen. Var leder i Trøndelag redaktørforening i 2015.