Men som alltid ble det delt ut også noen særdeles hederlige omtaler.
Og etter fem diplomer i fjor, var det i år snevret inn til fire igjen:
NRK ble tildelt SKUP-diplom for Brennpunkt-dokumentaren Det dypeste dykket, som handler om en dykkerulykke i 1978.
Adresseavisen fikk diplom for reportasjen «Teppefall» om et nettverk som solgte dop til nordmenn fra mørke sider på nettet.
Dagens Næringsliv ble belønnet for avsløringen «Skolebaronene» om hvordan eierne hentet ut over 100 millioner kroner fra den private høyskolen Westerdal.
Bergens Tidende fikk diplom for avsløringen om den såkalte cruisesaken, som endte med at Bergens-ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås ble siktet for korrupsjon.
Dette er SKUP-juryen:
Leder Bernt Olufsen (Schibsted)
Guri Hjeltnes (HL-senteret)
Trond Sundnes (Dagens Næringsliv)
Tove Knutsen (Bergens Tidende)
Linn Kongsli Hillestad (Dagbladet)
Bjørn Sæbø (Rogalands Avis)
Vibeke Haug (NRK)
Her er bilder og juryens uttalelser til alle diplomvinnere:
SKUP-diplom for 2015 til Adresseavisen for «Teppefall»
Hvordan finner man kriminelle som skjuler seg ved bruk av avansert teknologi som få har kompetanse til å beherske?
Adresseavisen har de siste årene fulgt og dokumentert organisert dopsalg på det ”mørke nettet” med et bredt utvalg av kompliserte og originale journalistiske metoder. I prosjektet ”Teppefall” tar de temaet et steg videre: ”Er det mulig å trenge gjennom anonymiseringsteknologi og kryptering for å finne identiteten til bakmennene? Og kan det dokumenteres at dette foregår i norske byer?”
Gjennom et meget strukturert og godt dokumentert arbeid har de lykkes. Systematisk har de analysert og verifisert de digitale sporene som bakmennene har lagt igjen, både på lukket og åpent nett. Saken er også utmerket presentert digitalt med originale visuelle virkemidler.
Juryen er særlig imponert over hvordan journalist og fotograf har tilegnet seg kunnskap og forståelse for et særdeles teknisk komplisert tema, og hvordan metodene nå er tilgjengeliggjort på en pedagogisk måte til inspirasjon for norske journalister.
Juryen gratulerer Jonas Alsaker Vikan og Ole Martin Wold med SKUP-diplom for 2015.
SKUP-diplom til NRK Brennpunkt for «Det dypeste dykket»
Noen tips er så usannsynlige at de må sjekkes. Tipset om en ubåtjakt i 1983 og bruk av synkeminer og raketter, døde som ble hentet opp og atomvåpen som var om bord, var et slikt tips.
Historien var for god til å være sann, men ved Skånevikfjorden husket lokalbefolkningen et annet drama der et stort ubåthevingsfartøy var involvert. Et eksperimentdykk på 320 meter gikk galt og kostet den amerikanske dykkeren David Hoover livet – offisielt på grunn av CO2-forgiftning. I alle år siden har familien Hoover trodd at dykkerkollega John Kohl gjorde feilen som førte til ulykken.
«Det dypeste dykket» er det forsonende møtet mellom to familier og avdekking av feil dødsårsak, manipulering av dokumenter, sviktende tilsyn og storpolitikk. Den kalde krigen gjorde gass fra Troll ettertraktet – problemet var å legge gassrør over Norskerenna. Det dypeste dykket skulle vise at det var mulig å legge og reparere rør på 360 meter– noe som var en forutsetning for å få gassen i land i Norge. Research nesten 40 år tilbake i tid viser at gassrørene ble lagt uten at det var mulig for dykkere å reparere dem.
