Jeg var en av dem som med stigende undring så NRKs reportasje fra Oslo øst i helga.
Jeg har også fulgt debatten etterpå, og sett den vanlige polariseringen i ettertid - mellom dem som tror, og ikke tror.
Og for å si det slik:
Jeg er ikke av dem som mener vi bør feie problemene med innvandring under teppet.
Tvert om blir Nettavisen av og til kritisert for å være for innvandringskritiske, eller at vi slipper til for mange innvandringskritikere i spaltene.
Det er fordi vi prinsipielt ønsker en åpen debatt, med flest mulig fakta på bordet. Vi arrangerte nettopp en konferanse om emnet.
Men så er det nettopp fakta som er hovedproblemet med NRK-reportasjen:
Fakta inneholdt den nemlig bemerkelsesverdig lite av, desto mer følelser og tv-dramaturgi for å dekke over svake punkt. Det skal jeg komme tilbake til.
Først en advarsel: Dette kommer til å bli langt.
Deretter må jeg opplyse om at jeg kjenner reporter Anders Magnus fra før. Vi jobbet sammen i TV 2 i flere år, og jeg anser ham som en dyktig og hyggelig kollega.
Dessuten har jeg selv bodd i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo i over ti år. Jeg har barn som går på skole der. Dette kan være både en styrke og en svakhet. På den ene siden har jeg greie på hva jeg snakker om. På den andre siden kan jeg bli mistenkt for å ville "snakke opp" min bydel.
Men i tillegg kan jeg litt om tv-dramaturgi. Og det er det som er mitt hovedpoeng her.
For av og til kan det være nyttig å gå grundig gjennom hva det egentlig er vi ser.
Her er min gjennomgang:
Først kommer en dramatisk intro, med bilder av hasjplante, en hettekledd ungdom, en pistol og et kart over Oslo ØST. "Kraftig voldsøkning blant ungdom i østlige bydeler" blir det sagt fra studio.
Deretter går vi rett over til en politipatrulje som stopper en bil. Det er kveld på Haugenstua, og en stemme sier at slikt er "helt vanlig her". Vi får ikke vite hva som er helt vanlig her, om det er en narkohandel som går skeis eller om det er en bilist som mangler en baklykt.
Så kommer Anne Karima Nordengen inn i bildet. Hun sier at det blir "gradvis verre og verre, og ute av kontroll". NRK forteller at hun er frivillig, og jobber for ungdom.
- Ja, det er ungdom på 15-16 år som går med våpen her, sier hun.
- Hva slags våpen da?
- Skytevåpen. Pistoler.
Vi får ikke vite noe om hvor Nordengen er frivillig. Heller ikke om pistoler er noe hun har sett selv, eller noe hun har hørt fra andre.
Deretter treffer vi en sympatisk landhockeytrener, som forteller om ungdomsgjenger som lager bråk. At det skjer narkotikasalg på åpen gate i bydelen. Han sier at gjengene kan være truende, og han ber foreldre om ikke å sende ungene sine alene til senteret.
Så forteller NRK om gjenger som samler seg på Mortensrud-senteret for å starte bråk og slåsskamper. Så får vi se dem, ungdomsgjengene. Ikke nødvendigvis kriminelle gjenger, kanskje er det bare noen som henger på senteret.
Men de blir sladdet. NRK vil kanskje si at det blir gjort for ikke å kaste mistanke over uskyldige, men en effektiv bi-effekt - som NRKs redigerer selvsagt kjenner til - er at det nå ser ordentlig skummelt ut. For ikke bare er ungdommene sladdet, vi kan også se at de er mørke.
NRK forteller at her er det barn ned i 12-årsalderen som bruker og selger hasj.
Så over til kontoret til politiinspektør Einar H. Aas, som bekrefter at foreldre er bekymret, og at det finnes gjenger som er blitt en maktfaktor i de kriminelle miljøene.
Dermed blir vi med en spaningspatrulje som går inn i et hus ett eller annet sted i Oslo. Vi aner ikke hvor, men NRK forteller at politiet "daglig finner mindre mengder narkotika". Men at de ikke klarer å stanse "flommen av ulovlige rusmidler".
Så kjører vi bil gjennom mørke gater. NRK forteller at kriminelle gjenger har fått "kraftig fotfeste", og at sosiale problemer gjør det lett for gjenglederne å rekruttere ungdom, og også barn, til å selge narkotika for dem.
Den første anonyme hasjselgeren dukker opp. NRK kaller ham "Younus". Han ruller seg en skikkelig bønne mens han bekrefter at de som begynner å selge kan være 12-13 år.
Utstyrt med balaklava (hette mer åpning bare for øynene og munnen) sier han at mange går med våpen.
- Du kan finne en 15-åring som har en ekte pistol hjemme, sier han.
Heller ikke nå får vi vite om dette er noe han har sett selv, eller om det er noe han har hørt om fra andre.
Så treffer vi hasjselger nummer to. NRK kaller ham "Veton". Han bekrefter at det er mye våpen i omløp:
- Alt. Pistoler, hagler, rifler. Kniver, balltre, køller ...
