Mangeårig Adressa-journalist og kommentator Harry Tiller er nå i rollen som kommunikasjonssjef i Trondheim kommune

Når Harry (53) først skulle slutte i Adressa var det få ting som fristet: – Selger ikke sjela mi til et oljeselskap

(STJØRDAL): Harry Tiller har livnært seg på å slakte kommunen i spaltene i Adresseavisen, men nå skal han snu mynten og forsvare dem: – Jeg kan skille skitt og «painnkak».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De aller fleste med et forhold til Adresseavisen eller trøndersk politikk har et forhold til Harry Tiller.

Og noen fikk kanskje kaffen i halsen da det i januar ble kjent at 53-åringen skulle bytte beite fra å være kommentator og vaktbikkje i landets eldste mediehus - til å bli portvokter og «kommunens mann» i Trondheim.

For rollen som kommunikasjonssjef blir ganske annerledes for en som har jobbet som journalist hele livet.

– Jeg har aldri hatt en annen jobb, og tenker at hvis jeg skal gjøre noe annet, så må jeg gjøre det nå. Så dukket denne opp og jeg tenkte: «Ja, det er den jobben som kan friste meg til å gå ut av journalistikken». Det er ikke sånn at jeg selger sjela mi til en bank, eller oljeselskap eller noe sånt, smiler han lurt.

– Jeg er ikke i PR-bransjen

Politisk kommentator Siv Sandvik i Adresseavisen - her på kontoret. I midten: kommentator Harry Tiller og til høyre: kulturkommentator Terje Eidsvåg.

Medier24 møter Tiller på et hotell i Stjørdal før han begynte i jobben. Rundt oss svermer det av trønderske politikere, lobbyister og næringslivsfolk. Og de alle søker kanskje det samme: innflytelse, makt og ordet.

– Der rollen fram til nå har handlet om å avdekke maktmisbruk, kjempe for åpenhet og slikt, så skal du nå be folk om å holde kjeft - og dysse ned kritikkverdige ting, eller?

– Jeg tror at den integriteten man har som journalist, må man også ha som kommunikasjonsmedarbeider. Din kollega spurte jo meg om hvordan det blir å drive med PR for Trondheim kommune, og da svarte jeg noe sånt som at «det har jeg ikke tenkt å gjøre, det er noe helt annet, jeg er ikke i PR-bransjen». Jeg skal forklare og svare på kritiske spørsmål, og legge forhold til rette for at journalister får tak i den de skal snakke med, og en del av jobben blir jo å forberede kommunens ansatte med å møte med pressen, og der kan jeg jo bidra.

– Det er en pågående debatt om kommunalt ansattes ytringsfrihet, der ansatte er redde for å uttale seg rundt omkring i Norge. Hva kan de kommunalt ansatte i Trondheim forvente av deg som kommunikasjonssjef nå?

– En langt større åpenhet. Jeg vet jo ikke hvilke rammer jeg får lov til å jobbe under, men det pågår en diskusjon om ytringsfrihet til ansatte. Jeg tror det er veldig viktig å gjøre folk oppmerksom på at det å ha meninger ikke er uforenlig med det å være kommunalt ansatt, sier han og fortsetter:

– Så jeg tror at mitt mål er at kommunalt ansatte, rektorer og andre kan delta i mye større grad i samfunnsdebatten, være med å diskutere ting i det offentlige med kommunens ansatte, med kommunens innbyggere. Åpenhet er utelukkende positivt og har aldri vært farlig, så hvis jeg kan bidra på å flytte noen av de grensene, det tror jeg er viktig, det er en ambisjon, å åpne opp, og det å tåle å diskutere vanskelige og kritiske forhold uten at liksom man er redd for at det kommer represalier fra oven.

– Men som kommunikasjonssjef handler det kanskje også om å sette grenser for hva som blir sagt. Hvordan blir det å, litt tabloid sagt, være med å dekke over ting, «smoothe over» - og spinne?

– Nei, jeg har jo møtt mange kommunikasjonsmedarbeidere og sjefer og som er akkurat sånn. Og jeg vil også få tilgang på taushetsbelagte opplysninger og andre ting, selvfølgelig. Men jeg tror man kan operere mye friere enn mange kommunikasjonsarbeidere gjør i dag, for jeg jeg tror at mange har misforstått ved at man IKKE kommuniserer.

