Slik ser Adressa.no ut i dag på avisens 250-årsjubileum.
Slik ser Adressa.no ut i dag på avisens 250-årsjubileum.

Adresseavisen fyller 250 år i dag og markerer det på usedvanlig vis: Nå er Adressa.no i retrostyle!

Adresseavisen kom ut i 1767, men lever fremdeles i beste velgående. Avisen feirer bursdag på sprudlende vis.

Publisert

Det trønderske publikum våknet til et litt annerledes syn både i papirutgaven og på nett i dag. I nettutgaven har avisen tatt gamle fonter og virkemidler i bruk.

Designer Jonas Nilsson forteller til Medier24 at de ville gjøre noe litt utenom det vanlige:

Adresseavisens forside i papir i anledning avisens 250-årsjubileum, signert Sverre Bjertnæs. 
Adresseavisens forside i papir i anledning avisens 250-årsjubileum, signert Sverre Bjertnæs. 

– Når vi nå engang fyller 250 år, er det klart vi måtte gjøre noe spesielt. Forsida på papiravisen får jubileumsdesign av Ingrid Meisingset. Vi tenkte på å gjøre en skreddersøm digitalt også, men det er ikke like enkelt å redesigne en nettavis på alle plattformer bare for en dag, sier han og fortsetter:

– Produkteier for Adressa.no, Christer S. Johnsen, foreslo å ha nettavisen i sort-hvitt på jubileumsdagen, noe som heldigvis er veldig greit å få til med moderne web-teknologier. Så i dag tar vi publikum med tilbake til 1767, og serverer forsida på adressa.no med en gotisk skrift, og alle bilder og annonser vil være uten farge, sier Nilsson.

Dersom man holder musepekeren over eller trykker på en sak eller annonse, kommer fargene og Adresseavisens vanlige tittelskrift tilbake. 

Designer Jonas Nilsson i Adresseavisen.
Designer Jonas Nilsson i Adresseavisen.

– Vi håper leserne synes det er et artig grep. Og vi har selvsagt lagt inn en mulighet for å skru på farger permanent, smiler han.

I dagens papirutgave får også leserne et innstikk som viser hvordan førsteutgaven av Adresseavisen så ut 3. juli 1767.

Rent journalistisk har avisen tatt noen grep for å feire jubileet. De har intervjuet 250 av sine lesere om hva de er opptatt av, det finnes flere kommentarer og meninger om avisens innhold og på lederplass avsluttes kommentaren med:

« Tusen takk for alt dere har betydd for Adresseavisen i 250 år».

Norges eldste avis er Norske Intelligenz-Seddeler og kom ut i 1763, men eldste avis som fortsatt blir utgitt er Adresseavisen, som startet 3. juni 1767 som «Kongelig allene priviligerede Trondhiems Adresse Contoirs Efterretninger».

  • Les mer om Adresseavisens 250-årsjubileum her og mer om norsk avishistorie her.
Powered by Labrador CMS