Deretter treneren igjen, som forteller at noen en gang truet og stjal en hockekølle fra en av guttene, som de brukte til å knuse en buss. En anonym guttespiller forteller at han er redd gjengene.
- De er fulle, og kommer og angriper deg, sier han
Jeg mener ikke å bagatellisere denne redselen. Det er mange barn som er redd for ungdommer. Noen av dem er farlige, og ungdomsgjenger med hockekøller er ikke til å spøke med.
Men det jeg lurer på, hvis det er slik at våpnene florerer i Oslo øst:
Hvorfor viste ikke NRK bilder fra ett av de mange beslagene som politiet da helt sikkert har gjennomført i de ulike bydelene? Politiet har jo vært svært flinke til å ta bilder av slike beslag tidligere?
Nå kommer det statistikk på skjermen: Vi får vite vite at Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand har opp mot dobbelt så mange sosialhjelpsmottakere og barn på barnevernstiltak som hele Oslo - og nesten fire ganger så mange som østkantens "vestkant" - Nordstrand. Også frafallet fra videregående skole er høyere.
Nyttig og solid informasjon, altså. Som kunne sagt noe vesentlig om ulike oppvekstvilkår i Oslo.
I stedet kommer en ny hasjselger på banen, denne gang er det "Abdul" i hettegenser. Han var 13 når han begynte å røyke. NRK spør om han kjenner noen som var yngre.
- Åja. 11-åringer som holder joint lissom, sier "Abdul".
Som også forteller at yngste selgeren han har hørt om er 12, "men det fins garantert mange yngre enn det også".
Så forteller NRK at Abdul forteller at det nå er svært mange som selger hasj, "rundt en fjerdedel av alle ungdommer på hans alder, og over".
En fjerdedel? 25 prosent av alle ungdommene i tre bydeler? I alle ungdomsskoleklasser med for eksempel 20 elever er det altså i gjennomsnitt fem som selger?
Så skjer det underlige: Vi får se rapporten Ung i Oslo 2015, utgitt av forskere på NOVA, som har intervjuet 24000 ungdommer over hele Oslo.
Denne rapporten sier at under 10 prosent i de aktuelle bydelene har ruset seg på hasj.
Men det er for lite, sier NRK enkelt.
For ingen av de som NRK har snakket med, tror at tallet er så lavt. De fleste mener det ligger rundt 50 prosent.
På hvilket grunnlag mener de det? Hvem er kildene for dette? Er det "Abdul" som sier det? Eller "Veton"? Hvordan skal de vite det?
Søndre Nordstrand, Stovner og Grorud bydeler i Oslo har rundt 90.000 innbyggere - dobbelt så mange som i hele Ålesund kommune - hvor jeg vokste opp på 70-tallet, og hvor det også fantes hasjselgere.
Dette står jo rett og slett ikke til troende.
Jeg sier ikke at de snakker usant, men "Abdul" og "Veton" kjenner vel ikke så mange flere enn sin egen omgangskrets?
Og så den logiske bristen da: hvis en fjerdedel selger, og "bare" halvparten bruker - hvem selger de til? Har de en kunde hver?
Men her tar NRK "medvitertrikset", en god og velprøvd metodikk:
NRK spør politimannen:
- Ungdommer som vi har snakket med, og kriminelle, sier at hvertfall en fjerdedel av jevnaldrende i alderen 15 til 18 år selger, og at over halvparten har røykt eller bruker daglig hasj eller mariuana?
Dette er tall inspektøren ikke kan god for, sier han.
- Men jeg reagerer heller ikke på tallene når du oppgir dem på den måten der.
Neivel. Som vanlig seer vil du kanskje oppfatte dette som en bekreftelse på at det virkelig er slik NRK sier. Men det er selvsagt ikke det.
Det er ikke sikkert politiinspektøren får med seg helt hva som blir sagt i spørsmålet en gang, eller har satt seg inn i tallene. Om vi er riktig skeptiske kan det hende han bare er velvillig.
Så kommer en ny påstand fra NRK, samtidig som vi ser T-banen forlate en mørk Mortensrud stasjon
- I de østlige bydelene har vold blant ungdom økt kraftig, samtidig som kriminaliteten går ned i resten av Oslo.
Denne gangen bryr ikke NRK seg med å nevne kilder i det hele tatt.
Ingen statistikk for å sannsynligjøre påstanden. Men hocketreneren er bekymret, og tror at årsaken kan være lavinntektsfamilier som ikke følger opp barna sine godt nok.
- Må det mer politi til? spør NRK - og får bekreftende svar på det.
Som NRK også ville fått i Sykkylven eller Bodø eller andre steder der folk også synes det er for lite synlig politi i gatene.
Men nå mer statistikk: I Oslo øst er det opp mot 50 prosent innvandrere, viser en plansje. I hele Oslo: 32 prosent, og nabobydelen Nordstrand 16 prosent.
Tilbake til "Veton" igjen, som sier at integreringen har slått feil. At når det samles så mange utlendinger ett sted, så dannes egne småsamfunn.
