Petter Northug. Innfelt: Bilen hans.

Derfor skriver mediene om Petter Northugs råkjøring og narkofunn

– Ikke vanskelig å forstå at denne saken er en stor belastning for Northug. Omsorgen må imidlertid ivaretas på andre måter enn å skulle holde tilbake hva som har skjedd, sier redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag ble det kjent at langrennsprofilen Petter Northug er siktet overtredelse av veitrafikkloven etter å ha blitt stoppet i 168 kilometer i timen på E6. Siktelsen kan også utvides etter kokainfunn hjemme hos ham.

Siden Northug selv gikk ut med nyheten på Instagram har en rekke idrettsutøvere uttalt seg i pressen og flere er kritiske til medienes dekning av saken i sosiale medier.

Så hvorfor omtaler pressen denne saken? Vi har sjekket med de mediene som har omtalt saken mest så langt: Adresseavisen, P4 og Dagbladet.

Erlend Hansen Juvik er nyhetsredaktør i Adresseavisen.

 

– Historikk med kjøring i rus

Nyhetsredaktør Erlend Hansen Juvik i Adresseavisen forteller at det er naturlig for dem å omtale saken gitt det faktum at Petter Northug har oppsøkt offentligheten både sin idrettskarriere, gjennom sponsorsamarbeid og nå blant annet som forretningsmann, programleder og gjennom ulike offentlige opptredener.

– At han samtidig blir tatt for kjøring i høy fart i påvirket tilstand, samt oppbevaring av narkotika, er opplagt ingen privatsak selv om perioden som aktiv utøver er over. Spesielt ikke tatt i betraktning at han har en historikk med kjøring i rus.

– Flere i sosiale medier er kritiske til at mediene driver med «dyneløfting» og at familien nå trenger ro. Hvilket perspektiv har Adresseavisen på dette?

– Det er ikke vanskelig å forstå at denne saken er en stor belastning både for Northug og de som står han nær. Omsorgen for Northug må imidlertid ivaretas på andre måter enn å skulle holde tilbake hva som har skjedd, opplyser Juvik og fortsetter:

– Det var helt forutsigbart for Northug at dersom han ble tatt for å kjøre alt for fort i kokainrus, vil konsekvensen være at det blir mediedekning av det. Dyneløfting handler om å avdekke noe som rimelig kan forventes å skulle forbli privat, hendelsen forrige uke er tvert imot noe som kan forventes å bli omtalt.

Nyhetsredaktøren opplyser overfor Medier24 at målet til Adresseavisen nå fremover er å avdekke hva som har skjedd og reaksjoner.

Petter Northug. Her fra en tidligere anledning.

– Foreløpig har det ikke kommet noe mer fra Northug enn innlegget i sosiale medier. Vi er naturligvis på jakt etter mer av hans versjon. I tillegg er det overgangen mellom idrettsstjerne og det å skulle leve en vanlig liv en interessant problemstilling; Har Northug fått god nok støtte der? Finnes det erfaringer som idretten og samfunnet kan lære av? spør Juvik seg.

 

En av Norges mest kjente idrettsutøvere

Fungerende nyhetsredaktør Katrine Berg Tollefsen i P4 forklarer hvorfor dette er en sak for deres journalister å følge:

– At noen blir stoppet av politiet etter å ha kjørt i så høy hastighet som vi her snakker om og i tillegg mistenkes for kjøring i ruspåvirket er en hendelse vi normal uansett ville vurdert som en aktuell nyhet og trolig omtalt. Når Petter Northug, som er en av Norges mest kjente idrettsutøvere, i tillegg går ut i sosiale medier og innrømmer så alvorlige forhold, er det naturlig å omtale det på nyhetsplass. 

Hun avviser at P4 eventuelt skulle drive med noen form for «dyneløfting». 

Jan Thomas Holmlund, redaksjonssjef i Dagbladet.

– Vi legger nyhetskriteriene til grunn i vår dekning av denne saken. Hvordan folk som kjenner han, eller har et profesjonelt samarbeid med han, reagerer på dette, og hvilke konsekvenser dette får, er av offentlig interesse. 

Tollefsen forteller at de vil følge denne saken på helt normalt vis fremover – slik de også dekker andre saker hvor det dreier seg om profilerte personer.

– En sak av offentlig interesse

Redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund i Dagbladet sier at det er avgjørende for deres dekning at Northug er en av landets mest kjente personer.

– Petter Northug er en av Norges mest kjente og suksessrike idrettsmenn de siste åra. Han har også søkt offentligheten etter at idrettskarrieren tok slutt. Som følge av hans status som idrettspersonlighet, har Northug hatt TV-roller og gjort karriere som forretningsmann med en merkevare som bærer hans eget navn, og blant annet har en leverandøravtale med Norges Skiforbund, sier han og fortsetter:

– Northug har tidligere sonet en dom for kjøring i ruspåvirket tilstand, og er nå involvert i en alvorlig straffesak som omfatter narkotika og råkjøring, og som vil få konsekvenser for ham. Da er det naturlig for norsk presse å omtale det. Northug har også selv innrømmet forholdet i egne kanaler, som når ut til hundretusener av nordmenn.

– Flere i sosiale medier er kritiske til at mediene driver med «dyneløfting» og at familien nå trenger ro. Hvilket perspektiv har Dagbladet på dette?

–Dette er en sak av offentlig interesse, og som også vekker mye følelser hos leserne. Det er viktig for Dagbladet at vi gir korrekt informasjon, og at vi sørger for å belyse saken fra flere sider samtidig som vi er bevisst påkjenningen for de involverte. Det samme gjelder i dekningen av alle kriminalsaker.

Holmlund sier at leserne forventer at Dagbladet skal være gode på nyheter og at de selvsagt vil følge saken videre:

– Vi dekker denne saken på samme måte som andre store nyhetshendelser, og skal formidle det som er nytt på en balansert og korrekt måte. Det er fortsatt uavklart hvilke konsekvenser dette får blant annet for samarbeidet med TV 2 og Norges Skiforbund.

Powered by Labrador CMS