Magne Lerø (Dagens Perspektiv), Alexandra Beverfjord (Dagbladet), Skjalg Fjellheim (Nordlys), Espen Egil Hansen (Aftenposten), Sigvald Sveinbjørnsson (Bergensavisen) og Kirsti Husby (Adresseavisen).Ole Alexander Saue / Erik Waatland / Gard Michalsen / Ole Gunnar Onsøien
Noen mener Gard Steiro må få fyken, andre er mer usikre: Dette mener 13 medier om VG-skandalen
«Slett journalistisk håndverk», «ripe i lakken» og tillitskrise. Her er det viktigste fra 12 kommentarer om VGs dekning av Trond Giskes barbesøk i februar.
Det er fire dager siden TV 2s avsløringer om hvordan kvinnen på den famøse dansevideoen på Bar Vulkan i februar, Sofie (27), opplevde sitt møte med VG og journalist Lars Joakim Skarvøy.
Kvinnen skal ha opplevd møtet med Giske helt uproblematisk, og kjenner seg ikke igjen i VGs fremstilling av saken da de publiserte den første artikkelen om videoen.
Siden har reaksjonene haglet mot VG og deres håndtering både før og etter TV 2s avsløring.
Kommentarene uten navn er avisens ledere, og forfattes som regel av redaksjonens politiske avdeling. Ansvarlig for publisering er sjefredaktør.
Medier24 har lest 13 kommentarer og leder om saken. Her er de viktigste utdragene:
Aftenposten:
I Aftenpostens lederartikkel lørdag slår avisen fast at sjefredaktør i VG, Gard Steiro, må ta ansvar selv.
«Sjefredaktøren i en mediebedrift har ansvaret for hva som publiseres. I store medier er hun eller han sjelden involvert i enkeltsaker før publisering, men skal sørge for at underordnede foretar gode vurderinger i et system som sikrer kvalitetskontroll», skriver Aftenposten på lederplass.
Videre står det:
«Unntaksvis er sjefredaktøren direkte involvert i beslutninger om publisering. Da blir ansvaret enda større, blant annet fordi toppsjefens deltagelse gjør det vanskeligere for underordnede å protestere mot gale vurderinger.»
Bergens Tidende
Steiros tidligere arbeidsgiver, Bergens Tidende, går ikke særlig inn på Steiros rolle og hva VG bør foreta seg på ledernivå, men mener saken får konsekvenser langt utenfor Akersgata.
«Når landets største avis blir skulda for å dikte opp sitat i ei høgt profilert politisk sak, har ikkje berre VG eit problem. Slik saka om den famøse dansevideoen til Trond Giske (Ap) står fram, kan framferda til VG svekkje tilliten til pressa. Det treng korkje pressa eller demokratiet», skriver avisen.
«Pressas fremste styrke i møte med falske eller ubalanserte nyheiter i sosiale medium og ulike nettstader, er at vi formidlar sanninga. Vi har ei plikt til å få fram alle sider av ei sak, og til å framstille fakta og sitat nøyaktig og truverdig. Det er dette vår tillit i folket heng på, og det er ein tillit som må vaktast med omhug», skriv dei vedere.
BT trekker frem at det var nettopp et annet medie – en direkte konkurrent – som avslørte VGs håndtering av den famøse Trond Giske-videoen.
Dagbladet:
VGs største papirkonkurrent, Dagbladet, har lite til overs for hvordan VG har håndtert deres kildearbeid.
«Dette er en alvorlig sak. Slik den nå framstår ser VG ut til å ha håndtert kildearbeidet på en oppsiktsvekkende dårlig måte», skriver Dagbladet.
«Det er viktig at alle kort kommer på bordet i denne saken. Den er først og fremst en utfordring for VGs tillit, men alle i norsk presse vil følge denne saken med stor interesse», skriver de videre.
Også Dagbladet legger vekt på at saken kan svekke medienes troverdighet.
«Et ryddig og skikkelig forhold til kildene, enten det dreier seg om behovet for kildebeskyttelse eller retten til å bli gjengitt på en fair og sannferdig måte, er forutsetningen for hele virksomheten», står det i Dagbladets leder.
Vårt Land
«En journalistisk dødssynd» er tittelen på Vårt Lands lederartikkel, og referer med det til leder av Stortingets presselosje og Dagbladets politiske avdeling, Mats Rønning, sine uttalelser til Medier24 torsdag.
