Espen Egil Hansen i Aftenposten, Kirsti Husby i Adresseavisen og Irene Halvorsen i Nationen.

Hvordan imponerer du en redaktør på jobbintervju? Tre medieledere letter på sløret og gir sine beste tips

Fire svar som kan hjelpe deg for å lande drømmejobben!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hvordan lander man egentlig drømmejobben i en norsk redaksjon?

Det kan være vanskelig å skjønne, så derfor har vi spurt norske redaktører hva de mener man kan gjøre for å imponere på et jobbintervju.

De store norske mediene opplever svært stor pågang på folk som ønsker seg inn i jobbene. Så hvordan klarer man å være den éne personen i rekka som skilte seg ut positivt?

Vi stilte fire spørsmål til tre norske redaktører - fra Aftenposten, Adresseavisen og Nationen.

Slik svarer de:

Espen Egil Hansen, sjefredaktør og adm. dir i Aftenposten

- Hva er det viktigste du ser under etter på jobbintervju når du skal rekruttere journalister?

- Når en kommer til jobbintervju i Aftenposten så er man gjerne i konkurranse med andre som er svært godt kvalifisert. I praksis blir det ofte  et typevalg mellom gode kandidater. Jeg prøver å danne meg et bilde av hvordan medarbeideren rent faktisk løser journalistiske oppgaver og samarbeider med andre. Det siste er blitt viktigere og viktigere.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten.

- Du må ha kunnskaper, språk, være analytisk og ha evnen til å skape tillit hos kilder. Men på toppen av det så er det en voldsom fordel om du har gode evner til å jobbe sammen med andre. Det er umulig å avdekke alt dette i et jobbintervju, men det er slike ting jeg ser etter, sier Hansen.

- Hva er tabben som folk bør unngå, slik du ser det?

- Du må ikke prøve å være noe annet enn det du er. Det er greit å vise sine beste sider, men det er lett å gjennomskue om du prøver å fremstå som skråsikker om du egentlig ikke er det. 

- Hva skiller de beste jobbintervjuene fra de verste?

- I de beste intervjuene får jeg et godt bilde av kandidaten. Ofte er disse samtalene preget av å være en trygg samtale hvor spørsmålene går begge veier. Jeg liker når kandidaten selv  prøver å avdekke hva slags jobb hun egentlig går til. Det viser styrke og sier jo også noe om hvordan hun som journalist tilegner seg informasjon. 

- Husker du ett jobbintervju som imponerte deg? Hvorfor?

- For ca 15 år siden hadde jeg hele tre jobbintervjuer før jeg under tvil ansatte Ola Stenberg i VG Nett. Jeg ble virkelig imponert over at han tilsynelatende kunne svare på alt. Golf, Michael Jackson, medieutvikling, politikk, etikk - alt! Men så lå det hele tiden en liten mistanke om at han egentlig bare var en pratmaker. Den mistanken har avtatt noe i årenes løp, avslutter Hansen.

Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen

- Hva er det viktigste du ser under etter på jobbintervju når du skal rekruttere journalister?

- Når folk først er inne til jobbintervju, har man god oversikt over kompetanse og ferdigheter. Da er det viktigste jeg prøver å se etter hva jobbsøkerne vil med jobben. Hvor ligger engasjementet, hva brenner de for, hva slags ambisjoner har de?

- Jeg forventer at de har satt seg inn i det Adressa er og står for og har en oppfatning av oss, slik at jeg også får vite litt om hva jobbsøker mener hun eller han kan tilføre oss av nye ting. Så synes jeg også det er viktig at de som er inne på intervju bruker anledningen til å stille relevante spørsmål, sier Husby.

Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen under Arendalsuka onsdag.

- Hva er tabben som folk bør unngå, slik du ser det?

- Den store tabben er å stille uforberedt - sånn at jeg ikke får svar på det jeg vil vite. Du bør heller ikke komme for sent.

- Hva skiller de beste jobbintervjuene fra de verste?

- De beste jobbintervjuene er med folk som tydelig viser at de vil noe og som har forberedt seg grundig til samtalen. Jeg har fortsatt problemer med å forstå de som tropper opp uten å ha gjort «hjemmeleksa» si hvis man virkelig ønsker en jobb.

- Husker du ett jobbintervju som imponerte deg? Hvorfor?

- Jeg har hatt flere gode jobbintervjuer med dyktige folk i Adressa opp gjennom årene, men det er spesielt ett jobbintervju som fortsatt står i særklasse. I tillegg til å være svært godt forberedt, klarte vedkommende i løpet av intervjuet å gjøre stillingen helt til sin ved å fortelle og forklare hvordan man skulle løse de ulike oppgavene og utfordringene som lå der.

- Selv på de områdene vedkommende manglet noe erfaring, fikk vi innsikt i hvordan dette skulle angripes. Det var offensivt og ydmykt på samme tid. Det var ingen tvil om at akkurat denne personen måtte få jobben. Jeg har ikke angret på det.

Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen

- Hva er det viktigste du ser under etter på jobbintervju når du skal rekruttere journalister?

- Nationen trenger ulik kompetanse, mange forskjellige folk kan passe hos oss. Vi ser etter folk som vil levere noe viktig - og som gir troverdige svar på hvordan de skal få det til.  De som søker jobb hos oss må ha sansen for prosjektet Nationen og se muligheter i vår visjon om å gjøre landbruk, matproduksjon og bosetting i hele landet viktig for alle.  

- Hva er tabben som folk bør unngå, slik du ser det?

Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen.

- Arroganse funker dårlig, men du må gjerne ha stor selvtillit på det du kan og gjerne vil jobbe med. Har du fått en fot innafor? Da er det viktig å si «ja». Til å ta ei ekstra vakt, gjøre en ekstra innsats, skaffe deg mer kompetanse. Den digitale transformasjonen krever at alle lærer mer, egentlig hele tida. Du har et selvstendig ansvar for å holde deg oppdatert og være relevant, selv om arbeidsgiver også må legge til rette for det, sier Halvorsen.

- Hva skiller de beste jobbintervjuene fra de verste?

- Vis fram det du kan! Er du en introvert datanerd? Da er du kanskje akkurat den vi trenger til å bygge opp datadrevet journalistiskk. Er du nysgjerrig på folk? Da kan du kanskje bli en av våre beste utegående reportere. Lurer du på hvorfor noe journalistikk «flyr» og noe faller til bakken som en våt sokk - selv om begge sakene, saksfeltene eller seriene er gode og gjennomarbeidede? Da er du kanskje vår neste leserjeger. Gode jobbintervjuer kan gi begge parter en god følelse - og noe å tenke på.

- Husker du ett jobbintervju som imponerte deg? Hvorfor?

- Den som lover mest på jobbintervju er ikke alltid den som leverer best på jobb. Så ikke fortvil om du er nervøs eller det er noe du ikke klarer å svare på.

Powered by Labrador CMS