Mari K. By Rise er død.
Foto: Kim Nygård
Mari K. By Rise er død
– Hun hadde vært alvorlig syk i lang tid, men det var likevel en veldig vond og uvirkelig beskjed å få, sier sjefredaktør Kirsti Husby om gravejournalisten.
Den prisbelønte gravejournalisten Mari K. By Rise er gått bort, etter lengre tids kreftsykdom. Hun ble 51 år gammel.
By Rise ble ansatt som journalist i Adresseavisen i 2000. Dødsfallet ble først omtalt i Adresseavisen.
Sjefredaktør Kirsti Husby og resten avisen er nå i sorg.
– Det var med stor sorg at vi fikk vite om at Mari døde i går, bare 51 år gammel. Hun hadde vært alvorlig syk i lang tid, men det var likevel en veldig vond og uvirkelig beskjed å få, sier sjefredaktør Kirsti Husby til Medier24.
Hun forteller at Adressas ansatte møttes for å minne den erfarne gravejournalisten torsdag. Husby husker By Rise som en veldig varm person.
– Hun delte raust av kunnskapen og klokskapen sin, og var glad i folk. Som journalist var hun veldig engasjert, skarp og klok i sin måte å jobbe på.
Hylles for graving
Gjennom mange år jobbet By Rise i tospann om gravesaker sammen med kollega Lajla Ellingsen.
Det resulterte i femten forskjellige journalistpriser og fire SKUP-diplomer på de to.
– Sammen har de to ført gravejournalistikken i Trøndelag inn i en helt ny tid. Mari har gjort en iherdig jobb for innsyn, de svake i samfunnet og jobbet for å dokumentere og avsløre maktmisbruk, sier Husby.
Og legger til.
– Journalistikken deres har fått betydelige konsekvenser.
Høsten 2020 publiserte Adresseavisen podkasten «Umistelige Mari», om By Rises sykdom, laget av Lajla Ellingsen. By Rises åpenhet imponerte Kirsti Husby.
– Alle som har hørt på den podkasten må jo bare bli imponert over åpenheten hennes. Mari var også opptatt av at historien ikke bare var mørk og om sykdom, men at den også var om livsglede, og at man kan leve et godt liv som alvorlig syk.
– Det synes jeg hun og familien fikk til på en utrolig imponerende måte.
– Aldri gi opp
– Hva kan andre journalister lære av måten Mari jobbet på?
– Jeg tror det må være å aldri gi seg. Mari og Lajla har stått i utrolig sterk motstand, og jeg tror en utrolig viktig egenskap er å aldri gi opp, sier Husby.
Og fortsetter:
– Så tror jeg det er viktig å være nøye, etterrettelig, å jobbe med dokumentasjon og å investere tid i prosjektene sine.
– Gravejournalistikken var som kjent noe Mari var opptatt av – hvordan vil dere ivareta dette i Adresseavisen i fremtiden?
– Adresseavisen vil satse videre på undersøkende journalistikk, og det har vi også gjort i de siste årene etter at Mari ble syk. Lajla er b litt ansatt som graveleder, og vi er innstilt på å prioritere større ressurser for å fortsette å drive gravejournalistikk på viktige områder i Trøndelag, sier Husby til slutt.