Den kristne dagsavisen kaller VGs sak «grovt misvisende», og at det seiler opp til å bli en stor presseetisk skandale.
Avisen skriver videre:
«Det viktige nå er at vi får nøye og grundige svar på hva som skjedde på VGs nyhetsdesk denne februarkvelden. Journalistikk er per definisjon ikke en eksakt vitenskap. Pressen rapporter i sanntid mens krigens tåke ligger tjukk, og det vil selvsagt skje feil. Det er det tilgivelse for hvis man tar lærdom av det og retter opp feilen.
Men hvis leseren er bevisst villedet, er det en journalistisk dødssynd det ikke finnes tilgivelse for i vårt yrke.»
Bergensavisen
Bergensavisen, hvor også Steiro har jobbet og hans tidligere kollega Sigvald Sveinbjørnsson nå er redaktør, går også kraftig ut mot VG etter denne ukas avsløringer.
«Det er altså VGs redaktører som selv skal finne svar på hvorfor VGs redaktører med viten og vilje publiserte falske sitater. Dette vitner om en selvinnsikt blottet for forståelse av egen rolle. Det kjenner vi igjen fra mange «metoo»-historier»,
Videre skriver BA:
«Skandalen er ikke først og fremst at journalisten jukset. Hadde hans overtramp blitt korrekt håndtert ville dette vært en personalsak, i ytterste konsekvens. Skylden for det monumentale tillitsbruddet er hvordan den redaksjonelle toppledelsen i VG har håndtert saken».
Avisen antyder også at dette bør få konsekvenser for ledelsen – ikke bare journalist Lars Joakim Skarvøy.
«Selvsagt må alle sakene granskes av Pressens Faglige Utvalg, uten omsvøp for VGs redaktørers eller avisens interesser. Det er åpenbart at VG-skandalen bør få konsekvenser for flere enn journalisten.»
Dagens Perspektiv
Dagens Perspektiv, ved redaktør Magne Lerø, skriver at Gard Steiro bør trekke seg som sjefredaktør.
Lerø trekker også frem kvinnen som følte seg brukt i en #metoo-sak mot Trond Giske allerede i 2017.
«Denne saken kastet lys over alt VG har skrevet om Trond Giske og #metoo. VG har en agenda. Den er at Giske skal tas og en er rede til å hive presseetikken på båten for nå sitt mål», skriver Lerø.
Videre står det:
«I denne smørja skal Gard Steiro forsøke å gjenopprett tilliten til VG. Det ser det ikke ut til at han greier. Tiden er løpt ut for ham. Han skulle med en gang latt saken få konsekvenser for Lars Joakim Skarvøy. Han er ferdig som politisk journalist– i alle fall for flere år. De får omplassere ham til Rampelys-avdelingen.»
Stavanger Aftenblad
Stavanger Aftenblad, nok en Schibsted-avis, vier også plass til VG-saken i sin leder lørdag.
«Kildekritikken i tipshåndteringen av videoen er omdiskutert. Behandlingen av kilden Sofie er ikke akseptabel. Dialogen med redaksjonen, mangel på lydhørhet og presset hun følte, bidrar til å svekke troverdigheten og tilliten i den viktige kontakten mellom medier og folk. Et usant sitat ble tillagt Sofie, senere beklaget og altfor sent slettet. Det skal ikke ta flere uker før et slikt sitat fjernes», skriver Aftenbladet.
«Dessverre bidrar mediene selv til at videoen av Trond Giske blir en sak om slett journalistisk håndverk, for videoen viser fortsatt en mektig politiker med manglende dømmekraft. Giske burde ikke vært der og burde ikke gjort det.
Men akkurat nå har vi mer enn nok med oss selv», skriver de videre.
Adresseavisen
Adresseavisen trekker også frem at TV 2 fortjener ros for å ha satt et kritisk søkelys på VG.
«En av medienes viktigste oppgaver er å ettergå og granske dem som har makt i Norge. I dette bildet hører også mediers eventuelle misbruk av sin makt med», skriver Adresseavisen.
Videre skriver Adressa:
«Saken framstår som en stygg ripe i lakken for VGs journalistikk. Det er bra avisens ledelse har gått langt i å beklage den. På kort sikt vil saken kunne bidra til å svekke omdømmet til norske medier generelt. Derfor er det godt at det nettopp er andre medier som har fått fram andre deler av historien, til et helt annet bilde av saken enn VGs første sak.»
