Tidligere klubbleder Dag Idar Tryggestad i Bergens Tidende og nå påtroppende nestleder i NJ, klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen og klubbleder Henrikke Helland i TV 2 på NJs landsmøte utenfor Oslo.

Klubbledere i BT, TV 2 og Adresseavisen snakker ut om tøffe nedbemanninger: – Det knuser selvbildet å bli pekt på

TV 2, Adresseavisen og Bergens Tidende har stått for noen av de største nedbemanningene i norsk medias historie. På NJs landsmøte snakket nåværende og tidligere klubbledere ut.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

På Norsk Journalistlag sitt landsmøte på Fornebu startet onsdag morgen med en debatt om nedbemanning.

Med i panelet var NJ-leder Thomas Spence, advokat August Ringvold i NJ, tidligere klubbleder Dag Idar Tryggestad i BT (og nå påtroppende nestleder i NJ), klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen og klubbleder Henrikke Helland i TV 2.

90 drøftingsmøter med ledelsen

Klubbleder Henrikke Helland i TV 2 står nå midt oppi prosessen, som regnes som den største nedbemanningen i norsk mediehistorie.

I fjor ble det kjent at de skulle kutte opp mot 177 årsverk.

– Vi har hatt en prosess som både har vært en omorganisering og nedbemanning på samme tid. som har gjort det ekstremt krevende. Totalt har vi hatt over 90 drøftingsmøter med ledelsen underveis, men vi opplever ikke at det har vært en dialog rundt selve prosessen der vi nødvendigvis har blitt hørt, sa hun.

– Knuser selvbildet

Klubben opplever dermed at det ikke har vært noen dialog om hvordan prosessen skal være, men at de har blitt presentert for ferdige løsninger:

– Det er en designet nedbemanning som ikke følger regelverket og det har vært mest frustrerende i prosessen.

– Hva har vært det vanskeligste?, spurte ordstyrer Richard Aune, som er leder i NRKJ.

– Det vanskeligste har selvfølgelig vært å se på alle som måtte gå. Det at ledelsen ikke har fulgt ansiennitetsprinsippet, har skapt en stor uforutsigbarhet. Det har vært lukkede kretser som har designet en måte å gjøre det på der man ikke har visst hvem som skal bli pekt på, for det har vært kompetansekartlegging. Det skaper en uendelig stor utrygghet blant de ansatte og det vil sette dype spor i bransjen og for TV 2.

Landsmøtet til Norsk Journalistlag 21-23 mars på Fornebu utenfor Oslo.

– Det knuser selvbildet å bli pekt på i nedbemanningsprosesser, fortsatte hun.

Henrikke Helland sa at man har måttet «true» ledelsen med å si opp turnusavtaler, for å få redusert antallet styrte sluttpakker.

– Nedbemanning er noe skit

Polaris Media og Adresseavisen måtte gjøre store kutt, for å redusere kostnadene. Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i avisen uttalte til Medier24 "Dette er en av de tøffeste dagene i Adresseavisens 249 år lange eksistens".

Klubbleder Kjersti Fikse Ness i Adresseavisen snakket ut om prosessen fra landsmøtet til fagforeningen.

– Nedbemanning er noe skit. Jeg skulle ønske det var mulig å si at man ikke vil, men det går jo ikke. Så må man ta innover seg realiteten og jobbe hardt.

– Vi har gjort en nedbemanning som er såkalt «frivillig», men jeg skal være forsiktig med å kalle det akkurat det fordi vi har hatt eldre kolleger som har følt på at de ville blitt pekt på. Da er det ikke frivillig, sa hun.

– Ille prosess i Bergens Tidende

Dag Idar Tryggestad var klubbleder i Bergens Tidende da de gjorde en omfattende nedbemanning i 2016. Det resulterte i at partene skulle møtes i retten, men arbeidsgiver trakk oppsigelsen noen dager før rettssaken. En annen av sakene ble løst etter rettsmekling.

Tryggestad fikk spørsmål fra ordstyreren om hvilken hjelp av han fikk fra NJ.

– I disse tider snakker man om responstid og jeg tror NJ har den beste responstiden i landet for de var der nesten på dagen og var til god hjelp for oss. 

NJ-advokat August Ringvold fikk spørsmål om hvilke nedbemanninger som var de verste han har opplevd som advokat.

– Jeg synes det var fryktelig ille i BT, det synes jeg.

Powered by Labrador CMS