Åge Winge tok dagens dobbel i Den trønderske journalistprisen. Se alle vinnerne her

Adressa-journalist vant både hovedpris og fotopris for «Jenta i den gule genseren».

Publisert Sist oppdatert

Under Hellkonferansen på Stjørdal lørdag kveld, ble årets trønderske journalistpriser delt ut.

Og kveldens soleklare vinner ble Adressas Åge Winge, som fikk både Den trønderske journalistprisen og Fotoprisen for reportasjen «Jenta i den gule genseren».

Winge fulgte en gruppe flyktninger i tre døgn - kun utstyrt med klær, sovepose og en mobiltelefon. Den mye omtalte reportasjen kan du lese her på Adressa.no.

Under følger alle prisene som ble delt ut på Hellkonferansen lørdag:

(Jenta i den gule genseren, fra Adresseavisen og Åge Winge)

Den trønderske journalistprisen

  • Hovedprisen«Jenta i den gule genseren» - Åge Winge, Adresseavisen

I tre døgn følger prisvinneren en gruppe flyktninger fra Ungarn til Tyskland.

Han lar seg registrere som syrisk flyktning, og deler dag og natt med mennesker som for mange bare er tall i en statistikk. Kun utstyrt med litt klær, en sovepose og en mobiltelefon blir han en del av følgets ferd mot trygghet i Europa. Journalistens metode

gir en fortellerkraft som lar leseren føle seg et øyeblikk på innsiden av det store drama som utspiller seg i Europa. Prisvinneren har med usedvanlige fortellergrep, en genuin nysgjerrighet og stor seriøsitet formidlet flyktningkrisen, sett fra øynene til ei lita jente på sin bestefars skuldre.

(Årets vinner av den trønderske journalistprisen er Åge Winge, Adresseavisen, for «Jenta i den gule genseren»)

Nyhetsjournalistikk

  • «Avvik i Trondheim» - Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise,  Adresseavisen

Et omfattende graveprosjekt som avdekker kritikkverdige forhold som direkte eller indirekte berører et stort antall innbygger i Trondheim. Juryen er imponert over hvordan tålmodighet og systematisk arbeid for å få innsyn bidrar til å sette dagsorden også på nasjonalt nivå. Funnene ble et stadig tilbakevendende tema gjennom valgkampen 2015.

Juryen merker seg at journalistene fortsetter å følge opp avvik på andre samfunnsområder, og at arbeidet baner vei for åpenhet i andre kommuner

Hendelsesjournalsitikk

  • «Brannen på Ringve museum», nyhets- og kulturredaksjonen, Adresseavisen

God direktedekning, både i tekst, bilder og TV-sending. Juryen er imponert over hvordan redaksjonen på kort varsel får på plass en live-TV-sending som både dekker det umiddelbare informasjonsbehovet og får inn reaksjoner fra felt underveis. Det er tydelig at dette er bra lagarbeid i alle ledd, inkludert planlegging av neste steg i papir. Pluss for informative dronebilder som raskt kommer inn i TV-sendingen.

Featurejournalistikk

  • «Fødsel», NRK Newton-redaksjonen: Mari Langva (producer), Morten Waagå (foto), Jane Rasmussen (foto), Lars Kristian Skjetne (foto) og Line Jansrud (programleder).

Mesteparten av journalistikken lages for voksne, men årets prisvinner utmerker seg ved å lage kvalitetsjournalistikk for barn. Ved hjelp av enkle, men sterke virkemidler oppleves en stor nærhet til den dramatiske og fantastiske opplevelsen en fødsel er. Prisvinnerne har latt seerne følge prosessen fra den første graviditetstesten til barnet kommer til verden. Programlederen utmerker seg med høy fagkompetanse og stor fortellerglede i sitt virke.

Bildejournalistikk

  • «Jenta i den gule genseren», Åge Winge, Adresseavisen

Vinnerbidraget treffer som en knyttneve i magen. Å følge en familie, spesielt gjennom en liten jente, gjennom Europa, er en brilliant måte å fortelle historien en av vår tids viktigste samfunnstema. Bilder og video trekker leseren rett inn i historien - upolert, kornete og filterfritt.

Et modig valg å formidle historien kun ved hjelp av mobilkamera.  Videohistorien er effektivt satt sammen, er nøkternt fortalt og gir leseren en ekstrem tilstedeværelse, en følelse av selv å være på flukt. Som resultat er tekst, foto, video og grafikk elegant kombinert, men blir aldri for overlesset.

Lokaljournalistikk

  • “Skolen og fylket styrtrike på havbrukspenger”, Lars Otto Eide, Hitra-Frøya

Et godt stykke lokaljournalistikk som evner å tråkke rett inn i betent lokalpolitikk, maktspill og store pengesummer. Historien kunne fort endt som et skuldertrekk av en lokalavissak, men journalisten nøster i stedet videre. Metodisk har han arbeidet standhaftig og tålmodig over lang tid.

Vinnerbidraget oppfyller samfunnsoppdraget på strålende vis og er et godt eksempel på lokaljournalistikk til etterfølgelse.

Powered by Labrador CMS