Schibsted-eide Adevinta bekrefter gigantoppkjøp til 85 milliarder

Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet og blir størst i verden.

Publisert

Nå er det klart: Schibsted-kontrollerte Adevinta har kjøpt opp Ebays rubrikk-virksomhet, bekrefter selskapet i en børsmelding tirsdag formiddag.

Salget er prissatt til 9,2 milliarder dollar – eller rundt 85 milliarder kroner, melder NTB. Oppgjøret kommer i kontanter og aksjer.

Mandag formiddag ble det kjent at Schibsted og Adevinta var ilagt børspause som følge av en ventet kunngjøring fra selskapet. Den kunngjøringen kom først et døgn etter.

Adevinta:

* Adevinta ble dannet da mediekonsernet Schibsted skilte ut den internasjonale rubrikkvirksomheten utenfor Norden.

* Selskapet ble notert på Oslo Børs i april 2019 og var da den største børsnoteringen siden Telenor. Schibsted er den største eieren.

* Adevinta har digitale markedsplasser i 16 land. Til sammen har selskapet 36 produkter og markedsplasser med 1,5 milliarder månedlige sidevisninger. Dette omfatter blant annet franske Leboncoin og spanske Milanuncious. Selskapet eier også halvparten av den store tjenesten OLX i Brasil, samt tjenester i land som Mexico, Chile, Hviterussland, Colombia, Den dominikanske republikk, Marokko og Tunisia.

Kilde: NTB

Adevintas konsernsjef Rolv Erik Ryssdal tror gigantoppkjøpet vil bety mye for selskapet og for rubrikk

– Med oppkjøpet av eBay Classifieds Group blir Adevinta det største rubrikkselskapet på nett i verden, med en unik portefølje av ledende merkevarer,  sier Ryssdal i en pressemelding.

– Vi tror at kombinasjonen av de to selskapene, og de tilhørende bedriftene deres, vil skape en av de mest spennende og engasjerende forretningshistoriene i rubrikksektoren på nett, sier han.

 

– Har latt oss imponere

Ryssdal sier Adevinta har hatt Ebay i kikkerten en god stund.

– Vi har latt oss imponere av det Ebay Classifieds Group har oppnådd de siste årene, som det markedsledende selskapet på tvers av forskjellige markeder, sier han og trekker frem en rekke selskaper fra blant annet Nederland, Storbritannia og Nederland.

Ebay-sjef Jamie Iannone er også en glad mann etter av avtalen gikk i boks.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.
Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

– Vi er fornøyde med at vi har kommet til en avtale med Adevinta som fører to flotte selskaper sammen. eBay tror sterkt på kraften i samhold og forbindelser mellom mennesker, som har vært essensielt for rubrikkvirksomheten vår globalt sett, sier han.

– Salget skaper verdi både på kort og lang sikt for både aksjeeierne og kundene våre. Dette vil gi oss muligheten til å ta del i det store potensialet som finnes i rubrikksektoren i fremtiden, sier Iannone.

– Vil styrke Schibsted

Også Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund gir tommel opp for den nye gigantavtalen. 

– Schibsteds styre og ledelse støtter sterkt avtalen mellom Adevinta og eBay, da vi er sikre på at den vil styrke verdiskapingspotensialet ytterligere for Schibsted og de øvrige eierne av Adevinta, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted i en pressemelding.

Det ventede oppkjøpet ble først omtalt av Dagens Næringsliv og Wall Street Journal mandag morgen.

Sistnevnte meldte at prisen på rubrikk-virksomheten skal være om lag 8 milliarder dollar, det vil si rundt 75 milliarder kroner.

Men tirsdag ble det altså bekreftet at prisen er langt høyere: 9,2 milliarder dollar – eller rundt 85 milliarder kroner.

Det betyr uansett at Adevinta nå nesten dobles i størrelse. I dag er selskapet verdsatt til i underkant av 100 milliarder kroner.

Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted.
Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted.

Det skal ha vært en pågående kjøpsprosess med flere mulige aktører, men Wall Street Journal meldte tidlig at Adevinta var det selskapet som skulle være nærmest en avtale. 

I forrige uke ble det kjent at Schibsted hadde kjøpt det finske rubrikkselskapet Oikotie.

Powered by Labrador CMS