Juryen er bokstavelig talt dypt imponert over måten journalistene tilegner seg innsikt i bruk av gassmiks, ventiler og utregning av trykk i en verden under vann. De greier å balansere nye historiske fakta med en sterk fortelling om en familie som fikk vite sannheten om farens dødsfall.
Juryen gratulerer Synnøve Bakke, Kjersti Knudssøn og Alexander Vollevik Larsen med SKUP-diplom 2015.
SKUP-diplom 2015 til Dagens Næringsliv for ”Skolebaronene”
Redaksjonen i Dagens Næringsliv oppdaget at Anthon B Nilsen, Norges eneste privateide høyskolekonsern, hadde motsatt seg ønsket fra et ekspertutvalg om mer åpenhet og jobbet sterkt imot begrensinger i å ta ut profitt på statsstøttet utdanning.
Et naturlig spørsmål meldte seg; kommer all egenbetaling studentene til gode her, eller kan konsernet ha funnet måter å overføre overskuddet til seg selv? Dermed startet en systematisk undersøkelse av alle sider i dette aktuelle sakskomplekset, hvor redaksjonen får innsyn i alle dokumenter mellom Riksrevisjonen, Kunnskapsdepartementet og de private høyskoler. Regnskaper gransker og overføringer rekonstrueres. Hypoteser utvikles og testes i samarbeid med mange kilder. Ikke minst blir studentene en viktig kilde.
Redaksjonen avdekker omfattende skjult utbytte, og eiendomstransaksjoner som skjuler transaksjoner mellom nærstående. Journalistene avdekker en studieretning som ikke har fått godkjennelse gjennom 10 år, manipulering av studietall og manipulering av søknader om studiefinansiering. Det avdekkes politiske og personlige relasjoner mellom departementet og konsernet, sammen med store svakheter i oppfølgingen av private høyskoler.
Det er satt i gang en storstilt granskning av hele Westerdal-systemet. Et skjult utbytte på 105 millioner kroner er tilbakebetalt og departementet krever tilbakebetaling av statsstøtte. Et imponerende stykke journalistisk arbeid!
Juryen gratulerer Anne Skalleberg, Lone Lohne, Gøran Skaalmo og Knut Gjernes med SKUP-diplom 2015.
SKUP-diplom for 2015 går til Bergen Tidende, for «Cruise-saken i Bergen»
Det startet med et tips om å følge med på en person innen shipping, og saken endte som et personlig og politisk drama inn i valghøsten 2015 og med politietterforskning og korrupsjonssak.
De fleste steder og byer er 17. mai en lavterskel og folkelig affære, men for Bergen er 17. mai et ritual med røtter til 1800-tallet, med prosesjoner og fakkeltog, salutter og festtaler fra morgen til kveld. Så skulle plutselig et stort cruiseskip eid av en hjemvendt reder, legge til kai og spandere kjendiskonsert og fyrverkeri på bysbarna. Hele det tradisjonsrike 17. mai-programmet ble lagt om.
Detaljene i «Cruise-saken» er mange og noen er spektakulære, bl.a. i sosiale medier. Alt som ordfører Trude Drevland gjorde i sin omgang med skipsreder Torstein Hagen var kan hende ikke ulovlig, men hennes aksjon for bryggefest og norsk havn var neppe klok. Her er hemmelighold og fornektelser, innrømmelser og tårer. Bergens Tidende fortsatte å bore i saken, under en massiv motstand: Nesten en hel by raste mot at BT bet seg fast i saken. Det haglet med ukvemsord, e-poster og avskyerklæringer.
Journalistene har i «Cruise-saken» vært seg bevisst de mange vanskelige etiske sidene. I det hele er dette et imponerende stykke journalistisk arbeid, hvor leserne får bli med på en avslørende reise gjennom byens indre liv med nettverk og politikk.
Juryen gratulerer Eystein Røssum, Anders Haga, Lars Kvamme og Rune Christophersen med SKUP-diplom for 2015.