Kirsti Husby, redaktør i Adresseavisen.
Kirsti Husby, redaktør i Adresseavisen.

Adressa-redaktøren om veien mot toppen: – Når det ikke går veien, må man brette opp ermene og begynne på nytt

Adressa-redaktør Kirsti Husby forteller om veien mot sjefredaktørjobben, og at en overivrig rådgiver, som var misfornøyd med innsatsen hennes som russeavis-redaktør, kunne satt en stopper for hele journalistkarrieren.

Publisert

Etter å ha blitt kalt inn på rådgiverens kontor på grunn av (den påstått manglende) innsatsen som redaktør i russeavisa, la i utgangspunktet Kirsti Husby tanken om en journalistkarriere på hylla. 

Avisa hadde gått ut i intet mindre enn 20.000 eksemplarer, Husby var redaktør og rådgiveren kunne fortelle at vedkommende hadde forventet langt mer av unge Husby. 

Da bestemte hun seg for å ta lærerutdanning, og ble til slutt adjunkt med opprykk. Det viste seg å være et lite feilskjær, men også en viktig lærdom. 

– Jeg jobbet i skolen og underviste litt, og jeg tenkte: Her har ikke jeg tålmodighet til å være. Det å lære bort franske verb en time, komme tilbake en uke senere, og så var alt borte. Det var frustrerende, sa hun og høstet høy latter fra salen. 

Etter lærerfadesen gikk veien videre til journalistutdanningen i Volda, og igjen videre til Adresseavisen i Trondheim. 

– Ikke ventet på at noen skulle «oppdage» meg

Der har det ikke manglet på ambisjonene, og Husby understreket at hun selv er en typisk «søker». 

– Jeg har ikke sittet og ventet på at noen skulle oppdage talentet mitt. Jeg har søkt på de jobbene jeg har fått, sa hun. 

Etter hvert gikk det: Som ung var hun likestillingsansvarlig i Adressa-klubben, og ble av tidligere sjefredaktør Gunnar Flikke bedt om å lete fram dyktige, unge kvinner, som kunne bli framtidige ledere i avisa. Hun gikk hjem, tenkte seg om, og returnerte til kontoret, hvor hun lanserte seg selv som kandidat. 

Hun fikk til slutt den jobben. Slik har det ikke alltid gått. 

– Burde svart ingen kommentar

Da Adresseavisen var på jakt etter ny ansvarlig redaktør tilbake i 2015, gikk Husby høyt ut og proklamerte i Medier24 at hun skulle søke jobben. 

– Jeg burde kanskje ha svart «ingen kommentar» da avisa ringte, men det gjorde jeg altså ikke, sa hun. 

Hun fikk ikke jobben. Det var Tor Olav Mørset som stakk av med jobben. Husby var skuffet. 

– Jeg tok en uke ferie og bestemte at det var tid for at gangen skulle males. Og det ble malt gang, men det var det mamma og pappa som gjorde, for de synes så utrolig synd på meg, sa hun fra scenen. 

– Man må brette opp ermene 

Moralen i historien er enkel, ifølge Husby: 

– Når det ikke går veien, så må man brette opp ermene, begynne på nytt, møte folka man jobber med og prøve å gjøre en så god jobb som mulig der man er, sa hun og understreket at det er det langt fra alle som får til: 

– Jeg har sett mange som ikke har fått jobber, og som har reagert på en negativ måte. Jeg tenker: Søk i vei, men tål og ta det om det ikke går veien. Så kan dere vurdere om «ingen kommentar» er en bedre løsning enn den jeg valgte, men ikke vær så sjenert. 

Til slutt gikk det veien for Husby, og ble ansatt som ansvarlig redaktør i Adresseavisen juni 2017. 

Powered by Labrador CMS