Journalist Charlotte Ø. Sundberg i Adresseavisen.

Nyhetsjeger Charlotte (34) ville gjøre noe helt annet i Adresseavisen: Gikk fra krim­journalistikk til å bli fast på sporten

- Jeg er ikke en sportsjournalist, men en nyhetsjournalist som jobber med sport. Og det er slik vi må tenke, sier Charlotte Østby Sundberg, som omskolerte seg over nyttår.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Charlotte Østby Sundberg har i all hovedsak jobbet som nyhetsjournalist i Adresseavisen, men også i Trønder-Avisa de siste seks årene.

Kolleger beskriver henne som den som alltid ville rykke når det skjedde noe. Overraskelsen var kanskje stor for enkelte da hun valgte å ta overgang til sportsredaksjonen over nyttår.

- Det åpnet seg en mulighet og jeg satset, sier hun til Medier24.

Ville prøve noe nytt

34-åringen var allerede fast ansatt i avisa og jobbet først og fremst med krim- og samfunnsstoff.

Og til tross for at hun har hatt sesongkort på Lerkendal og har sett utallige timer med fotball, så er ikke sportsinteressen like inngripende som mange av hennes nye kolleger, innrømmer hun.

Men ønsket om å prøve noe nytt var der:

- Og jeg tenkte at jeg først og fremst er en nyhetsjournalist, så om det er sport eller samfunn - det spiller ikke så stor rolle. Det handler om å bygge seg et kildenettverk og lære seg et nytt fagfelt, men håndverket er det samme.

Selv har hun drevet med både fotball og håndball - og ser på ski på vinteren, men:

- Jeg er ikke sånn som kan hele VM-historien tilbake til tidenes morgen, men det har jeg kolleger som kan, ler hun.

34-åringen beskriver redaksjonen som faglig tung, med folk som har kompetanse på alle de viktigste idrettene. Trøndelag er kjent for å ha mange profilerte utøvere, så det er stor interesse for sakene, innrømmer Sundberg.

Inspirert av VGs kritiske blikk

- Leif Welhaven og VG har løftet debatten om forskjellen på sportsjournalistikk og journalistikk om sport. Hva tenker du om den debatten?

- Jeg ser behovet for mer undersøkende journalistikk om sport. Jeg ser det som en viktig del av samfunnsoppdraget vårt å være kritisk på vårt fagområde, sier hun og fortsetter:

- VG gjør en kjempejobb med sitt kritiske blikk på idretten. Det har også inspirert meg og er jeg har lyst til å gjøre noe av det samme hos oss. De gjør mye bra.

- Har norske sportsredaksjoner et noe frynsete rykte for å være for lite kritiske?

- Jeg synes ikke vi er det i alle fall, men det finnes kanskje eksempler i bransjen, uten at jeg har undersøkt det nærmere. Da er det viktig at man selv er bevisst på sin egen rolle. Når det er sagt, så er det utrolig hektisk å jobbe på sporten også, sier 34-åringen og fortsetter:

- Tempoet er svært raskt, man må mestre alle plattformer og ha et solid nettverk. Også kan vi sikkert bli flinkere til å ha de lange løpene parallelt. Min ambisjon er å «follow the money» i større grad og ha lage nettopp mer undersøkende journalistikk.

Angrer ikke i det hele tatt

Sundberg har allerede begynt å følge pengene i idretten i Midt-Norge. Sammen med kollega Espen Rasmussen jobber de med datajournalistiske prosjekter rundt «grasrotpenger», som gis ut av Norsk Tipping. 

- Vi har gått gjennom alle mottakerne og sett hvor pengene har gått. Her er det mye spennende å følge med på.

- Hvilke råd har du til kollegene dine i bransjen som vil gjøre noe annet i redaksjonen?

- De må bare hive seg ut i det! Er man fast ansatt i et mediehus, så er det bare å prøve, for man vokser på nye utfordringer. Det er ikke alltid bra å bli sittende for lenge i samme rolle. Selv angrer jeg ikke i det hele tatt.

Powered by Labrador CMS