Så godt passer denne replikken inn i dramaturgien, at det nok var mange som hevet et øyenbryn da Adel Khan Farooq, som har skrevet om radikalisering av innvandrerungdom og jobbet sammen med filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, la ut en melding på Facebook lørdag kveld.
Her hevdet han at han hadde blitt oppringt av NRK og spurt om han kunne si at "det er svenske tilstander i Oslo". Han begynte bare å le, fortalte han.
NRK har tilbakevist dette, og her er det sikkert rom for misforståelser. Det er ikke sikkert at noen snakker usant.
Uansett - tilbake til reportasjen:
Nå presenterer NRK oss for Naom Daniel fra Haugenstua. Vi får ikke vite hvem han er eller hva han gjør, bortsett fra at han "kjenner miljøene med utsatt ungdom, og hvordan de har utviklet seg".
- Vi har en indre justis. Det er ikke politiet du er redd for, hvis du har mista hasj eller blir tatt med hasj. Du er redd for de som møter deg hver dag ute i miljøet, sier han.
- Og da har vi på en måte laget et parallellsamfunn, legger han til.
Så spør NRK om han er redd for at det skal skje det samme her i Oslo som i mange av Sveriges storbyer?
- Jeg mener at det skjer. Det skjer hver dag. Det er bare at folk har ikke sett det, sier han.
Han får støtte fra Anne Karima Nordengen, som vi husker fra starten av reportasjen:
- Vi er på god vei dit, sier hun.
Javel.
Jeg er enig med Jan Bøhler (Ap), som blir intervjuet til slutt i reportasjen, om at gjenger som styrker seg kan være en stor trussel mot vårt samfunn. Jeg er også enig med ham i at de som ikke vil "prate ned" bydelene sine, og holder munn, bare ødelegger for de områdene det gjelder.
Jeg er også enig i at det må massive tiltak til i de østlige bydelene i Oslo. Men da må vi vite hvilke tiltak vi skal sette inn.
Problemet er at NRK med sin reportasje er at den skyter langt over mål.
Den er ikke i nærheten av å dokumentere at det florererer med skytevåpen blant barn og ungdom på østkanten i Oslo.
NRK har slett ikke påvist, ikke engang sannsynliggjort, at "en fjerdedel av ungdommene i bydelene Stovner, Grorud og Søndre Nordstrand selger hasj" - eller at "over halvparten av dem har brukt eller bruker hasj daglig".
Vi som bor i de østlige bydelene i Oslo vet at påstanden er latterlig. Vi har ikke oppdaget noe svenske tilstander. Ikke politiet heller. Og ikke forskerne.
I den samme rapporten som NRK viste fram, men ikke trodde på, står det til og med at narkotika blant undom er mer utbredt i andre bydeler.
Men vi vet at det finnes voldelige gjenger. Vi vet at det selges narkotika, og vi vet at enkelte er ekstremt unge - sikkert ned mot 12-13 år, for slike finnes andre steder i landet også.
Noen har sikkert våpen. Og det er grunn til å tro at innvandrerungdommer er mer involvert enn andre. Det er også mulig volden er økende.
Men dette får vi faktisk ikke vite noe om. For i stedet for en faktabasert reportasje har NRK laget en "dokumentar" som tar i bruk alle triksene i boka slik at det skal se mest mulig skummelt ut, og som hovedsakelig baserer seg på "heresay" og historier om at det blir "stadig verre".
Hva med å satse på at fakta holder?
Da kunne vi fått en nødvendig debatt om Oslo øst. Nå fikk vi i stedet en debatt om reportasjen.
Jeg oppfordrer herved NRK om å få debatten på sporet igjen - ved å legge fram faktagrunnlaget sitt.
Slik reportasjen er nå, fungerer den utelukkende polariserende:
De som allerede tror på forferdelige tilstander på Oslo øst, får bekreftet sin virkelighetsoppfatning. Mens de som skjønnmaler "det fargerike fellesskapet" og mener at alt vil gå seg til av seg selv, kan avfeie det hele som håpløst overdrevne skrekkscenarier.
Jeg har tidligere argumentert for den ekstreme middelvei i innvandringsdebatten.
Om å styre unna de mest følelsesladde argumentene på begge sider av debatten. Og heller forsøke å få fram harde fakta.
Jeg mener det er viktig å ta opp problemene på Oslo øst. NRK skal ha all ære for at de våger å berøre innvandring og integrering og rus og kriminalitet.
Men det må gjøres med fakta som er dokumenterbare, ikke forsøke å sannsynliggjøre påstander som du enten må tro eller ikke tro på.
Men Dagsrevyen var ikke i faktahjørnet lørdag kveld. I stedet ble reportasjen avsluttet med et skikkelig apokalyptisk skremmeskudd fra en av hasjselgerne:
- Vi kommer alltid til å være et steg foran. For hvert skritt politiet tar og tror de kommer nærmere, tar vi alltid ti skritt videre.
Sier altså en ungdom på 15-16 år til NRK. Kanskje har han rett.
Eller kanskje står han bare der og tøffer seg.