Kirsti Husby ble fredag morgen presentert som ny sjefredaktør i Adresseavisen.
Kirsti Husby ble fredag morgen presentert som ny sjefredaktør i Adresseavisen.

- Her blir det ikke tid til noen hvileskjær, sier Kirsti Husby. I dag ble hun helt sjef i Adresseavisen

Og en av de første oppgavene blir å finne nyhetsredaktør. Husby kan ikke garantere at hun vil kvotere en mann inn i Adressa-ledelsen.

Publisert

- Jeg tenker at det aller viktigste for Adresseavisen er at vi finner de beste kandidatene, svarer Kirsti Husby (45) på spørsmål om det nå må kvoteres inn menn i redaktørkollegiet.

Det består nemlig av bare kvinner akkurat nå. 

Men så er det altså en ledig post som nyhetsredaktør; den nye sjefredaktøren må finne sin egen erstatter. 

Adresseavisens kolofon lørdag som var. Denne helga forsvinner parentesen bak Husbys navn.
Adresseavisens kolofon lørdag som var. Denne helga forsvinner parentesen bak Husbys navn.

- Du har jo flere på huset i dag som har hatt den jobben allerede?

- Ja, det er mange dyktige kandidater både internt - og eksternt, sier Husby. 

- Så dette tenker jeg at det er en jobb vi vil lyse ut, legger hun til. 

 

En uke og så var det gjort

Ansettelsesprosesser er gjerne langdryge saker. Men da Adresseavisen først skulle få sin første kvinnelige sjefredaktør etter 250 år, gikk det raskt. 

For en uke siden gikk Tor Olav Mørseth av med umiddelbar virkning for ny jobb i Oslo. 

Husby ble umiddelbart konstituert som sjefredaktør. 

Og noen dager inn i denne uka ble det klart at hun nå får jobben. 

- Nå har du vært sjefredaktør noen timer. Hvordan føles det?

- Dagen har vært veldig bra. Det var veldig spennende i dag tidlig, og vi hadde et godt møte med redaksjonen. Så har det selvsagt gått slag i slag med telefoner og meldinger. 

- Akkurat nå er følelsen veldig god. Så får man nyte det litt akkurat i dag, men det er bare å brette opp ermene og jobbe for fullt framover. 

- Dere er ikke «i mål» med omstillingen i mediehuset?

- Nei, her er det ikke tid til noen hvileskjær. Det er mye igangsatt arbeid, og vi skal gjøre nye grep fremover. Det er viktig å holde fast i hovedkursen: Vi skal fortsette digitaliseringen av journalistikken, sette dagsorden og lage saker som våre lesere bryr seg om, sier Husby. 

 

- Tror jeg har noe å bidra med

- Hvorfor ville du ha denne jobben?

- Det er fordi jeg tror og håper at jeg har noe å bidra med for å utvikle avisa videre. Jeg har vært involvert i de fleste prosessene her de seneste åra, også den siste «kursen» vi har satt. Samtidig som jeg har noen nye tanker. 

- Hvor lenge har du visst at du får jobben?

- Det var nok bare noen timer før alle andre. Det kom brått på forrige uke, og har gått fort. 

- Ja - har du fått tid til å tenke på dette, eller har det gått nærmest på autopilot?

- Nå har jeg jo vært i en slik prosess tidligere. Den runden hadde jeg lagt bak meg. Men når dette skjedde, satte det selvsagt i gang en prosess i hodet. Og jeg har satt av tid til å tenke, vurdere dette nøye, sier Husby. 

- Det betyr selvsagt veldig mye at jeg har fått brei tillit fra de ansatte. Og ikke minst fra styret, som jo bestemmer. 

- Er det slik at du ikke hadde blitt med på noen full utlysning i denne omgang?

- Det har jeg ikke tenkt på. Det har uansett ligget i hånden på noen andre, de som bestemmer, sier Husby. 

- Når det er sagt, så tror jeg det er en fordel at vi kan kjøre på raskt nå. Og ikke leve med en usikkerhet i flere måneder på huset.

 

Må få tenke litt på sin egen kurs

- Det er lovlig tidlig, men har du noen programerklæring å komme med?

- Det er klart - jeg skal komme med noen planer for å utvikle dagens kurs, og sikkert komme med noen nye tanker og grep også. Så har dette skjedd så fort at jeg må få litt tid til å tenke meg om før jeg kommer med det, sier Kirsti Husby. 

- En av de viktigste jobbene våre ligger selvsagt i å fortsette den digitale veksten. Vi må få enda flere digitale abonnenter, og jobbe mer med systematikk, innsikt og analyse for å få til det.  Vi må fortsatt levere på samfunnsoppdraget, samtidig som vi lager saker som blir lest. 

Den gang da: Tor Olav Mørseth presenterte sin nye ledergruppe høsten 2015. Fra venstre: Tor Olav Mørseth, Ingeborg Volan, Tone Sofie Aglen, Sondre Mikal Alvær og Kirsti Husby.
Den gang da: Tor Olav Mørseth presenterte sin nye ledergruppe høsten 2015. Fra venstre: Tor Olav Mørseth, Ingeborg Volan, Tone Sofie Aglen, Sondre Mikal Alvær og Kirsti Husby.

 

- På tide med flere kvinnelige sjefer

- Du er først og fremst sjefredaktør og ikke kvinne, men alle har selvsagt påpekt at du er den første kvinnelige sjefen i avisa. Er det en hyggelig omtale, eller gjør vi for mye ut av det?

- Jeg har selvsagt regnet med oppmerksomhet rundt det. Selv er jeg først og fremst opptatt av at jeg har fått en ny og spennende jobb, med mange krevende oppgaver. 

- Så er det et artig peng og kanskje på tide - at det blir flere kvinnelige toppledere, både her og i resten av bransjen. Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at det ikke har skjedd tidligere, sier Husby. 

- Du nevner at det blir krevende oppgaver. Det inkluderer også en løpende omstilling og nedbemanning. Er du klar for de tunge dagene også?

- Vi står i en veldig krevende tid, og er midt i et program som gjør at det helt sikkert kommer tider som ikke blir like hyggelige. Det må vi håndtere på best mulig måte. Og jeg tror vi alle er klar over hvordan situasjonen er. Det har vi vært kjent med lenge, sier Husby.  

- Ting har skjedd fort, neste uke er det mediekonferanser og jubileumsfest i Trondheim - og så begynner arbeidet. Får du tid til sommerferie i år?

- Jeg har i hvert fall planlagt å ta noe ferie. Det var riktignok lenge før dette skjedde. Men jeg tror det skal gå fint. Vi har mange flinke folk som styrer skuta godt selv om sjefredaktøren er borte, sier Husby. 

 

Powered by Labrador CMS