Journalisten
«Selv om Gard Steiro nettopp er blitt kåret til Årets redaktør, har han ingen grunn til å smile», er tittelen på kommentaren til redaktør Roger Aarli-Grøndalen i bransjebladet Journalisten.
Aarli-Grøndalen skriver at Steiro sannsynligvis ikker er nødt til å pakke sakene, og at det vil overraske han dersom styreleder Torry Pedersen gir ham sparken.
«Det vil i så fall ikke være en krise for VG. Internt og eksternt finnes det gode kandidater som kan fylle hans plass. Kanskje VG da også for første gang kan få en kvinne på topp», skriver han.
«Med tanke på tidligere varsler og episoder kan det se ut som om VG burde ha grepet inn på et tidligere tidspunkt. Å ikke gjøre det, er dårlig ledelse – uavhengig av hvor mange store avsløringer journalisten leverer», står det i Aarli-Grøndalens kommentar.
Dagens Næringsliv:
«Alvorlig for VG og mediene, fattig trøst for Giske», heter tittelen i kommentaren til politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim.
«For VG er det problematisk både at sitatet ble publisert og at det har tatt så lang tid å finne ut av saken. VG har beklaget i porsjoner. Det har ikke skapt tillit. Den tilliten må sjefredaktør Gard Steiro nå jobbe hardt for å få tilbake», skriver Alstadheim.
Videre står det:
«Tilliten til medienes dekning, særlig dekningen hos VG og Dagens Næringsliv, av varslene og bekymringsmeldingene om Giskes oppførsel har vært tynn i en del miljøer helt fra den begynte å rulle i desember 2017. Dekningen er blitt oppfattet mer som del av en maktkamp enn som journalistikk om kritikkverdig oppførsel fra en mektig politiker.»
Nettavisen:
Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum var tidlig på banen med sin kommentar «Å publisere en sak mot bedre vitende er helt ødeleggende for troverdigheten».
I kommentaren skriver Stavrum:
«Det sentrale spørsmålet er hva VGs politiske reporter Lars Joakim Skarvøy fortalte redaksjonsledelsen før den første saken ble publisert, og om protestene fra kvinnen ble videreformidlet til VGs sjefredaktør eller ikke.»
«Men det reiser også et nytt alvorlig spørsmål: Hvorfor lot avisen i flere dager som om kvinnens versjon var ny informasjon de hadde fått fra NRKs sak, når VG beviselig fikk den i tekstmeldinger lenge før de publiserte sin første sak?»
Stavrum mener at avisen må ta stilling til hvilke konsekvenser det må få dersom noen bevisst har holdt tilbake opplysninger mot bedre vitende.
Nordlys:
Nordlys' frittalende politiske redaktør, Skjalg Fjellheim, sparer ikke på kruttet i sin kommentar «VG har begått et svik mot journalistikken».
«Saken er også en krise for deler av det norske kommentariatet, som har drevet sin agitasjon basert på en løgnaktig historie», skriver Fjellheim på avisens debattsider Nordnorsk debatt.
«Nå er det på tide at Norsk Presseforbund kommer på banen. Så langt vegrer medienes egne organisasjoner seg for å gå først i den ryddejobben som er nødvendig. Generalsekretær Elin Floberghagen sier hun har informert kvinnen som har blitt misbrukt av VG, om hennes rettigheter», skriver han videre.
Fjellheim mener saken får konsekvenser langt utenfor VG – og at saken har utartet seg til å bli et bransjeproblem.
Dagsavisen
Før helgen var Dagsavisen ute med sin leder «VG og Giskes dansevideo».
Allerede i ingress slår de fast at bildet som nå tegnes av VGs kildebandling ikke er pent.
«"Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra". Det valgte VG å sitere Sofie (27) på, da de publiserte den første saken om Trond Giskes besøk på Bar Vulkan i februar. Det ble tidlig klart at VGs beskrivelse av Sofies dansing med Giske var mangelfull», skriver avisen.
Dagsavisen skriver videre:
«Vi vet ikke alt om hva som har foregått før VG-saken ble publisert. Bildet som nå tegnes av VGs kildebehandling er ikke pent. Dessverre bidrar dette til å undergrave det viktigste poenget i Giske-saken. Kritikken mot Giske har ikke kun handlet om dansevideoen. Det er Giskes manglende dømmekraft, og evne til å sette seg selv i slike situasjoner gang på gang, som gjør at han ikke fortjener ny tillit.»