Misliker «ingen kommentar»

Mangeårig Adressa-journalist og kommentator Harry Tiller er nå i rollen som kommunikasjonssjef i Trondheim kommune.

Tiller modererer seg noe, for han «aner ikke hvordan det blir i Trondheim kommune i praksis». Men noen forsikringer fikk han allerede på jobbintervjuet med kommunen.

– I Trondheim sier de at man praktiserer åpenhet, og det må koste noe også når det er vanskelig. Det å gjemme seg bak en sånn «ingen kommentar», er etter mitt skjønn en veldig dårlig måte å drive kommunikasjonsarbeid på. Det å sette opp vanntette skott mellom kommunens administrasjon og det offentlige, tror jeg er en dårlig løsning.

Han trekker fram at Trondheim kommune har bevist gang på gang at det er en kommune som strekker seg langt når det kommer til åpenhet.

Et av hans mål er å sørge for at kommunen er mer delaktig i samfunnsdebatten. Han mener at det altfor ofte er slik at kommuner blir reaktive og må forsvare avvik - i stedet for å være proaktive og på offensiven og forklare «alt det fine man gjør i en kommune».

– Man skal jo forsvare seg når man blir angrepet, det skulle bare mangle, men jeg tror at det er et større behov for å fortelle innbyggerne sine om hvorfor gjør man ting - og la folk forstå sammenhengen. Gjerne gjennom å skape en debattarena, også på en kommunes egen side må man fortelle hvorfor blir bussen dyrere eller hvorfor skal det graves i Olav Tryggvasons gata. Det handler om å skape bedre kommunikasjon med innbyggerne og det ønsker jeg å bidra til.

– Hvilke kvaliteter er det du besitter som kan bidra til å oppnå det målet?

– Jeg kan journalistikk og jeg kan skille skitt og «painnkak». Jeg kan skrive slik at folk forstår det. Nå har jeg lest kommunale papirer i hele mitt yrkesaktive liv og tenker at det er en vei å gå i denne sektoren for å få involvert flere.

– Hvordan blir det å måtte svare for politikerne?

– Nei, det blir ikke min jobb å svare opp, for jeg er ikke politisk rådgiver. Jeg skal være en kommunikasjonsdirektør for kommunen og administrasjonen som jobber tett opp mot rådmannen og rådmannsgruppa.

– Men som igjen utøver - basert på politiske vedtak. Hvordan blir det da?

– Jo, det blir jo en annen rolle, selvfølgelig. Jeg tror jo ikke jeg kan være like kritisk til mye av det Trondheim kommune holder på med, nå som jeg skal på innsiden, men jeg beholder integriteten min også i den nye rollen. 

«Nu jävlar, skal vi fram med skoen!»

Adresseavisens lokaler i Trondheim sentrum.

Mediebildet i Trøndelag har endret seg totalt på veldig kort tid, der Amedia har etablert seg med Nidaros, Adresseavisen har økt den redaksjonelle staben, Trønder-Avisa bryter med Polaris og går til Amedia - og sistnevnte etablerer NT24 som skal dekke næringslivet i regionen.

Kommentator Harry Tiller i Adresseavisen blir ny kommunikasjonssjef i Trondheim kommune.

Selv har Harry Tiller jobbet i Adresseavisen, Namdalsavisa og NRK Trøndelag.

– Jeg tror det er veldig bra og veldig spennende at Trondheim og Trøndelag får mer mangfold. Jeg tror ikke jeg er enig med dem som har sagt at Adresseavisen hadde monopol på nyhetsbildet. De kan umulig å ha fulgt med da den nye medievirkeligheten kom. Men jeg tror jo at Adresseavisen får godt av litt konkurranse om nyhetene i Trondheim. 

– Føler du at du forlater ei litt «lat blekke», eller?

– Nei, jeg føler at jeg forlater ei blekke som har vært litt bekvem, men som nå blir pustet i nakken og som virkelig reiser seg og sier at: «Nu jävlar, skal vi fram med skoen!».

Powered by Labrador CMS